Liderii politici din Dolj, pro şi contra alegerilor anticipate

Plecând de la nivelul unei opţiuni rezervate, organizarea alegerilor pentru Parlamentul României înainte de termenul prevăzut de legea fundamentală a ţării s-a dezvoltat atât de mult, încât azi apare ca unul dintre principalele subiecte de pe agenda Guvernului. Bătălia politică din jurul organizării alegerilor anticipate, în momentul de faţă, se duce la nivelul argumentării. În acest sens, principalele tabere adverse pot aduce cu uşurinţă motive pro şi contra, însă rămâne de văzut cine va avea câştig de cauză. Deocamdată, în aşteptarea unei decizii oficiale, este foarte interesant de observat cum văd cei mai importanţi oameni politici din Dolj un asemenea demers, cum îl explică şi ce motivaţie îi acordă.

0

Din discursul liderilor partidelor implicate activ în politica doljeană, se poate face foarte uşor o separare distinctă a celor care văd cu ochi buni organizarea alegerilor anticipate şi a celor care văd acest demers drept unul inutil. Cu alte cuvinte, putem vorbi de două tabere total diferite, printre altele diferenţiate, întâmplător sau nu, şi de curentul politic din care fac parte. Probabil că este foarte uşor de intuit că vorbim de PNL şi ALDE, pe de o parte, şi de PSD şi PMP, pe de altă parte. „Notă discordantă” de la această încadrare face PRO România, care încearcă să rămână deocamdată imparţial.

Mario-Ovidiu Oprea, senator PNL: „Este o discrepanţă, o prăpastie enormă între Guvern şi actuala majoritate parlamentară. Ca atare, mergem la alegeri anticipate şi electoratul va spune cu cine va vrea să continue!”

Cea mai vehementă voce în favoarea organizării alegerilor anticipate este cea a preşedintelui PNL Craiova, senatorul Mario-Ovidiu Oprea. Imposibilitatea actualului Guvern de a promova mai multe măsuri, unele incluse chiar în programul de guvernare votat de Parlament, din lipsa unei majorităţi parlamentare solide, este, în opinia liderului doljean, motivul principal şi suficient pentru ca Guvernul să dea curs unei astfel de variante. „Se tot aude în spaţiul public, din partea competitorilor noştri politici, că liberalii îşi doresc alegeri anticipate ca să fie mai mulţi în Parlament. Este un lucru care ne deranjează, pentru că nu asta e ideea, nu despre asta e vorba. Nici cealaltă teorie, că liberalii vor să plece acum pentru că nu pot să guverneze, nu este plauzibilă. Ideea este că avem un nou Guvern, liberal, care a prezentat un program de guvernare pentru perioada până la alegerile la termen. Se constată că o serie de măsuri sunt întâmpinate cu ostilitate, mai ales în Senat. Inclusiv idei pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea sau urmează să facă acest lucru. La nivel declarativ deja s-au comunicat o serie de teme, ca legea alegerii primarilor în două tururi, desfiinţarea Secţiei Speciale sau altele. Din acest motiv şi nu din altul ne dorim anticipate, pentru că sunt teme pe care, din sondajele sociale, reiese că electoratul le doreşte. Nu este vorba că ar câştiga liberalii mai mulţi primari şi alte partide mai puţini, de exemplu, ci pentru că votanţii îşi doresc să aleagă primarii în două tururi. S-au făcut deja primele demersuri, în sensul că s-a constituit o comisie de negociere cu celelalte grupuri parlamentare, a preluat o serie de condiţii solicitate de alte grupuri etc. Este o discrepanţă, o prăpastie enormă între Guvern şi actuala majoritate parlamentară. Ca atare, mergem la alegeri anticipate şi electoratul va spune cu cine va vrea să continue”, a declarat Mario-Ovidiu Oprea. Întrebat despre perioada optimă pentru organizarea acestor alegeri, senatorul PNL a susţinut că este necesar să se organizeze cât mai repede, însă respectând prevederile constituţionale, care împiedică, de exemplu, organizarea acestora în aceeaşi zi cu alegerile locale.

Având o orientare politică similară, ALDE susţine ideea alegerilor anticipate, preluând argumentele forte ale PNL. Mai mult decât atât, Anişoara Stănculescu, preşedintele ALDE Craiova, este de părere că alegerile anticipate sunt cu atât mai necesare cu cât actualul Parlament nu mai corespunde actualei configuraţii electorale. „Alegerile anticipate reprezintă un exerciţiu democratic. Ar fi o premieră pentru România dacă s-ar întâmpla acest lucru. E limpede că actualul legislativ nu mai corespunde configuraţiei electorale de la acest moment. E dificil de articulat un program coerent de reforme cu majoritatea fragilă de care dispune PNL acum.  Procedural însă este foarte complicat să fie parcurşi paşii pentru ca aceste alegeri să aibă loc în termenul prevăzut de Constituţie. La fel de complicate sunt negocierile politice pentru degajarea unei majorităţi parlamentare favorabile anticipatelor. În ceea ce priveşte comasarea la aceeaşi dată a localelor şi parlamentarelor, este la fel de complicată, existând o decizie mai veche  a Curţii Constituţionale ostilă unui asemenea demers”, a declarat Anişoara Stănculescu, preşedintele ALDE Craiova.

Radu Preda, senator PSD: „Alegerile anticipate sunt o fumigenă liberală, în spatele căreia încearcă să îşi ascundă incompetenţa şi proasta guvernare!”

Natural şi logic, senatorul PSD de Dolj, Radu Preda, în acord cu partidul din care face parte, nu vede cu ochi buni organizarea anticipatelor. Mai mult decât atât, senatorul doljean nu are încredere în motivele invocate de PNL, pe care nu le consideră plauzibile, şi consideră că un astfel de demers nu este justificat decât de frica liberalilor de a duce guvernarea până la data iniţială a alegerilor. „Este un fals subiect, provocat de actuala guvernare în lipsa unor idei care să aducă bunăstare cetăţeanului. Dincolo de faptul că PSD a câştigat alegerile din 2016 militând pe nişte proiecte politice care se finalizau în 2020, astăzi, liberalii ajunşi la guvernare printr-o trădare în dulcele stil românesc, se uită că politicile social-democrate se bat cap în cap cu ce au ei în programul de guvernare. Dumnealor se legitimează în demersul lor spunând că la alegerile europarlamentare şi la alegerile prezidenţiale cetăţenii au votat dreapta eşichierului politic, dar asta este o chestiune care ţine de felul alegerilor. PSD nu a excelat niciodată la alegerile europarlamentare. Noi am excelat atunci când a fost vorba de proiecte, programe şi lucruri care ţin de politicele publice din România. Dar nu vreau să amestecăm lucrurile şi să spunem că dacă PNL a câştigat la europarlamentare, populaţia este de acord cu politicile lor publice. Eu cred că în alegerile parlamentare la termen, cu atât mai mult cu cât acum liberalii au puterea să pună în practică o bună parte din lucrurile pe care le promovează, atunci cetăţeanul român poate să ia o decizie în cunoştinţă de cauză. Alegerile anticipate sunt o fumigenă liberală, în spatele căreia încearcă să îşi ascundă incompetenţa şi proasta guvernare”, a precizat senatorul PSD, Radu Preda. În asentimentul social-democraţilor pot fi consideraţi cei de la PMP, care nu văd utilitatea unui astfel de demers, în detrimentul preocupărilor guvernamentale serioase. Cu toate acestea, PMP ar susţine într-un final organizarea alegerilor anticipate doar dacă ulterior acestora ar fi implementate două măsuri aflate încă în aşteptare: alegerea primarilor în două tururi şi reducerea numărului de parlamentari la 300. „PMP consideră că nu sunt necesare alegerile anticipate. Până la alegerile la termen mai este o perioadă scurtă. Cred că este un subiect care nu ar trebui să fie pe agenda Guvernului sau a preşedintelui, ci mai degrabă ar trebui să îi preocupe guvernarea. Alegerile anticipate nu se justifică. Totuşi, dacă tot se vrea organizarea alegerilor anticipate, iar PMP susţine Guvernul PNL, am putea susţine acest lucru, însă cu două condiţii: votul în două tururi pentru primari şi Parlamentul redus la 300 de parlamentari”, a declarat Dan Păloiu, preşedintele PMP Dolj.

Deoparte de acest joc politic se ţine PRO România, care, cel puţin la nivel declarativ, nu susţine, dar nici nu incriminează propunerea Guvernului. Chiar şi aşa, PRO România, prin vocea deputatului Florinel Stancu, preşedintele filialei Dolj, spune că ar susţine alegerile anticipate doar dacă au loc în acelaşi timp cu al doilea tur al alegerilor locale. „Sincer, nouă nu ne este frică de eventuale alegeri parlamentare anticipate. Este adevărat, nu le vedem utilitatea acum, însă dacă domniile lor vor să le facă şi reuşesc să impună în mod democratic acest proces, atunci noi le propunem ca ele să se desfăşoare odată cu turul doi al alegerilor locale!“, a subliniat Florinel Stancu. 

Totuşi, alegerile anticipate sunt un subiect delicat, iar în eventualitatea în care acestea se vor organiza, singurii care vor avea putere de decizie sunt alegătorii. Rezultatul anticipatelor, dacă vom ajunge până în acest punct, va fi un bun indicativ al utilităţii unui asemenea demers, dar şi o probare a încrederii de care PNL susţine că se bucură printre electori.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ