După ce a ucis din faşă principalele evenimente planificate de edili, coronavirusul face ordine şi în bugetul local
Rectificare sub semnul Covid la Craiova

Finanţele municipale au de suferit din pricina evoluţiei socio-economice din ultimele luni, lucru care reiese din rectificarea bugetară programată să fie aprobată de edili la sfârşitul acestei luni.

0

Deocamdată, scăderea consistentă în încasările municipale anunţată de primarul Mihail Genoiu la capitolul venituri proprii nu se regăseşte în proiectul de rectificare de buget. Vistieria locală bifează însă primul minus la capitolul veniturilor livrate în teritoriu de la bugetul de stat, mai precis, din cotele defalcate din impozitul pe venit. Acestea scad cu peste 7 miliarde de lei vechi, după cum arată raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova, pe baza documentaţiei primite de la DGFP. „Prin adresa nr.CRRTRZ8640/2020, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova ne comunică diminuarea sumelor repartizate la sursa de venit 04.02.01 «Cote defalcate din impozitul pe venit» cu suma de 707,00 mii lei”, se arată în documentaţia înaintată spre vot consilierilor locali. Dacă scad sumele intrate în contul Primăriei Craiova din impozitul pe venit, se disponibilizează în schimb bani pe la instituţiile din subordinea municipalităţii, mai ales la cele care, dată fiind starea de urgenţă, nu şi-au mai putut desfăşura în mod normal activitatea. Este vorba, în principal, despre instituţiile de cultură, de unde municipalitatea mai strânge ceva economii: „Analizând execuţia la zi, se constată că pot fi disponibilizate următoarele sume: Opera Română Craiova – 278,00 mii lei, Filarmonica Oltenia – 240,00 mii lei, Teatrul pentru copii şi tineret Colibri – 24,00 mii lei şi Casa de cultură Traian Demetrescu – 190,00 mii lei”.

„Shakespeare”, răpus de Covid, moştenit de „Victor Babeş”

Cea mai mare sumă pe care o are de redistribuit municipalitatea vine însă din contul unei instituţii aflate în subordinea Ministerului Culturii. Este vorba despre Teatrul Naţional din Craiova, organizator tradiţional al Festivalului Shakespeare. Evenimentul, la care Primăria Craiova contribuia financiar consistent, nu va mai fi organizat în acest an, tot din cauza epidemiei de Covid-19, edilii dirijând sumele rămase disponibile către un alt capitol bugetar. Este vorba de domeniul sanitar, unde municipalitatea investeşte întreaga sumă dedicată anterior festivalului în achiziţia unui aparat tomograf pentru Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, principala unitate medicală din regiune care se ocupă de tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus. „Analizând activităţile propuse de către Serviciul Imagine pentru anul 2020, se propune disponibilizarea sumei de 2.100,00 mii lei, sumă alocată Festivalului Shakespeare 2020, festival care nu va mai avea loc. (…) În contextul epidemiologic actual, se impune achiziţionarea de către Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie «Victor Babeş» Craiova a unui echipament de imagistică medicală – CT – destinat investigaţiilor medicale specifice pentru pacienţii cu afecţiuni infecţioase şi pulmonare şi persoane ce beneficiază de tratament în cadrul programelor de sănătate HIV, TBC, TI Testare RC-PCR, acţiuni prioritare pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici cu infecţii emergente şi reemergente datorate infecţiilor SARS NCoV-2. Având în vedere cele enunţate mai sus, propunem suplimentarea transferurilor de capital către Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie «Victor Babeş» Craiova cu suma de 2.100,00 mii lei”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova.

Bani pentru scanare în pragul şcolii

Pe lângă Festivalul Shakespeare, unde Consiliul Local Municipal era doar sponsor, se dă peste cap şi principalul eveniment organizat de primărie. După o perioadă de 7 ani consecutivi, Ziua Craiovei nu va mai fi sărbătorită de 1 iunie, ci la o dată ulterioară, care va fi stabilită în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus şi de transformările suferite de actele normative ce reglementează adunările publice, potrivit unui proiect de hotărâre care intră şi el în dezbaterea aleşilor locali la sfârşitul acestei luni. În schimb, edilii marchează Ziua Copilului cu o altă prevedere a rectificării bugetare, prin care alocă bani pentru echipament medical pentru dotarea unităţilor şcolare din învăţământul preuniversitar. „Prin nota de fundamentare nr.2625/12.05.2020, Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe din Municipiul Craiova, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus SARS-CoV-2, solicită dotarea cabinetelor şcolare cu termometre cu infraroşu non contact de mare precizie şi drept urmare suplimentarea sumelor necesare pentru achiziţionarea acestor obiecte de inventar în valoare de 25,00 mii lei”, se arată în proiectul de rectificare a bugetului.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ