S-au emis ordinele de începere a lucrărilor de modernizare a drumului Craiova – Cetate

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Administrativ, că au fost emise ordinele de începere a lucrărilor de modernizare pentru ambele tronsoane ale drumului judeţean 552 Craiova – Cetate, investiţie realizată în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare totală de aproape 50 de milioane de euro.

0

„Astăzi marcăm începutul efectiv al unui proiect pe care ni l-am dorit foarte mult, un proiect care a fost deosebit de solicitat şi la care s-a muncit ani întregi. Pentru a avea o viziune de ansamblu asupra dimensiunilor acestui demers, să amintim faptul că doar cererea de finanţare a avut 3.600 de pagini, iar contractele şi anexele acestora au numărat peste 4.000 de pagini. A fost un efort extraordinar şi, chiar dacă au existat momente în care lumea nu mai credea că această investiţie va putea fi realizată, noi nu am abandonat niciodată proiectul, pentru că, aşa cum am mai spus, convingerea noastră este că tot ceea ce am început trebuie să fie finalizat. S-a întâmplat ca acest demers să fie unul dintre cele mai dificile şi pentru că, la un moment dat, am fost puşi în situaţia de a decide dacă mai avem posibilitatea să îl ducem la bun sfârşit. Aceasta a fost în contextul în care s-a constatat că, de la 37 de milioane de euro – suma la care fuseseră iniţial estimate lucrările –, s-a ajuns, în urma unei reevaluări, la aproape 50 de milioane de euro. Diferenţa aceasta nu putea fi acoperită nici din fonduri ale Guvernului României, nici din finanţări europene, fiind astfel necesar să contractăm un împrumut de 14 milioane de euro. Ne-am dorit să modernizăm acest drum pentru că este unul dintre cele mai lungi din cele 46 pe care le deţinem în reţeaua judeţeană de infrastructură rutieră şi pentru că deserveşte un bazin foarte mare, cu peste 350.000 de locuitori. Trebuie cunoscută şi contribuţia pe care şi-a adus-o la reuşita acestui proiect domnul Claudiu Manda, care la vremea iniţierii demersului era parlamentar ales în acest colegiu şi care a insistat în permanenţă ca investiţia să se materializeze. De asemenea, mulţumirile noastre se îndreaptă către conducerea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi în mod special către doamna director Marilena Bogheanu, care ne-a oferit întreg sprijinul necesar“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Cel mai important proiect de infrastructură rutieră al CJ Dolj


La rândul său, vicepreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a subliniat faptul că economia judeţului este alimentată, în această perioadă, cu o sumă considerabilă, datorită investiţiilor în reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri derulate de Consiliul Judeţean. „Vorbim, fără îndoială, despre cel mai important proiect de infrastructură rutieră al instituţiei noastre, deoarece are şi valoarea cea mai mare, iar acest drum, în lungime de peste 67 de kilometri, traversează 7 comune. Din acest punct de vedere, dorim să le mulţumim primarilor, care au fost foarte receptivi şi deschişi colaborării, pentru a duce la bun sfârşit demersul. În egală măsură, cred că modernizarea DJ 552 constituie proiectul cu cele mai multe elemente novatoare şi cu cel mai mare grad de complexitate: cu sisteme fotovoltaice care alimentează ledurile indicatoarelor rutiere, piste pentru biciclete care se întind pe zeci de kilometri, staţii de autobuz şi parcări, cu cel mai mare număr de poduri şi podeţe – aproximativ 40, incluzând podul peste râul Jiu, la ieşirea din Craiova. Dacă adăugăm acestui demers celelalte investiţii pe care le derulăm doar în domeniul infrastructurii rutiere, precum drumul Giurgiţa – Pleniţa – limita judeţului Mehedinţi sau drumul Segarcea – Valea Stanciului, ajungem la o sumă cumulată care depăşeşte cu mult 100 de milioane de euro, bani care intră în economia judeţului nostru“, a menţionat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.
La conferinţa de presă organizată marţi au participat şi primarii comunelor care beneficiază de implementarea proiectului, precum şi reprezentanţii firmelor constructoare.
  

Lucrările de modernizare a primului tronson al DJ 552 Craiova – Cetate (cuprins între km 4+200 şi km 31+850) vor fi realizate de asocierea formată din SC Domarcons SRL şi SC Erpia SA, contractul fiind atribuit la o valoare de 99.988.882,75 lei, inclusiv TVA. Cel de-al doilea tronson (cuprins între km 31+850 şi km 71+771) va fi modernizat de asocierea Strade Bauunternehmung SRL – SC Condor Păduraru SRL – Hydrostroy AD, care şi-a adjudecat contractul cu o ofertă de 99.382.303,21 lei, inclusiv TVA.
Termenul prevăzut pentru realizarea lucrărilor este de 14 luni, în ambele cazuri. Proiectul ,,Modernizarea DJ 552 Craiova – Mofleni – Bucovăţ – Terpeziţa – Sălcuţa – Vîrtop – Caraula – Cetate, km 4+200 – 71+771“, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, are o valoare totală de 234.692.016,98 lei (echivalentul a 49,6 milioane de euro).

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ