Cea mai recentă întâlnire organizată de prefectul judeţului Vâlcea, Tiberiu Costea, în scopul negocierii preţului aburului industrial s-a soldat cu un eşec la scenă deschisă. Directorul general CIECH, Witold Urbanowski, a lipsit de la şedinţă, iar delegaţia USG, prin directorul tehnic Alexandru Trăilă, a anunţat că nu poate avansa un preţ, menţionând totuşi că acesta nu poate fi mai mare de 122 lei/gigacalorie. În contrapartidă, directorul CET, Ion Roescu, a vorbit despre un cost de principiu de 169 lei/gcal, subliniind însă că preţul se stabileşte în funcţie de varii criterii. Mai mult, a menţionat că Chimcomplex, celălalt beneficiar de abur industrial al CET, a acceptat un preţ de 177 lei/gcal. Reprezentanţii grupului polonez nici nu au vrut să audă şi au afirmat că, la acest preţ, USG va înregistra anual pierderi de circa 60 milioane lei: „Pierderi pe care nu ni le putem permite”, a subliniat directorul tehnic al USG CIECH. Propunerea prefectului de Vâlcea, ca preţul să fie 145,5 lei/gcal, adică o medie a preţurilor părţilor aflate în conflict, a fost respinsă de acestea cu multă pasiune.

Prea mulţi angajaţi?

Cum, deocamdată, soluţii nu prea există, USG şi CET se uită una în grădina celeilalte, acuzându-se că au prea mulţi salariaţi. Reprezentanţii CET susţin însă că în ultimii patru ani au plecat din companie 1.000 de angajaţi şi că există deficit de personal, nicidecum excedent. Iar USG afirmă că are 520 de oameni, numai că aceştia „produc dublu faţă de cât produceau înainte”, potrivit lui Adrian Mugioiu, liderul Sindicatului Sodistul. Prefectul de Vâlcea a înăbuşit orice speranţă de ajutor al statului în acest conflict dintre o companie privată şi una de stat, aflată în insolvenţă: „Nu vor fi în niciun caz pomeni guvernamentale”, a subliniat acesta.
Singura soluţie acceptată de toată lumea, o centrală termică în cogenerare, pare un obiectiv greu de realizat în timp scurt.
Ce se va întâmpla cu Platforma Chimică Râmnicu Vâlcea, unde lucrează încă peste 2.000 de oameni? Dificil răspuns!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ