Comisia Europeană a aprobat pe 17 martie un pachet de investiţii în valoare de peste 1,4 miliarde euro din fonduri UE în 14 proiecte mari de infrastructură din 7 state membre, şi anume Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, Portugalia, România şi Spania. Proiectele acoperă mai multe domenii-cheie, cum ar fi mediul, sănătatea, transportul şi energia. „În vremuri care pun greu la încercare continentul nostru, este esenţial ca politica de coeziune să îşi menţină rolul de a sprijini economia în beneficiul cetăţenilor. Adoptarea de astăzi a proiectelor majore demonstrează că finanţarea UE şi, în special, politica de coeziune oferă rezultate concrete, ajutând regiunile şi oraşele să devină un spaţiu mai sigur, mai curat şi mai confortabil pentru locuitori şi întreprinderi. Multe dintre proiectele aprobate contribuie, de asemenea, la îndeplinirea obiectivelor Pactului verde european. În momentul în care Comisia Europeană, statele membre şi regiunile îşi unesc forţele, putem obţine rezultate importante”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira. Proiectul regional pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi ape uzate în judeţul Dolj are un cost total de 444.803.631 euro, contribuţia UE fiind de 299.317.868 euro din fondul de coeziune şi este prevăzut să fie operaţional în patru ani, respectiv în ianuarie 2024. Restul banilor vin de la bugetul de stat (12 la sută), beneficiari, respectiv autorităţile locale din localităţile deservite (1,8 la sută) şi Compania de Apă Oltenia (6 la sută). CAO şi-a asigurat, de altfel, fondurile necesare pentru cofinanţare printr-un împrumut de 25 de milioane de euro, contractat cu BERD, în toamna anului trecut.
331 de km de reţea de apă nouă în Dolj şi Gorj
Potrivit datelor publicate de CE, proiectul constă în extinderea sistemelor de alimentare cu apă cu 331 km de reţele de apă şi sisteme de distribuţie şi reabilitarea a 60 km de reţele de alimentare cu apă, în beneficiul a 272.180 de locuitori (41.701 nou conectaţi). Acesta include construcţia (96,5 km) şi reabilitarea secţiuni existente (27 km) ale conductei principale care alimentează Craiova din sursa Isvarna – Gorj. Proiectul îşi propune să crească rata de conectare la sistemele centralizate de alimentare cu apă de la 73% (2016) la 92% după implementarea proiectului. Se prevede în plus şi extinderea sistemelor regionale de colectare a apelor uzate cu 506 km şi reabilitarea a 26 km de canalizare existentă, oferind aceste servicii pentru 93.650 locuitori (toţi nou conectaţi). Prin investiţiile cuprinse în acest proiect, continuă procesul de extindere şi reabilitare ale infrastructurii de apă şi apă uzată realizate în etapa 2007-2013 în 23 UAT-uri: Craiova, Cârcea, Malu Mare, Breasta, Bucovăţ, Gherceşti, Mischii, Pieleşti, Şimnicu de Sus, Işalniţa, Coţofenii din Dos, Calafat, Maglavit, Băileşti, Poiana Mare, Piscu Vechi, Rastu Nou, Cerat, Bechet, Ostroveni, Călăraşi, Dăbuleni, Pleniţa.
Şuiu: Un proiect vital pentru Craiova

Studiul de fezabilitate aferent proiectului a demarat în mai 2015, iar contractul de finanţare a fost semnat cu Ministerul Fondurilor Europene pe 14 mai 2019. Din suma totală, Craiova are parte de aproximativ o jumătate: 117.322.720 euro pentru realizarea firului II al aducţiunii Isvarna şi 102.783.172 euro pentru investiţii în reţeaua de alimentare cu apă şi cea de canalizare din oraş. „Este o veste bună pe care o primim de la CE în această perioadă dificilă prin care trecem, este un proiect măreţ pentru judeţul şi oraşul nostru, un pariu al fostului primar Lia Olguţa Vasilescu, cea care a crezut că poate să aducă apă de Izvarna pentru locuitorii Craiovei şi cei care locuiesc în localităţile de pe aducţiune. Un proiect vital, dat fiind faptul că firul I Isvarna este ieşit din garanţie de 30 de ani şi susţinut în acest moment cu costuri şi eforturi majore. Avem finanţare europeană, suntem în proceduri cu licitaţiile, acestea fiind lansate, sub clauză suspensivă, încă din toamna anului trecut, urmează implementarea celui mai mare proiect de apă din Europa pe fonduri europene. Speram ca, în câteva luni, să dăm drumul la şantiere în Dolj”, a declarat Alin Şuiu, director general al CAO.