Tura a treia la achiziţia de autobuze electrice

Edilii se lansează în curând în a treia tentativă de a cumpăra autobuze electrice de mare capacitate, după ce precedenta încercare a eşuat la finele anului trecut. Maşinile ar putea ajunge la Craiova, în cel mai optimist scenariu, în toamna acestui an, potrivit estimărilor reprezentanţilor primăriei.

0

Vehiculele vânate de municipalitatea craioveană, o afacere de încă opt luni

Este a treia oară când se încearcă achiziţia de vehicule electrice pentru transportul în comun din municipiul reşedinţă de judeţ. Prima, lansată în vara anului trecut, a avut viaţă scurtă: doar câteva luni de zile, după care edilii au decis să suspende procedura. Aceasta a fost reluată apoi, în toamnă, în varianta revăzută şi prescurtată: din 46 de autobuze electrice, cât cereau iniţial, edilii se mulţumeau cu 16 autobuze de mare capacitate, cu staţiile de încărcare aferente, restul de 30 de vehicule electrice urmând a fi achiziţionate ulterior, când edilii sperau să se îmbunătăţească perspectivele de finanţare europeană pentru o investiţie de asemenea calibru. Procedura de achiziţie în varianta ciuntită  a fost în cele din urmă anulată, în luna decembrie a anului trecut, după ce comisia de evaluare a municipalităţii a meditat suficient la unica ofertă depusă pentru adjudecarea contractului – cea aparţinând companiei Solaris, care livrase, în urmă cu câţiva ani, autobuze diesel Primăriei Craiova. „Data anulării: 12.12.2019 – Motivul anulării: Oferta este incompletă, astfel aceasta nu satisface în mod corespunzător toate cerinţele caietului de sarcini, iar în conformitate cu prevederile art.215 alin.(5) din Legea nr. 98/2016 şi art.137 alin.(3) lit a) din HG nr. 395/2016, cu modificările şi completările ulterioare, oferta a fost respinsă fiind considerată neconformă”, se arată în anunţul postat în sistemul electronic de achiziţii publice.

O nouă licitaţie, luna aceasta

În ciuda eşecului repetat, edilii se declară decişi să tranşeze achiziţia în acest an, licitaţia urmând a fi reluată, în curând, potrivit primarului Mihail Genoiu. „A fost o singură ofertă, a fost considerată neconformă, dar nu am renunţat la proiect. Cu siguranţă se va relua licitaţia în perioada următoare. Ieri (luni, 13 ianuarie 2020 – n.r.), am semnat hârtiile şi în câteva zile sper să fie publicată în SICAP”, a spus edilul-şef. Până la demararea unei noi licitaţii, procedura de achiziţie 16 bucăţi autobuze cu sistem de propulsie electric cu lungimea de cca. 18m, 16 staţii de încărcare lentă şi 4 staţii de încărcare rapidă, în cadrul proiectului, “Proiectul integrat de modernizare a sistemului de transport public cu autobuzul în municipiul Craiova MOTRIC-A” şi-a făcut deja apariţia în sistemul electronic de achiziţii publice, la secţiunea planuri de achiziţii. Edilii craioveni au publicat pe 14 ianuarie în sistem prima varianta a planului de achiziţii pe 2020, plan care cuprinde deocamdată o singură rubrică: cea privind achiziţia de autobuze electrice. Valoarea contractului este estimată la 57.541.310,40 lei (68.474.159,38 lei cu TVA, din care aproximatv o cincime (12.043.978,23 lei) o reprezintă suma alocată celor 16 staţii de încărcare lentă şi celor 4 staţii de încărcare rapidă aferente vehiculelor electrice. Potrivit datelor publicate în SICAP, noua procedură de achiziţie publică va fi lansată pe data de 20 ianuarie, termenul prevăzut pentru finalizarea licitaţiei fiind stabilit pentru 31 august 2020.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ