„Falimentul” CET Govora încinge clasa politică vâlceană

CET Govora şi Primăria Râmnicu Vâlcea reacţionează la declaraţiile candidatului PNL la Primăria Râmnicu Vâlcea, potrivit cărora furnizorul de agent termic al oraşului va intra în faliment, iar municipalitatea ar trebui să construiască o centrală de cogenerare alături de Ciech Sodă şi Chimcomplex (Oltchim). CET, în prezent în insolvenţă, a precizat că agentul termic va fi asigurat fără probleme în sezonul de încălzire 2020-2021, iar primarul Mircia Gutău a calificat afirmaţiile lui Virgil Pîrvulescu ”fantezii izvorâte dintr-o minte lipsită de cele mai simple cunoştinţe în domeniu”.

0

Virgil Pîrvulescu propune ca autoritatea publică locală să cumpere cu 8,4 milioane de euro trei obiective ale CET

„CET Govora, într-o perioadă foarte scurtă de timp, va trece la faza a doua a insolvenţei, falimentul. Nu au resursele financiare pentru a continua activitatea, iar plata certificatelor CO2 nu poate fi efectuată. De aceea, administratorul judiciar, care foarte curând se va numi lichidator, a propus spre înstrăinare trei obiective din cadrul patrimoniului CET Govora. Vorbim de staţia 110 KVA, racordul de gaze, secţia chimică şi pavilioanele administrative cu terenuri.
Aceste bunuri au fost scoase la vânzare şi propuse spre a fi achiziţionate de administraţia publică locală cu suma de 8,4 milioane euro. Termenul a fost 30 aprilie. Pentru că autoritatea publică locală şi Consiliul Judeţean au fost atât de neinteresate, pe data de 30.04 a expirat acest termen.
Primăria Râmnicu Vâlcea trebuie să cumpere aceste obiective, esenţiale de altfel, pentru a asigura termoficarea oraşului în viitor. Cu aceste bunuri duse în capitalul social al unei societăţi comerciale nou înfiinţate şi printr-o discuţie cu operatorii economici deja existenţi pe platforma chimică, Ciech Sodă şi Oltchim, şi cu resursele financiare puse de ei la dispoziţie în completare, putem să discutăm de o centrală în cogenerare, singura pentru care nu este nevoie să achiziţionăm certificate CO2, care înseamnă costuri extrem de ridicate şi nevandabile în momentul acesta pe piaţă”, a declarat Virgil Pîrvulescu.

Virgil Pîrvulescu

CET Govora: „Aburul industrial către Chimcomplex şi agentul termic pentru populaţie se vor livra în parametri optimi”

„Având în vedere informaţiile apărute în presă, Societatea CET Govora face următoarele precizări:

  • Cantitatea de combustibil necesară funcţionarii centralei în perioada sezonului de încălzire 2020-2021 va fi asigurată în totalitate, astfel încât asigurarea livrării aburului industrial către Chimcomplex S.A. Borzeşti şi furnizarea agentului termic pentru sistemul centralizat de termoficare urbană a Municipiului Râmnicu Vâlcea să se facă la parametrii optimi;
  • Furnizarea agentului termic este un serviciu de utilitate publică care are caracter permanent şi un regim de funcţionare continuu, motiv pentru care au fost aprobate proiectele «Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterea eficienţei energetice” etapa 1 şi 2, finanţate prin Axa prioritară 3 POS MEDIU şi POIM – instalaţiile aferente sistemului de termoficare urbană (Cazanul nr. 7, pompele şi reţelele de termoficare) sunt conforme la legislaţia de mediu şi respectă valorile limită de emisii în conformitate cu Directiva 2010/75/UE transpusă în Legea nr.278/2013.
  • Pentru conformarea pe anul 2019 Societatea CET Govora a solicitat Guvernului României, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri amânarea restituirii certificatelor EUA cu 12 luni (până la 30.04.2021).

Facem precizarea că nu există motive de îngrijorare pentru locuitorii municipiului Râmnicu Vâlcea racordaţi la sistemul centralizat de termoficare urbană, cu privire la asigurarea confortului termic în sezonul de încălzire 2020-2021. Rugăm clasa politică să nu transmită semnale negative către populaţie şi către agenţii economici cu care CET Govora are relaţii contractuale, deoarece acestea pot conduce la repercusiuni grave în desfăşurarea normală a activităţii societăţii”, a anunţat CET Govora prin intermediul unui comunicat remis mass-mediei.

Gutău despre Pîrvulescu: „Se îmbată cu propriile cuvinte şi cu inexplicabile şi periculos de multe lacune tocmai în domeniul în care ar trebui să fie specialist”

Mircia Gutău

„În consecinţa conferinţei de presă susţinută recent de mai mulţi reprezentanţi ai PNL, în cadrul căreia candidatul la funcţia de primar al acestei formaţiuni politice a lansat o serie de zvonuri alarmiste privind situaţia furnizării agentului termic pentru populaţia municipiului Râmnicu Vâlcea, mă simt obligat să fac unele precizări:

Îi asigur pe toţi locuitorii municipiului că nu există motive de îngrijorare privind furnizarea agentului termic în cursul iernii viitoare şi că toţi factorii responsabili – Primăria municipiului, Consiliul Judeţean şi adevăraţii specialişti în acest domeniu – au făcut şi vor face toate demersurile pentru ca râmnicenii să aibă asigurată căldura şi apa caldă la standardele normale.
În ceea ce priveşte pretinsele «soluţii» avansate de candidatul PNL la Primăria municipiului, ele pot fi încadrate cel mult în categoria unor fantezii izvorâte dintr-o minte lipsită de cele mai simple cunoştinţe în domeniu. Astfel, se critică administraţia locală pentru că nu a achiziţionat, contra fabuloasei sume de 8,4 milioane de euro, un pachet cu mai multe active ale CET Govora. În primul rând trebuie spus că suma este una exagerată; conform unor studii făcute de experţi în domeniu, costurile aferente realizării unei structuri de producere a energiei termice necesară încălzirii locuinţelor din municipiu este de aproximativ 2 milioane de euro. Autorul acestei «soluţii» miraculoase nu spune – că n-are habar! – ce urma să facă administraţia locală, în eventualitatea în care ar fi mers pe această cale, cu sediul administrativ şi cu celelalte active neimplicate în producerea agentului termic. Nu spune nici de unde ar fi luat Primăria aceşti bani – că nu îl interesează! Şi evident că atunci când vorbeşte de încheierea unui parteneriat cu unităţi economice de pe Platforma Chimică, cel devenit peste noapte «specialist» în energie termică uită să menţioneze că una dintre firmele acestea a făcut deja paşi importanţi pentru construirea propriei centrale termice.
Dar lipsa completă de realism şi viziunea substanţial comunistoidă a respectivului candidat liberal este evidentă şi în afara respectivei conferinţe de presă, unde ar fi putut da vina pe o interpretare rău-voitoare a celor spuse prin viu grai. Astfel, din cei «11 paşi» cu care îşi propune să câştige Primăria municipiului, câţiva şchioapătă serios doar la o primă citire. Într-unul dintre ei, candidatul auto-emanat spune că va impune un salariu minim net de 3.000 de lei firmelor care vor să vină în municipiu. Aberaţie mai mare ca asta, venind din partea unui finanţist – şi liberal pe deasupra! – nici că se putea! Salariul – în orice economie de piaţă normală – este rezultatul cererii şi ofertei, iar singura limitare ce poate fi impusă este cea a nivelului său minim, pe care îl stabileşte Guvernul, nu o primărie. Dar dacă crede că o astfel de măsură este una fezabilă, de ce nu o propune unuia dintre oamenii de afaceri liberali (nu că ar fi ei prea mulţi!), de pildă lui Grigore Crăciunescu, care o poate duce la îndeplinire la firma proprie chiar de la 1 iunie!
Un alt «pas» care calcă strâmb este cel în care spune că lucrările de investiţii iniţiate de Primărie să se facă doar cu societăţi comerciale din municipiu. Poate candidatul liberal încă nu a aflat că suntem membri în Uniunea Europeană şi că, în consecinţă, la o licitaţie pentru lucrări se pot prezenta nu doar firme din toată România, ci din întreaga Europă! Cum să refuzi accesul la o procedură de selecţie a unor firme pe motiv că nu sunt din Râmnicu Vâlcea? Pe acelaşi principiu, dacă ar fi fost aplicat şi în restul ţării, mai puteam vorbi azi de societăţi vâlcene de anvergură naţională, precum Annabella, Diana, Boromir şi multe altele?
Lectura celor «11 paşi» ai candidatului liberal promite, în continuare, multe surprize, dar senzaţia principală pe care o dau, amplificată şi de ieşirile publice, din ce în ce mai ridicole, ale acestuia, este aceea a unui aşa-zis «program» complet rupt de realitate, scris de cineva care se îmbată cu propriile cuvinte şi cu inexplicabile şi periculos de multe lacune tocmai în domeniul în care ar trebui să fie specialist!”, a arătat municipalitatea într-un comunicat de presă semnat de primarul Mircia Gutău.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ