A fost lansat albumul „Păuşeşti-Măglaşi, istorie, artă şi credinţă”

Locuitorii din comuna Păuşeşti-Măglaşi, judeţul Vâlcea, au participat vineri, 31 ianuarie, la un eveniment inedit pentru istoria localităţii, şi anume lansarea unui album monografic intitulat „Păuşeşti-Măglaşi, istorie, artă şi credinţă”. Au fost prezenţi clerici, reprezentanţi ai instituţiilor de stat, judeţene şi locale, oameni de cultură din Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea, locuitori ai comunei Păuşeşti-Măglaşi.

0

Evenimentul cultural a fost organizat de Primăria comunei Păuşeşti-Măglaşi, Asociaţia „Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, cu scopul de a pune în lumină povestea boierilor Păuşeşti şi a măglaşilor de odinioară (moşneni sau ţărani liberi, care în schimbul unor scutiri faţă de domnie, aveau obligaţia de a munci gratuit în ocne), istoria lor tumultuoasă, obiceiurile tradiţionale, dar mai ales roadele înţelepciunii populare şi ale credinţei acestor măglaşi. De aceea, prin osteneala doamnei Iuliana Mateescu, preşedinta Asociaţiei „Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti”, a fost realizat şi lansat albumul „Păuşeşti-Măglaşi, istorie, artă şi credinţă”, o carte de vizită pentru urmaşii măglaşilor de odinioară. Totodată, acest album cuprinde şi informaţii despre mesajele textelor sfinte şi ale cărţilor de înţelepciune pictate pe bisericile ctitorite de aceşti moşneni într-un stil iconografic care a preluat teme din iconografia brâncovenească.

„Vâlcea este un loc al culturii”

Întâlnirea culturală a fost deschisă de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, prin rostirea unui cuvânt de binecuvântare în care a reliefat efervescenţa cultural-duhovnicească din ţinutul Vâlcii. „Vâlcea este un loc al culturii, aşa precum a fost din cele mai vechi timpuri, iar însăşi capitala sa, Râmnicul, a fost numită «capitala tiparului românesc», cu alte cuvinte este locul în care Dumnezeu Şi-a pus degetul Său atât prin bogăţiile naturale, precum ocnele de sare – preocupare de la care înşişi locuitorii din acest sat îşi trag numele, izvoarele tămăduitoare, cât şi prin mănăstirile tămăduitoare ale sufletului şi prin bisericile atât de bogate în artă. Se vorbeşte despre Vâlcea că este judeţul cu cele mai multe mănăstiri, însă nu este aşa, ci este judeţul cu cele mai multe biserici, care sunt monumente istorice, care au picturi exterioare minunate despre îndeletnicirile unor obşti de moşneni. (…) Istoria acestui loc din Păuşeşti-Măglaşi reliefează arta bisericească din secolele XVIII-XIX, o pictură deosebită care face parte din Şcoala de pictură de la Teiuş-Buneşti, care, precum spun cercetătorii în domeniu, are legătură cu arta brâncovenească, adică «cu ceea ce este mai sfânt în arta românească medievală»”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
În finalul cuvântului, Părintele Arhiepiscop a mulţumit domnului primar Alexandru-Dorel Dediu şi Consiliului Local pentru denumirea bibliotecii comunei cu numele episcopului Antim Petrescu, fiu al satului, şi i-a felicitat pentru reuşita acestui album de excepţie.
Autoarea şi coordonatoarea acestui album monografic a explicat că frumuseţea picturilor exterioare şi simbolismul lor au determinat-o să înceapă acest demers. „Mai mulţi ani i-am petrecut în Râmnicu Vâlcea, unde m-am împărtăşit de bucuria de a vedea o pictură atât de frumoasă în această zonă. Pe lângă pictura veche a bisericilor din Coasta şi Chiciora, m-au impresionat foarte mult troiţele, moment în care am realizat că aici oamenii încă păstrează tradiţia de a însemna locurile de la răscruce de drumuri, ca atunci când treci pe lângă ele să îţi aduci aminte că Dumnezeu este cu tine. Fiecare frescă de sub streaşinele bisericilor are o însemnătate deosebită, mai ales că face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament, însă personajele cele mai neobişnuite pentru mine erau, alături de prooroci şi filosofi, sibilele. De atunci am avut curiozitatea de a cerceta şi astfel am avut marea bucurie de a le descoperi. Efortul meu nu a fost de una singură, de aceea mulţumesc Primăriei comunei Păuşeşti-Măglaşi, dar şi preoţilor de la aceste biserici şi oamenilor binevoitori din această localitate”, a explicat Iuliana Mateescu, preşedinta Asociaţiei „Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti”.

A fost proiectată în premieră naţională o animaţie cu personaje şi simboluri din fresca bisericii din satul Chiciora

Albumul „Păuşeşti-Măglaşi, istorie, artă şi credinţă” a fost prezentat de către doamna Doina Mândru, critic de artă. Pentru reliefarea celor prezentate, a fost vizionat un film documentar despre comuna Păuşeşti-Măglaşi, a fost proiectată în premieră naţională o animaţie cu personaje şi simboluri din fresca bisericii din satul Chiciora, iar formaţia vocal-instrumentală de muzică veche a Arhiepiscopiei Râmnicului, dirijată de pr. prof. dr. Siluan-Dumitru Scurtu, a susţinut un scurt concert cu cântări compuse de Anton Pann. Solişti au fost soprana Monica-Valentina Scurtu şi preotul Siluan-Dumitru Scurtu. Evenimentul cultural, care a reunit în sala de festivităţi a Căminului Cultural din comuna Păuşeşti-Măglaşi clerici, reprezentanţi ai instituţiilor locale, oameni de cultură din Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea, face parte din proiectul „Te invit în ţara ta!” al Asociaţiei „Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ