Legea alegerii primarilor în două tururi, dezbătută de edilii din Dolj

În urmă cu aproape o săptămână, mai exact joia trecută, Guvernul liberal condus de Ludovic Orban a aprobat proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi urmează ca peste doar câteva zile să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru această măsură legislativă. Pentru acest lucru, membrii celor două Camere ale Parlamentului se vor reuni pe 29 ianuarie în şedinţă comună, începând cu ora 14.00, aşa cum au stabilit Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Printre primarii din Dolj, vestea că vor trebui să treacă de două tururi de alegeri nu a creat prea multă panică, însă nu se bucură nici de o prea mare încredere. În opinia acestora, utilitatea noii legi este greu de explicat, iar jocurile politice pe care le facilitează al doilea tur de alegeri vor fi inevitabile.

0

Chiar dacă nu mai este prea mult timp până la alegerile locale, Guvernul României îşi va asuma răspunderea modificării legii actuale pentru alegerea primarilor. Dacă până acum, aşa cum s-a votat în 2012, lupta electorală se încheia după un singur tur, fiind declarat câştigător candidatul care obţinea cele mai multe voturi, de săptămâna viitoare primarii vor fi aleşi după două tururi de scrutin. Decizia de asumare a răspunderii pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi a fost luată de Guvern săptămâna trecută, noul proiect legislativ fiind deja trimis în Parlament şi va fi asumat de către membrii Guvernului pe 29 ianuarie. Cel puţin teoretic, noua lege electorală va duce către o mandatare cât mai aproape de realitate a noilor edili locali, însă nu pare că inspiră teamă printre primarii aflaţi încă în funcţie.

Primar PSD: „Alegerile în două tururi nu vor asigura reprezentativitate”

Gheorghe Ilie , edilul Filiașului

Edilul comunei Bulzeşti de mai multe mandate, ales din partea Partidului Social Democrat, Gin Sorescu, nu este împotriva noii măsuri a Guvernului, însă nu vede nici motivarea pentru o asemenea decizie. Dimpotrivă, edilul local consideră că al doilea tur de alegeri va aduce cu sine înţelegeri inevitabile şi eventuale compromisuri, denaturând astfel procesul electoral. „În ochii cetăţenilor probabil va părea ceva bun, o chestie frumoasă, se vor simţi mai reprezentaţi. În realitate, însă, nu are treabă cu reprezentativitatea. Nu am intrat niciodată în turul al doilea, nici măcar când era, ca să ştiu cum e. Însă, luând în calcul că şi pentru primul tur alţi competitori încearcă să facă înţelegeri, nu văd normalitatea acestei legi. Din ce va rezulta reprezentativitatea după două tururi? Din înţelegeri pentru majorităţi în consiliul local sau pentru desemnarea viceprimarului? Asta doar la nivelul comunelor, ca să nu mai vorbim de oraşele mari. Aşadar, chestia că va rezulta reprezentativitate este gratuită. Din experienţa alegerilor, de orice fel, în al doilea tur de obicei se prezintă mai puţini alegători. Eu propun altceva: vor reprezentativitate? Să facă votul obligatoriu! Cred că această lege denaturează procesul electoral, pentru că în turul al doilea vor fi multe înţelegeri. Însă, chiar şi aşa, pe mine nu mă deranjează cu nimic”, a declarat primarul comunei Bulzeşti, Gin Sorescu. De aceeaşi părere este şi primarul oraşului Filiaşi, Gheorghe Ilie, susţinut tot de către PSD. Edilul din Filiaşi nu vede necesară legea pe care Guvernul şi-o va asuma săptămâna viitoare, despre care consideră că este unul dintre paşii care vor duce la organizarea alegerilor anticipate. „Din punctul meu de vedere, nu este decât o campanie în vederea declanşării alegerilor anticipate. Eu nu văd binevenită această măsură a lor şi spun asta bazându-mă pe statisticile care spun că undeva la peste 50% din primari câştigau oricum din primul tur. Nu cred că este o măsură binevenită pentru că provoacă cheltuieli. În plus, creează multă tensiune printre primarii aflaţi acum în funcţie, datorită faptului că este o perioadă scurtă de timp până la alegeri”, ne-a declarat primarul oraşului Filiaşi, Gheorghe Ilie.

Dumitru Măceşanu (PNL): „Este corect ca primarii să fie aleşi în două tururi, pentru că oferă mai multă legitimitate alesului!”

Dumitru Măceșanu, primarul comunei Castranova

De o cu totul altă părere este primarul liberal din Castranova, Dumitru Măceşanu. Pentru acesta, alegerea primarilor în două tururi este o expresie a democraţiei şi îi conferă edilului local un grad ridicat de legitimitate. „Este corect ca primarii să fie aleşi în două tururi, pentru că oferă mai multă legitimitate alesului. Până la urmă, cine îşi face treaba bine nu este prea afectat de acest lucru şi câştigă încă din primul tur. Dar, democratic este ca primarii să fie aleşi în două tururi. De exemplu eu, în 2016, am fost ales după un singur tur, însă cu scorul pe care l-am obţinut câştigam detaşat tot din primul tur, chiar dacă ar fi fost două runde de alegeri. Pe de altă parte, două tururi de alegeri, fie că vrem sau nu, oferă ocazia să se facă fel de fel de înţelegeri, care pot avea la bază compromisuri”, a declarat primarul Dumitru Măceşanu.

Jocul din spatele asumării

Dincolo de toate, cert este că pe 29 ianuarie Guvernul se va prezenta în faţa Parlamentului reunit pentru a-şi asuma responsabilitatea adoptării acestei legi. Datele ne spun că modificarea iniţială a legii electorale pentru primari a fost promovată de PDL şi adoptată în 2012, cu opoziţia declarată a social-democraţilor. De data aceasta, unii dintre promotorii modificării din 2012, trecuţi acum de partea Partidului Naţional Liberal, susţin revenirea la alegerea în două tururi. PSD se află şi de data aceasta în opoziţie, atacând decizia Guvernului de asumare a răspunderii, doar că acum se află în postura de a apăra alegerea primarilor într-un singur tur. Astfel, social-democraţii se contrazic şi ei, la rândul lor, faţă de poziţia adoptată în 2012 cu privire la acelaşi subiect. Cel mai probabil, asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi este o altă piesă din jocul proferat de actorii scenei politicii româneşti, îmbrăcat bineînţeles, în stilul care ne caracterizează, în haina democraţiei.  

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ