Mai întâi, companiile româneşti!

0

În situaţii excepţionale trebuie luate măsuri excepţionale. Protejarea locurilor de muncă şi susţinerea masivă a companiilor româneşti constituie, în viziunea noastră, a celor de la PMP, o obligaţie de care guvernul trebuie să se achite repede. Patriotismul se face cu fapte! Interesul naţional se susţine cu resurse inteligent alocate.
Franţa, Austria, Germania, Belgia, Spania iau măsuri ”protecţioniste” pentru capitalul lor şi pentru forţa lor de muncă.
Zilele acestea, guvernul francez a cerut celor de la Renault să se concentreze pe uzinele din ţară şi să nu-şi mai dezvolte capacitatea (inclusiv  tehnologică) de producţie în alte ţări, în schimbul pachetului de salvare de 5 miliarde de euro. Acelaşi guvern acordă Air France 7 miliarde de euro. În Germania, guvernul sprijină Lufthansa cu 10 miliarde de euro. Şi exemplele pot continua. Deocamdată, la noi, marile companii româneşti au primit doar vorbe.
Guvernul României trebuie să se mişte repede şi să facă la fel. Să sprijine cu bani şi proiecte marile companii româneşti. Dar nu doar marile companii. Să salveze locuri de muncă în cât mai multe companii cu capital românesc şi să asigure, astfel, echilibrul social.
Înţelegem că o asemenea măsură este avută în vedere şi de către executivul român, care se pregăteşte să deruleze schema de garantare cu un plafon de 8 miliarde de lei. Aceşti bani vor merge către companii cu cifra de afaceri mai mare de 20 de milioane de euro care vor putea beneficia de garanţii de stat pentru credite de investiţii şi capital de lucru de până la 80% şi, de asemenea, dobândă subvenţionată de până la 50%. Ar fi un pas important înainte.
Trebuie mers însă mai departe. Marile lucrări de investiţii publice trebuie direcţionate, cu prioritate, către companiile româneşti. Pot fi găsite soluţii transparente şi echitabile. Nimeni şi nimic nu ne împiedică în această perioadă să o facem. Sprijinirea capitalului autohton va rămâne o declaraţie pe hârtie în absenţa şi a unor măsuri de acest gen.
În acelaşi timp, de asemenea după un model de bună practică din ţări mari ale Uniunii Europene, sprijinul financiar de stat nu trebuie să fie acordat companiilor care au evitat plata taxelor având sedii în paradisuri fiscale. Niciun plan de sprijin pentru companii, la nivel european, nu include firmele evazioniste. Nu trebuie să o facem nici noi!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ