Exclusiv! Laboratorul SJU Vâlcea : ” Testăm probe de la bolnavii și suspecții COVID 19, nu avem echipament de protecție”

Biochimiștii Laboratorului de analize medicale de la Spitalul Județean de Urgență(SJU) Vâlcea, care testează probe ale pacienților și suspecților COVID- 19 , se plâng că sunt nevoiți să lucreze cu mijloace de protecție puține și rudimentare: nu au măști cu filtru, și-au cumpărat singuri viziere, și, în lipsa combinezoanelor, îmbracă empiricul sac de gunoi. În replică, managerul SJU Vâlcea, Dan Ponoran a declarat că vineri, 10 aprilie, laboratorul în cauză a primit echipament.

0

Deși autoritățile Județului Vâlcea și conducerea  Spitalului Județean au anunțat în ultimele zile o infuzie de echipament de protecție, semnalele angajaților contrazic declarațiile.  Luni, 13 aprilie, în laboratorul de analize al SJU Vâlcea, angajații semnalau că situația era la cote de avarie pentru ei, atât  de expuși infecției cu  SARSCoV-2 și nu numai.  

”Am un combinezon și o mască, mă protejez cu saci menajeri,  e nevoie de orice”

”Prelucram probe de la pacienții internați la Secția Infecțioase cu ,,suspect” si de la cei  confirmați cu COVID. Nu am decât un combinezon și  o mască. În rest folosesc saci menajeri având în vedere că primim probe ca: SPUTE ,ex. faringiană și nazală de la suspecți COVID-19.”, semnalează  un angajat . Potrivit acestuia, este nevoie de multe, de la banalul săpun, până la mănuși și încălțăminte:  ” Avem nevoie de orice: mănuși ,săpun bactericid, măști, încălțări de unică folosință și conbinezoane dacă se poate, de regulă sunt de unică folosință. Nu îmi  fac speranțe prea mari având în vedere situația bugetului din sănătate. Se dau câte o pereche de mănuși , masca se dezinfectează, se spală, și avem un combinezon de unică folosință.  Vizierele ni le- am cumpărat noi de pe net. Avem măști simple, comune, dar ne trebuiesc cu filtru”.

Angajatul SJU Vâlcea nu a dorit să i  se facă public numele. ” Am  fost avertizați să nu ne plângem”, spune a acesta. De ce, oare?

Managerul SJU Vâlcea: ”In magazia spitalului au  intrat 8000 de combinezoane și 6000 de măști FFP2”

Medicul Dan Ponoran, managerul SJU Vâlcea,  spune că situația s-a schimbat între timp, după ce vineri,  10 aprilie, laboratorul a primit echipament. ” Laboratorul are echipament acum, în magazia SJU Vâlcea au intrat 8000 de combinezoane și 6000 de măști FFP2. Acolo sunt două găști care se luptă pentru conducerea laboratorului și se reclamă.  Până acum nu s-au plâns”, s-a declarat nedumerit doctorul Ponoran. Poate  pentru că, în condițiile sărăciei din sistemul sanitar, indiferent de ”găști”, oricum nu puteau fi ajutați.

Apel!

Pe această cale, facem apel la o campanile de  strângere de fonduri  pentru echipamente şi materiale de protecţie, sau de donații,  astfel încât angajații Laboratorului SJU Vâlcea să își poată exercita  profesia fără să își  pună în pericol viețile lor și viețile familiilor. Acum, și în săptămânile ce urmează, rolul lor devine crucial în lupta cu ”dușmanul invizibil”. Indiferent de dotările de moment, niciodată nu e prea mult, în această situație.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ