Miza pe tranziţia verde

0

Lumea se schimbă tot mai repede. „Tranziţia verde” va fi sintagma cheie a anilor ce vin, iar toate programele politice, economice, financiare, sociale se vor învârti în jurul acestui concept. Generând legi, procese, reglementări, adică realităţi care vor impacta viaţa tuturor: indivizi, familii, comunităţi, societăţi.
Mai devreme sau mai târziu, va trebui să conştientizăm şi să valorificăm şi aici în România această tendinţă inevitabilă de abordare a vieţii noastre. Ar fi bine să o facem cât mai devreme.
România are nevoie de o dezvoltare pe repede înainte a culturii tranziţiei verzi care presupune paşi concreţi, rapizi, de la colectarea selectivă şi eficientizarea energetică a clădirilor la transportul verde şi industria verde.

Green Deal – Programul Tranziţiei Verzi în Uniunea Europeană, lansat recent de Comisia Europeană, presupune finanţări uriaşe de proiecte. România, ca ţară, dar şi ca indivizi şi comunităţi, trebuie să fie pregătită  să le negocieze  şi să le acceseze.
Până  la acel moment, care nu este deloc departe, românii, comunităţile locale din România, au însă posibilitatea exerciţiului intern, al valorificării unor programe guvernamentale, iniţiate şi la cererea PMP, a căror finanţare, importantă, va fi derulată prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

Prin Programul „Casa eficientă energetic” sunt alocate 429 de milioane de lei. Oamenii îşi vor putea cumpăra într-un cuantum de până la 15.000 de euro tot ce le este necesar pentru anveloparea energetică a locuinţei, adică geamuri termopane, centrale pe peleţi, leduri, panouri fotovoltaice, panouri solare. Ghidurile de finanţare se vor da publicităţii în maximum trei săptămâni, principiul de alocare fiind „primul venit, primul servit”!
De acest program vor putea beneficia şi instituţiile publice, acestea dispunând de un buget separat în valoare de 384 milioane de lei. Astfel, şcoli, grădiniţe, unităţi sanitare, alte clădiri publice cu relevanţă socială mare vor putea beneficia de acest program. Sper ca autorităţile locale, peste tot în Oltenia, să-şi facă treaba şi să aducă aceşti bani în beneficiul cetăţenilor.

Programul „Iluminatul ecologic public stradal cu telegestiune” este dedicat autorităţilor locale, fiind disponibile aproape 80 de milioane de euro prin care se pot înlocui becurile de iluminat public de pe străzi cu leduri. Ceea ce va genera pe lângă un mediu mai curat şi o economie la facturi de până la 80%. Pentru oraşele reşedinţă de judeţ se vor aloca, pentru fiecare, până la 1,5 milioane de euro.
Pe lângă aceste programe de finanţare vor mai fi derulate şi altele, de asemenea prin Administraţia Fondului pentru Mediu, vizând: calitatea aerului (în continuare 10 oraşe din România sunt în risc de infringement din cauza riscurilor majore legate de poluarea aerului), împăduriri, staţii de reciclare, staţii de încărcare pentru maşini electrice etc.
Dacă vrem să ţinem pasul dezvoltării şi să răspundem la timp provocărilor viitorului, trebuie să ne înscriem repede, ca indivizi şi comunităţi, pe drumul tranziţiei verzi.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ