Deputatul Neaţă: „Lemn pentru foc, nu piedici guvernamentale!”

0

„În urmă cu exact trei ani, în iunie 2017, am depus în Parlamentul României un amendament pentru modificarea Codului Silvic. Pentru simplificarea procedurii de exploatare şi circulaţie a materialelor lemnoase destinate consumului propriu. Camera Deputaţilor a adoptat amendamentul propus, modificarea ajungând în acest fel în Codul Silvic. În lege, adică. Pentru ca oamenii să-şi poată folosi mai simplu lemnul de pe proprietăţi, ar mai fi fost nevoie de o hotărâre a guvernului, în care să fie stabilite normele de aplicare. Guvernul liberal al domnului Orban tocmai a pus în circulaţie un proiect de hotărâre în acest domeniu, care menţine procedurile vechi, cele ce fac aproape imposibilă folosirea în gospodării a lemnului de pe proprietăţile oamenilor”, potrivit deputatului PSD de Vâlcea, Eugen Neaţă.

Cetăţenii judeţului Vâlcea care aşteaptă de trei ani o simplificare, tocmai au aflat că se vor alege cu aceleaşi complicaţii

„Am discutat recent cu locuitori ai judeţului Vâlcea care aşteaptă de trei ani o simplificare şi care tocmai au aflat că se vor alege cu aceleaşi complicaţii. Ei mi-au dat exemple diverse despre cum nu se poate folosi lemnul aflat în proprietatea lor. Dintre ele am ales aici povestea fiului unui bătrân nonagenar, care vrea să ducă tatălui lui un car de lemne din curtea sa pentru a-şi încălzi casa. Pentru un asemenea gest este nevoie de înştiinţarea pădurarului zonal, care trebuie să constate oficial materialul din curtea fiului şi de inspecţia la locul faptei a cuiva de la Ocolul Silvic, pentru introducerea operaţiunii în banca naţională de date. Operaţiunea de înregistrare costă o sută de lei indiferent că este vorba despre un braţ de lemne sau despre un camion de mai multe tone şi acordă un spaţiu limitat de timp pentru realizarea transportului. Un fel de culoar de zbor, de la ora la ora, ca la avioane. Pentru tracţiunea animală, trebuie luată în calcul diferenţa de viteză cu care se deplasează bovinele faţă de alte animale, probabil. Vă puteţi imagina ce operaţiune are loc după derularea a tot felul de termene de zile întregi pentru constatări, pentru inspecţii şi pentru eliberări de acte. Mană cerească pentru funcţionari ocupaţi şi pentru secretare plictisite. Drumuri de acolo-acolo, agitaţie şi timp pierdut. În plină iarnă, în timp ce nonagenarul nostru îşi aşteaptă fiul privind la soba rece. Amendamentul introdus de mine în Parlament şi devenit lege pentru simplificarea vieţii oamenilor este ignorat acum de un proiect prin care guvernul liberal al României alege să-i împiedice pe oameni să-şi folosească în mod simplificat dreptul la proprietate.
Am pregătit pentru săptămâna viitoare o interpelare în Parlament pentru a opri publicarea Hotărârii scrise de guvern în dispreţ faţă de problemele oamenilor, pentru care lemnul de pe proprietăţile lor este, nu un mijloc de îmbogăţire, ci un element vital ca aerul şi ca apa. Guvernul trebuie să înceteze să mai vadă în români nişte delincvenţi care ies din case pentru a încălca reguli şi legi şi să-şi strunească plăcerea de a-i amenda pentru nimic şi de a-i împiedica să-şi folosească bunurile personale. Ca să nu mai revin la taxa aceea de o sută de lei pentru a duce un braţ de lemne cuiva care nu are cu ce se încălzi în miezul iernii!”, opinează parlamentarul social-democrat.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ