Fără excepţie, PNL, PMP şi PRO România susţin că nu vor face o alianţă cu cel mai puternic partid din judeţ
PSD Dolj, izolat pe scena politică doljeană

Lăsând la o parte agitaţia care a caracterizat în ultimele luni politica românească, nu trebuie uitat că anul 2020 este un an electoral de o importanţă covârşitoare pentru viitorul apropiat al acestei ţări. Până la luarea unor decizii concrete legate de alegerile parlamentare, la jumătatea acestui an vom avea alegeri locale, ceea ce va presupune ample schimbări în structurile administrative. Conform declaraţiilor premierului desemnat, Ludovic Orban, alegerile locale se vor desfăşura pe 14 sau pe 21 iunie. Mai este destul timp pentru calcule politice, însă este interesant să observăm care sunt tendinţele partidelor din Dolj, ce obiective au şi, la fel de important, la ce colaborări sunt dispuse.

0

Din experienţa anilor trecuţi, strict pe problema alegerilor locale, putem observa că partidele politice mari exclud variantele de înţelegere cu alte formaţiuni politice înainte de vot. Un candidat unic, susţinut puternic, o echipă de consilieri sau agende pline de proiecte sunt „ofertele” partidelor care ştiu că se pot baza oricând pe un activ electoral consistent, adică nu au nevoie, cel puţin la început, de niciun fel de alianţă politică. Astfel că tendinţa de a se arunca singuri în luptă primează, eventuale discuţii cu ceilalţi jucători politici fiind admise abia după consumarea votului. În schimb, formaţiunile cotate ceva mai slab la nivel de opţiuni electorale au tot interesul să accepte diferite alianţe cu partidele asemănătoare lor ca orientare politică şi doctrină, în ideea în care consideră că o astfel de înţelegere le este benefică.

PNL şi PMP spun „pas“ PSD-ului

Probabil că nu surprinde pe nimeni faptul că, la nivelul judeţului Dolj, nu poate fi vorba cel puţin până acum, de alianţe în jurul Partidului Naţional Liberal sau Partidului Social Democrat. Luând de exemplu situaţia municipiului Craiova, observăm că aproape toate formaţiunile au candidaţi proprii, ceea ce exclude din start varianta de înţelegere cu alte partide pentru susţinerea unui candidat comun. Singurii care se declară deschişi spre această perspectivă sunt, deocamdată, reprezentanţii PMP, dar în calculele lor nu intră însă şi PSD. „Preocuparea noastră principală este să pregătim structurile PMP din judeţ astfel încât să abordăm cu argumente solide alegerile locale şi apoi pe cele parlamentare. Vom face propriile noastre sondaje şi vom evalua la rece datele. Suntem deschişi la analize, discuţii şi proiecte comune pe zona de centru-dreapta, atât la Craiova, cât şi în judeţ. Personal, am propus public, acum câteva luni, realizarea unui Pol de Dreapta în Dolj, care să constituie o alternativă validă la PSD. În condiţiile în care, aproape sigur, vom avea alegeri pentru funcţiile de primari într-un singur tur, un candidat comun al dreptei la Primăria Craiovei ar avea şanse mari să se impună în faţa candidatului PSD, oricare ar fi acesta. PMP a trecut, pe cont propriu, toate examenele electorale la care a participat de la înfiinţarea sa. Şi aici, la Dolj, PMP îşi propune, în primul rând, să-şi facă foarte bine propriile teme referitoare la aceste alegeri şi să-şi trimită propriii reprezentanţi, prin votul cetăţenilor, în cât mai multe poziţii de primari şi consilieri locali”, a declarat Ion Cupă, preşedinte PMP Dolj şi vicepreşedinte regional.

Categorici din acest punct de vedere sunt şi reprezentanţii Partidului Naţional Liberal. Politicienii liberali exclud din start, cum era şi de aşteptat, orice colaborare cu social-democraţii, fie înainte, fie după alegeri, însă nu spun ”nu” unor discuţii pe teme comune cu celelalte partide politice pentru consiliile locale. „În funcţie de situaţii, după alegeri, ne vom aşeza la masă şi vom negocia acolo unde este necesar însă excluzând PSD-ul. Atunci când ne dorim binele unei comunităţi, putem discuta orice proiect comun cu celelalte partide. Repet însă, la Dolj nu va exista nicio alianţă cu PSD. În ceea ce priveşte alianţele preelectorale, este prematur să discutăm acum”, a declarat Ştefan Stoica, preşedintele PNL Dolj. În aceeaşi notă, Mario-Ovidiu Oprea, senator şi preşedinte al organizaţiei PNL Craiova, infirmă varianta unor posibile înţelegeri cu alte partide politice la alegerile locale, însă spune că deciziile finale se vor lua în urma unor sondaje de opinie şi după mai multe întâlniri la nivel central, în care va fi definitivată strategia pentru alegerile locale. „În perioada următoare vor avea loc mai multe întâlniri la nivel central, unde vom stabili concret ce strategie vom avea la alegerile locale. De exemplu, la Primăria Craiovei o să avem aceeaşi strategie ca la toate municipiile reşedinţă de judeţ din România. În lucru sunt mai multe sondaje de opinie pe care, de asemenea, le vom lua în calcul la definitivarea deciziilor. Cert este că ne susţinem candidaţii, mai ales că noi am reuşit să câştigăm alegerile prezidenţiale în judeţ, ceea ce înseamnă că avem o echipă foarte bună. Ce pot să spun este că excludem din start orice colaborale cu PSD”, a declarat senatorul Mario-Ovidiu Oprea.

PSD-ul, deschis la negocieri după locale

Spre deosebire de poziţia liberală, Ion Călin, preşedintele executiv al PSD Dolj este de părere că niciun partid nu trebuie să excludă din start alianţele politice. Natura acestora este însă dictată de situaţia specifică a fiecărei unităţi administrative. „Alianţele politice sunt inevitabile în anumite situaţii. La nivel de judeţ noi sperăm să nu avem nevoie de nicio alianţă înainte de alegeri şi nici nu cred că se va pune problema unei astfel de situaţii. Însă, în multe comune, chiar dacă ţi-ai atins obiectivul câştigând funcţia de primar, la consiliul local întotdeauna ai nevoie şi de alianţe. Nu poţi guverna local timp de patru ani de zile fără alianţe, pentru că ai nevoie de majoritate. Au fost cazuri de consilii care s-au dizolvat pentru că nu şi-au putut aproba bugetul sau să realizeze alte obiective. Este nevoie de o majoritate locală confortabilă pentru a putea duce la bun sfârşit mandatul. Însă, abia după alegeri, în funcţie de situaţia respectivă şi de cerinţele fiecărora se vor lua decizii. În trecut, noi am colaborat şi cu ALDE, şi cu PMP, şi cu Partidul Ecologist”, a declarat deputatul Ion Călin.   

Florinel Stancu, preşedinte PRO România: „În Dolj nu ne propunem niciun fel de alianţă!”

Chiar dacă face parte din categoria partidelor politice aflate la început de drum, PRO România abordează cu maximum de curaj alegerile locale din Dolj. La o conferinţă de presă susţinută în Craiova luna trecută, Victor Ponta, preşedintele PRO România, anunţa că nu se pune problema unor candidaţi comuni cu PSD la nivelul judeţului şi nici a unei alianţe preelectorale sau postelectorale. Mai mult de atât, PRO România şi-a lansat propriul candidat pentru Primăria municipiului Craiova şi urmează să facă acelaşi lucru şi la nivelul judeţului. „Aşa cum a declarat preşedintele Victor Ponta, la nivelul judeţului Dolj, nu ne dorim niciun fel de alianţă. Vom merge peste tot cu candidaţii noştri, îi vom susţine şi excludem orice tip de alianţă înainte de alegeri. După alegeri, ne putem aşeza la masa negocierilor cu orice partid, acolo unde proiectele noastre sunt compatibile, însă nu şi cu PSD”, a declarat deputatul Florinel Stancu, preşedintele PRO România Dolj.

USR Dolj vrea cu dreapta, dar nu în orice condiţii


Adrian-Claudiu Prîsnel, preşedinte USR Dolj: „Eu am militat întotdeauna pentru o soluţie matură care să ducă la învingerea PSD, cel puţin la Craiova, şi puteţi vedea poziţiile mele publice în acest sens. O variantă bună ar fi fost alegerile în două tururi, scenariu ce nu mai este acum posibil datorită jocului naţional, coordonat, al PSD şi PNL. Cred că PNL a greşit că nu a mişcat un deget să negocieze susţinerea propriului guvern când şi-a asumat răspunderea pentru alegerile în două tururi şi, prin non combatul acesta, a sacrificat câteva dintre căile prin care forţele anti PSD puteau câştiga Craiova. 

Poate şi pentru faptul că mai sunt destule luni până la alegerile locale, partidele politice sunt reticente la ideea de înţelegeri înainte de a vedea votul cetăţenilor. Probabil că pe baza rezultatelor de la alegerile prezidenţiale fiecare formaţiune politică şi-a făcut propriile calcule şi consideră că vor atrage suficiente voturi pentru a-şi îndeplini măcar o parte din obiective. Va fi interesant de urmărit ce turnură vor lua discuţiile politice în imediata apropiere a alegerilor şi dacă partidele îşi vor menţine punctul de vedere susţinut în momentul de faţă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ