Licitaţiile pentru transportul public electric din Craiova au trecut primul hop
De doi volţi speranţă

Procedurile de achiziţie publică pentru tramvaie şi autobuze electrice derulate de Municipalitatea craioveană şi de Ministerul Dezvoltării au ajuns în faza deschiderii ofertelor şi, primele semne arată, edilii vor avea din ce alege. Cinci firme, toate străine, s-au înscris în cursa pentru cele două contracte în valoare de zeci de milioane de euro.

0

Ambele licitaţii aveau termenul stabilit pentru depunerea respectiv deschiderea ofertelor pentru săptămâna în curs. 24 februarie pentru autobuzele electrice ale Primăriei Craiova (un lot de 16 bucăţi, cu staţiile de încărcare aferente) şi 25 februarie pentru cele 17 tramvaie de mare capacitate cumpărate în contul municipalităţii craiovene de Ministerul Dezvoltării. Pentru achiziţia de autobuze, lista ofertanţilor nu a fost încă publicată în sistemul electronic de achiziţii publice. Surse administrative craiovene susţin însă că, pe masa comisiei de licitaţie a primăriei au aterizat două oferte, de două ori mai multe ca la precedenta tentativă de achiziţie municipală. Ar fi vorba despre polonezii de la Solaris, cei care au participat, fără succes, şi la licitaţia derulată anul trecut de municipalitate, plus, o premieră, turcii de la BOZANKAYA OTOMOTIV MAK. Potrivit datelor postate în sistemul electronic de achiziţii publice, licitaţia se află acum în perioada evaluării tehnice a ofertelor, termenul-limită stabilit pentru alegerea ofertei câştigătoare fiind 28 august 2020. Contractul pus la bătaie de edilii craioveni are o valoare de peste 57 de milioane de lei, suma fiind acoperită parţial din fonduri europene. Primarul Mihail Genoiu a anunţat recent semnarea contractului de finanţare în acest sens. „Am semnat astăzi contractul de finanţare din fonduri europene nerambursabile pentru proiectul ce presupune achiziţia a 16 autobuze electrice noi şi reorganizarea circulaţiei în zona centrală. Licitaţia pentru aceste autobuze este în desfăşurare cu termen pe 24 februarie 2020. Acesta este unul din proiectele pentru care am demarat licitaţia înainte de semnarea contractului, licitaţie cu clauză suspensivă”, arăta edilul-şef într-o postare pe reţelele de socializare din 19 februarie. 

 Război ruso-turco-polonez pe tramvaiele Craiovei

Şi achiziţia de tramvaie pentru transportul în comun din Craiova ar putea fi rezolvată în vara acestui an. Asta după ce Ministerul Dezvoltării a reuşit, din a treia încercare, să deruleze licitaţie publică pentru atribuirea contractului până în faza depunerii ofertelor. Patru societăţi comerciale s-au arătat interesate de procedura de achiziţie publică demarată de minister, care prevede cumpărarea pentru municipiul Craiova, respectiv pentru RAT Craiova, a 17 tramvaie de cca. 25m destinate transportului public de călători, contractul pus în joc de minister fiind estimat la o valoare de aproximativ 170.000.000,00  LEI. Firme din Polonia, Ucraina şi, din nou, Turcia, au depus oferte pentru lotul craiovean de tramvaie. Potrivit datelor publicate în sistemul electronic de achiziţii publice, acestea sunt: BOZANKAYA OTOMOTIV MAK. İML. İTH. VE İHR. A.Ş., reprezentant Aytunç Günay; POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ SPÓLKA AKCYJNA, reprezentant SLAWOMIR PIATEK; Tatra-Yug, reprezentant ANATOLII KERDIVARA; DURMAZLAR MAKINE SAN. VE TIC A.S., reprezentant ABDULLAH BOCAN. Şi această licitaţie a intrat în etapa de evaluare tehnică, etapă programată să dureze până cel mai târziu 11 august 2020, dată la care ar putea fi anunţat câştigătorul.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ