„Județul“, notă de trecere din partea consilierilor doljeni

Cele două luni de stare de urgenţă prin care a trecut România, ca urmare a pandemiei provocate de Noul Coronavirus, au fost o perioadă de grea încercare pentru autorităţi, indiferent de categoria din care fac parte. Dacă situaţia naţională a fost gestionată de la nivel central, prin activitatea preşedintelui şi a guvernului, diferitele situaţii locale au revenit în grija primăriilor, consiliilor judeţene şi prefecturilor. Din punct de vedere al epidemiei de Covid-19, judeţul Dolj s-a situat undeva la mijloc. Spre exemplu, la data de 26 mai a fost raportat un total de 207 cazuri de infestări cu Noul Coronavirus la nivelul judeţului. Astfel, acest virus nu a pus foarte multe probleme autorităţilor doljene. Dar, Consiliul Judeţean Dolj a avut o agendă încărcată chiar şi în această perioadă, cu mai multe proiecte în afara pregătirilor pentru prevenirea şi combaterea epidemiei, activitate considerată, în linii mari, suficient de responsabilă pentru perioada pe care Consiliul Judeţean Dolj a avut-o de gestionat.

0

Principala grijă a autorităţilor, în ultimele două luni, a fost gestionarea cât mai responsabil şi eficient a cazurilor de îmbolnăvire cu Noul Coronavirus, asigurarea tuturor condiţiilor necesare pentru carantinarea persoanelor suspecte de îmbolnăvire şi pentru asigurarea spirjinului unităţilor medicale care au tratat bolnavi de Covid-19. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj consideră că s-au achitat suficient de bine de sarcinile revenite lor în perioada de stare de urgenţă. Mai mult decât atât, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, social-democratul Cosmin Vasile, susţine că toate proiectele aflate în derulare în această perioadă au continuat sau au fost finalizate, iar pentru altele, la fel de importante, s-au demarat licitaţii şi s-au făcut paşii premergători începerii lucrărilor.

Cosmin Vasile, vicepreşedinte CJ Dolj: „Deşi a fost această pandemie, noi ne-am ocupat în continuare de derularea de proiecte”

Cosmin Vasile

Implicat în mai multe proiecte importante pentru judeţul Dolj, Consiliul Judeţean a continuat majoritatea proiectelor începute înaintea decretării stării de urgenţă. Dintre acestea, unele au fost terminate deja, cum sunt unele lucrări de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, iar pentru altele se fac paşii preliminari. „Deşi a fost această pandemie, noi ne-am ocupat în continuare de derularea de proiecte. Aveam proiectele cu finanţare europeană în diverse stadii, cu licitaţii pentru foarte multe dintre ele. Multe dintre aceste licitaţii s-au terminat şi am început să semnăm contracte de execuţii. Dintre proiectele pe care le-am continuat, putem aminti drumul Craiova-Cetate, drumul 561 Giurgiţa-Pleniţa-Mehedinţi, drumul Padea-Valea Stanciului, finanţate prin fonduri europene. De asemenea, am semnat un contract de finanţare tot pe fonduri europene pentru drumul Segarcea-Padea. Am dat ordin de începere, cu finanţare din fonduri proprii, în valoare de două milioane de euro, pentru extinderea Aeroportului Craiova, lucrări care deja au început. Suntem în licitaţie şi în perioada de studii pentru o parcare tot la Aeroport. S-au continuat lucrările la parterul şi demisolul de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, se lucrează la etajul 4 al Spitalului Judeţean şi la partea de parter”, a declarat Cosmin Vasile.

Spitalul Leamna, pregătit ca spital-suport pentru spitalul „Victor Babeş” din Craiova

La nivelul judeţului Dolj, unul dintre spitalele care s-au ocupat de cazurile principale de îmbolnăvire cu Noul Coronavirus a fost Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova. Pentru ca unitatea medicală să dispună de locurile necesare în vederea tratării eventualelor cazuri de Covid-19, Spitalul Leamna a fost dotat corespunzător, prin finanţare de la Consiliul Judeţean, şi a preluat temporar cazurile care trebuiau tratate la „Victor Babeş”. „Spitalul Leamna a fost dotat ca spital-suport pentru spitalul «Victor Babeş» din Craiova. Au fost preluaţi toţi pacienţii care urmau să meargă la «Victor Babeş» tocmai pentru a degreva unitatea medicală, motiv pentru care am alocat către spitalul Leamna aproape patru miliarde de lei, din care au fost achiziţionate un robot de dezinfecţie şi materiale sanitare. Spitalul din Dăbuleni a preluat partea de asistenţă medicală în vama Bechet. Alte şapte centre medico-sanitare şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, de asemenea, au avut activitate în domeniul acesta şi s-au descurcat foarte bine. La solicitarea Prefecturii, medicilor detaşaţi la Spitalul CFR, tot un spital-suport, le-am asigurat cazarea şi masa. Într-o şedinţă pe care o vom avea zilele următoare, o să dăm în folosinţă Spitalului Judeţean 500 mp pentru a realiza din containere modulare un circuit pentru un laborator pentru Noul Coronavirus”, a adăugat Cosmin Vasile.

Consilierii PNL sunt de părere că „se putea face mai mult”

Cosmin Călin

Implicaţi în activitatea Consiliului Judeţean, dar nu în conducere, unii dintre consilierii judeţeni ai Partidului Naţional Liberal sunt de părere că acţiunile Consiliului Judeţean au fost relativ potrivite. Dacă din punct de vedere al asigurării necesarului unităţilor medicale, Consiliul Judeţean s-a achitat de sarcini, consilierul PNL Comin Călin reclamă unele cheltuieli nepotrivite şi proiecte care mai puteau aştepta. „Cred că se putea şi mai bine, dar, în linii mari, consider că activitatea Consiliului Judeţean Dolj în cele două luni de stare de urgenţă a fost una bună. Însă, se putea face mai mult pentru spitale, iar unele cheltuieli făcute nu erau urgente. Nu au fost multe aceste cheltuieli nepotrivite, dar au fost. De exemplu, lucrările la Hotel Parc, acele renovări mai puteau aştepta. Dar, am şi ajutat şi am susţinut unităţile medicale”, a precizat consilierul judeţean PNL Cosmin Călin. Oarecum de aceeaşi părere este şi colegul său de partid Mihai Soare, proaspăt numit director al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj. „Consiliul Judeţean a asigurat materiale de protecţie pentru toate structurile din subordine, iar spitalelor li s-au alocat sumele necesare, astfel încât să nu existe niciun fel de disfuncţionalitate. Bineînţeles, în măsura în care unităţile medicale din subordinea Consiliului Judeţean au cerut acest ajutor. Poate se putea mai bine decât atât, pentru că tot timpul se poate mai bine. Şi totuşi, cred că la nivelul judeţului nostru situaţia a fost gestionată foarte bine şi aici nu mă refer doar la Consiliul Judeţean, ci la toate structurile de conducere”, a declarat liberalul Mihai Soare. De partea cealaltă, întrebat despre acelaşi subiect, consilierul judeţean PSD Mihai Neaţu a susţinut că cei care trebuie să ofere un punct de vedere despre activitatea Consiliului Judeţean sunt colegii săi din „latura executivă”, pentru că, cităm, „ei sunt toată ziua acolo”, iar domnia sa participă doar la şedinţele de Consiliu. Un punct de vedere cel puţin inadecvat, dacă nu chiar bizar, având în vedere competenţele de care se bucură „legislativul“ judeţean şi care, paradoxal, sunt „străine“ de consilierul judeţean Mihai Neaţu.

Aşadar, Consiliul Judeţean Dolj se poate lăuda cu faptul că pandemia de Covid-19 nu a blocat proiectele pe care le desfăşura, iar dotarea spitalelor şi a celorlalte unităţi medicale implicate în tratarea cazurilor de Coronavirus a fost corespunzătoare. Mai mult decât atât, s-au demarat şi alte obiective majore, cum sunt cele de la Aeroportul Internaţional Craiova şi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ