Asistăm la primii paşi spre o premieră naţională: alegeri parlamentare anticipate
Un nou Guvern, o nouă moţiune, aceeaşi politică!

La doar trei luni după ce a preluat guvernarea de la Partidul Social Democrat, Cabinetul liberal condus de Ludovic Orban este foarte aproape să fie demis prin moţiune de cenzură. Desele asumări de răspundere pe diferite teme politice şi legislative, ultima fiind asumarea răspunderii pentru legea alegerii primarilor în două tururi, au dus la depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban de către social-democraţi şi reprezentanţii UDMR, moţiune despre care se crede că are şanse foarte mari să treacă. Denumită „Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti”, moţiunea de cenzură urma să fie votată marţi, 4.02.2020. Aşa cum este şi firesc, poate, opiniile politicienilor doljeni sunt împărţite atunci când vine vorba despre şansele moţiunii de a trece.

0

Scena politică din România ultimilor ani a fost plină de dispute acute între politicienii social-democraţi şi cei liberali. Atât de la guvernare, cât şi din opoziţie, reprezentanţii PNL şi PSD nu au făcut decât să se acuze reciproc de proastă guvernare, ba chiar de rele intenţii în aplicarea politicilor care privesc direct cetăţenii. Chiar dacă am avut parte de o schimbare a partidelor de guvernare, Guvernul Dăncilă fiind demis prin moţiune de cenzură şi înlocuit cu Guvernul Orban, politica din ultima jumătate de an pare că s-a desfăşurat după acelaşi şablon. După trei luni de când a fost trimis la Palatul Victoria, Guvernul Orban este foarte aproape de a fi demis prin moţiune de cenzură, acuzat de proastă guvernare şi exces de zel de către PSD şi UDMR. Matematic, se spune că ar mai fi nevoie de doar un vot pentru ca moţiunea să treacă, în momentul de faţă iniţiatorii moţiunii contând pe 232 de voturi din 233 necesare.

Senatorii PSD Radu Preda şi Lavinia Craioveanu, convinşi că moţiunea de cenzură va trece fără probleme

Principalele argumente pe care politicienii PSD le aduc pentru a justifica depunerea unei moţiuni de cenzură sunt dintre cele mai diverse. Subminarea democraţiei prin desele asumări de răspundere, o serie întreagă de ordonanţe de urgenţă nejustificabile, multe proiecte considerate de primă importanţă lăsate fără finanţare sau sumele foarte mari luate împrumut fără a explica destinaţia banilor sunt doar un scurt rezumat al nemulţumirilor opozanţilor Guvernului. Toate acestea sunt considerate de senatorul PSD de Dolj, Radu Preda, suficiente pentru ca moţiunea să treacă, iar Guvernul Orban să fie demis. „Moţiunea de cenzură va trece. Cred că 99% din opoziţia parlamentară îşi doreşte ca Guvernul Orban să plece acasă. Matematic, avem 232 de voturi de la grupul PSD şi cel de la UDMR din cele 233 necesare şi cred că mai sunt destul de mulţi colegi nemulţumiţi de politicile Guvernului Orban. De exemplu, dacă aţi văzut la bilanţul prezentat de premierul Ludovic Orban, nu au fost decât chestiuni care nu au legătură cu actul de guvernare. Domnul premier ne prezenta ca fiind o mare realizare a dumnealui faptul că s-a făcut rectificare bugetară, faptul că s-au demarat nişte proceduri ilegale de numire a şefilor la parchete. În schimb, nu am auzit nicio vorbă despre alocaţiile copiilor, nu am auzit nicio vorbă despre miliardele de lei împrumutate în ultimele trei luni care se duc în găuri negre pe care nu le putem vedea, nu auzim niciun fel de discuţie despre proiectele de infrastructură şi, cel puţin pentru noi, cei care locuim în zona Olteniei, este o dramă că la autostrada Craiova-Piteşti alocarea este aproape insesizabilă. Aici trebuie să adaug şi o chestiune care priveşte îndeaproape oraşul nostru şi care, de asemenea, trenează. Mă refer la proiectul pentru Colegiul Carol, pe care noi îl trecusem în programul de guvernare şi care este în momentul de faţă undeva ascuns la ministrul care greşeşte grinda sau exprimările deseori. În momentul de faţă stăm cu un pericol în centrul Craiovei, care ar avea nevoie de o finanţare consistentă de la bugetul de stat. Mai putem adăuga faptul că tot ce înseamnă guvernarea în epoca PNL-Orban se face prin asumare de răspundere. Domnul Orban a prins gustul pentru aceste asumări, drept dovadă că a venit cu ele pe bandă rulantă şi cu asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi, pe care o putem considera o fumigenă, o să ajungă să privească guvernarea de acolo de unde a venit, adică de acasă”, a declarat senatorul PSD Radu Preda.

Lavinia Craioveanu

Pe aceeaşi lungime de undă s-a exprimat şi senatorul PSD Lavinia Craioveanu. În afară de guvernarea defectuoasă, senatorul Lavinia Craioveanu consideră că promovarea unor persoane iresponsabile şi nepregătite în diferite funcţii de stat este la fel de regretabilă. „Moţiunea de cenzură va trece cu siguranţă. Lăsând la o parte faptul că Guvernul calcă în picioare democraţia prin faptul că schimbă regulile jocului în timpul jocului, ceea ce nu se întâmplă în nicio democraţie, tot ce au făcut în aceste trei luni este condamnabil. De exemplu, anul acesta este alocată pentru Ministerul Sănătăţii o sumă mai mică cu peste 3 miliarde. Din aceşti bani, care anul trecut erau mai mulţi, aproape 90% erau pentru salarii. Nu mai vorbesc de banii alocaţi pentru investiţii. Drumului expres dintre Craiova şi Piteşti i-au fost alocaţi bani în bătaie de joc, aşa încât constructorul să nu poată să lucreze. Sunt multe alte şantiere începute şi lăsate în paragină: podul de la Brăila, centura Bacăului etc. În al doilea rând, gândiţi-vă că s-au împrumutat 40 de miliarde de lei. Guvernele PSD s-au împrumutat în mai bine de doi ani aproape 80 de miliarde, iar Guvernul Orban s-a împrumutat 40 de miliarde în trei luni. Eu cred că parlamentarii vor fi responsabili. Este adevărat că s-a vehiculat că nu vor vota parlamentarii, că este posibil ca, dacă moţiunea trece, să se ajungă la alegeri anticipate şi este evident că mulţi dintre noi nu vom mai fi în Parlament, dar cred că mult mai importanţi sunt oamenii şi ceea ce se întâmplă în ţară. La toate acestea se adaugă faptul că pun în funcţii oameni foarte slabi pregătiţi, oameni care în spatele lor au dosare penale şi care nu au nicio treabă cu funcţiile pe care le ocupă, lucru care mă oripilează”, a declarat Lavinia Craioveanu.

Mario-Ovidiu Oprea, senator PNL: „Avantajos pentru Partidul Naţional Liberal este că, dacă moţiunea de cenzură nu trece, o să avem alegerea primarilor în două tururi, iar dacă moţiunea de cenzură trece, este primul pas şi cel mai important către alegerile anticipate!”

O cu totul altă perspectivă propune preşedintele PNL Craiova, senatorul Mario-Ovidiu Oprea. Pentru politicianul doljean, moţiunea de cenzură depusă de PSD şi UDMR este avantajoasă pentru liberali, indiferent de rezultat. „Nu cred că cineva poate să aibă vreo certitudine la ora aceasta că moţiunea va trece sau nu. Avantajos pentru Partidul Naţional Liberal este că, dacă moţiunea de cenzură nu trece, o să avem alegerea primarilor în două tururi, iar dacă moţiunea de cenzură trece, este primul pas şi cel mai important către alegerile anticipate, unde Partidul Naţional Liberal are posibilitatea să câştige suficiente procente pentru a putea forma şi susţine un guvern fără să aibă problemele care apar acum. Ca atare, PNL se află pe poziţia de „win-win” (câştigătoare – n.red.) pentru oricare dintre variante. Nu cred că mai este vreun partid care să privească cu atâta relaxare rezultatul moţiunii de cenzură cum este PNL”, a precizat senatorul PNL Mario-Ovidiu Oprea.

Florinel Stancu, preşedinte PRO România Dolj: „Eu consider că este un blat între PSD şi PNL!”

Chiar dacă toţi ceilaţi lideri politici au negat cu vehemenţă posibilitatea unei înţelegeri tacite între PNL şi PSD pentru votarea moţiunii de cenzură, deputatul Florinel Stancu atrage atenţia că o astfel de posibilitate nu trebuie exclusă. Preşedintele PRO România Dolj consideră, de asemenea, că toate discuţiile pe această temă sunt de faţadă şi au rolul de a manipula parlamentarii. „Eu consider că este un blat între PSD şi PNL. Din ce se aude, unii îşi doresc ca alegerile locale să fie într-un singur tur şi nu în două tururi, ca să câştige. De asta manipulează şi prin sondajele de opinie în care spun că PSD are un scor ridicat, că PNL la fel. În realitate, părerea mea este că vor să-i păcălească pe parlamentari. Eu, personal, nu o să votez moţiunea”, a declarat preşedintele PRO România Dolj, Florinel Stancu. În replică, senatorul Mario-Ovidiu Oprea a făcut publică informaţia conform căreia grupurile parlamentare ale PNL au decis ca votul împotriva moţiunii de cenzură să fie unul la vedere, pentru a înlătura orice speculaţie pe acest subiect.

Peste toate acestea, rămâne de văzut ce se va întâmpla după votul moţiunii de cenzură, dar mai ales după rezultatul moţiunii, pentru că nu cred că posibilul rezultat este unul foarte criptat. Din păcate, asistăm la aceleaşi procedee şi artificii politice denunţate rând pe rând de politicienii aflaţi când în opoziţie, când la guvernare, dar pe care le folosesc în funcţie de context. Singura care rămâne pe loc, ba chiar în regres, este situaţia acestei ţări pe oricare dintre planurile de existenţă, condusă de oameni politici pentru care propria ţară pare a nu fi o prioritate.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ