De Sf. Valentin, consilierii locali de la putere sau din opoziţie se reunesc în cadru festiv pentru votarea bugetului municipal, eveniment programat în acest an pe 14 februarie.
Buget şi fertilizare in vitro, de Ziua Îndrăgostiţilor, la Craiova

În şedinţa extraordinară de joi a Consiliului Local Municipal vor fi aprobate, prin votul aleşilor locali, atât bugetul Primăriei Craiova, cât şi al entităţilor din subordine, fie ele instituţii de cultură, regii sau societăţi comerciale. Plus o serie de proiecte de hotărâre considerate urgente şi introduse pe repede înainte la votul de plen.

0

Faţă de varianta prezentată în consultare publică şi dezbătută în stil tradiţional,  cu strigături, la reuniunea de săptămâna trecută, bugetul local al Craiovei s-a mai întremat niţel, prezentând venituri de 670 de milioane de lei, faţă de 668 în proiectul iniţial. Nu sunt mari surprize la capitolul cheltuieli faţă de cele deja prezentate de edili. Cheltuielile de personal din acest an ale Primăriei Craiova sunt preconizate la aproximativ 10 milioane de euro (48 de milioane de lei), sumă comparabilă cu cea alocată de Primăria Craiova pentru funcţionarea tuturor instituţiilor de cultură şi sport din subordine (46 de milioane de lei). „Suma de 46.442,00 mii lei se propune a fi repartizată sub formă de transferuri către instituţiile publice de cultură şi sport de sub autoritatea Consiliului Local Craiova, atât pentru secţiunea de funcţionare, cât şi pentru cea de dezvoltare: Opera Română Craiova – 13.500,00 mii lei, Filarmonica Oltenia – 12.500 mii lei, Teatrul de Copii şi Tineret «Colibri» – 3.500,00 mii lei, Ansamblul folcloric «Maria Tănase» – 3.500,00 mii lei, Casa de cultură «Traian Demetrescu» – 2.442,00 mii lei, Sport Club Municipal Craiova – 11.000,00 mii lei. Fondurile vor fi folosite pentru cheltuieli de personal, întreţinere şi funcţionare, programul de activităţi pe specificul fiecărei unităţi în parte, cheltuieli de capital, fond de handicap”. Pe lângă instituţiile de cultură şi sport club municipal, edilii îşi dau votul la şedinţa de pe 14 februarie şi cu privire la bugetele celor trei spitale din subordinea Consiliului Local, al Poliţiei locale craiovene, ale RAT SRL, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL  şi SC Salubritate Craiova SRL.

Lotul II de autobuze electrice, scos de la naftalină

Pe lângă proiectele de hotărâre legate de probleme bugetare, obişnuite la fiecare început de an, pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local şi-au făcut apariţia şi documentaţii legate de implementarea unor proiecte finanţate din fonduri europene. Cel mai important, ca valoare, dintre acestea are în vedere dotarea SRL-ului local de transport în comun cu autobuze electrice. Consiliul Local este chemat să adopte un nou proiect de hotărâre pentru achiziţia a 30 de autobuze electrice, proiect aflat până la finale lunii trecute pe „lista de rezerve” la finanţare, la solicitarea ADR S-V Oltenia. „Ulterior, prin adresa Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia nr.2051/29.01.2020, UAT Municipiul Craiova a fost informat ca urmare a emiterii instrucţiunii AM POR nr.135/23.01.2020 privind supracontractarea proiectelor aflate în lista de rezervă pentru Axa prioritară 4, pentru proiectul SMIS 129426 Înnoirea parcului de vehicule de transport public urban – Achiziţia de autobuze noi – Faza 1 (30 buc.) va fi demarată etapa precontractuală. Municipiul Craiova are obligaţia de a asigura resursele financiare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor aferente cererii de finanţare (cheltuieli eligibile şi neeligibile), în condiţiile rambursării a maximum 98% din cheltuielile eligibile din FEDR şi de la bugetul de stat. (…) Astfel, în conformitate cu ultima formă a bugetului rezultat în urma etapei de evaluare şi selecţie, valoarea totală a proiectului este în cuantum de 92.478.840,14 lei (inclusiv TVA) din care valoare totală eligibilă 79.124.936,00 lei şi valoare totală neeligibilă de 13.353.904,14 lei (reprezentând TVA aferentă cheltuielilor eligibile privind achiziţia mijloacelor de transport public)”, se arată în proiectul de hotărâre.

Sprijin pentru tratarea infertilităţii

Primul proiect care va intra însă în dezbaterea consilierilor locali craioveni în şedinţa de Sf. Valentin are în vedere combaterea infertilităţii, aleşii locali având de adoptat un program prin care se va acorda sprinin unui număr de 10 cupluri aflate în această situaţie. „Se aprobă proiectul «O şansă la Viaţă-FIV» având ca obiect acordarea unui sprijin financiar, în valoare de 13.800 lei/cuplu, pentru 10 cupluri infertile din municipiul Craiova, cu afecţiuni incompatibile cu reproducerea naturală, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre. (…) Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe Craiova va supune aprobării Consiliului Local al Municipiului Craiova, în termen de 30 de zile, Regulamentul privind implementarea proiectului prevăzut la art.1 din prezenta hotărâre”, se arată în proiectul de hotărâre.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ