Edilii au publicat criteriile de participare cu condiţii draconice pentru expozanţi
Primăria a început preselecţia pentru Târgul de Crăciun

Primăria Craiova organizează, pentru a doua oară în regie proprie, Târgul anual de Crăciun din centrul oraşului. Câteva zeci de comercianţi sunt aşteptaţi în buricul târgului, cu produse de sezon, alimentare şi nu numai. Toţi vor trebui să îndeplinească condiţiile stricte impuse de reprezentanţii municipalităţii, sub ameninţarea evacuării.

0

Târgul de Crăciun e programat să se desfăşoare în perioada 23 noiembrie 2019 – 5 ianuarie 2020, dar angajaţii primăriei au început de acum pregătirile, lansând un apel către comercianţii interesaţi să expună şi să vândă în centrul Craiovei, termenul de înscriere fiind stabilit pentru 25 octombrie. Reprezentanţii municipalităţii mizează şi în acest an pe produsele tradiţionale şi hand-made şi cer de la potenţialii expozanţi, pe lângă seria obişnuită de documente, şi „fotografii relevante cu standul şi produsele, de preferat fotografii de la evenimente similare, cel puţin de anvergura Târgului de Crăciun din Craiova (cu enumerarea evenimentelor la care au mai participat) – condiţie obligatorie”. Se mai solicită, de asemenea, probabil din cauza unor experienţe neplăcute pentru bugetul local, dovada achitării taxelor aferente pentru negustorii care au participat la ediţia de anul trecut a târgului.

Scumpele gazde îşi rezervă dreptul de a-şi selecta comercianţii

Participarea la Târgul de Crăciun nu e deloc un chilipir, doritorii fiind nevoiţi să achite primăriei între 1.200 şi 2.500 de euro. Astfel, potrivit anunţului publicat pe site-ul municipalităţii, tarifele de participare – pentru zona de food arată în felul următor: căsuţă închiriată dimensiune 3 x 2 m – 20 lei x 6 mp x 44 zile – 5.280 lei; căsuţă închiriată dimensiune 4 x 3 m – 20 lei x 12 mp x 44 zile – 10.560 lei; căsuţă proprie – 10 lei x nr. mp x 44 zile. La aceste sume se adaugă cele necesare pentru acordul obligatoriu cu srl-ul municipal de salubritate, tariful de montare/demontare a căsuţelor, achitat la RAADPFL, precum şi plata, în sistem pauşal, a curentului electric consumat de comercianţi. În cazul în care sunt mai mulţi solicitanţi decât locuri, edilii vor face propria selecţie a comercianţilor admişi în centrul Craiovei: „Standul/spaţiul alocat este pus la dispoziţia expozantului în baza unui Acord pentru Ocuparea Temporară a Domeniului Public, eliberat de Serviciul Urmărire Contracte Agenţi Economici, şi achitat până la data de 10.12.2019 – condiţie obligatorie. În cazul în care vor fi mai mulţi solicitanţi pentru acelaşi tip de produs, autoritatea îşi rezervă dreptul de a face selecţia comercianţilor în funcţie de evenimentele la care au participat, de experienţă, de calitatea produselor şi de ineditul prezentării”.

Negustorii de Crăciun, controlaţi la fundiţe şi calorifere
Dacă trec de dura selecţie municipală, comercianţii nu se pot considera scăpaţi de emoţii, ei putând fi eliminaţi din târg, potrivit anunţului postat de edili, în cazul constatării uneia dintr-o lungă colecţie de abateri. Spre exemplu, folosirea nnor surse de încălzire neagreate de municipalitate: „Expozanţii fără activitate alimentară pot consuma curent electric în limita unei puteri instalate de 2 kW. Din motive de siguranţă, această limită nu poate fi crescută. Este permisă utilizarea exclusivă a aparatelor de încălzire cu cuarţ sau infraroşu. Pe perioada zilei şi a nopţii este interzisă funcţionarea nesupravegheată a aparatelor de încălzire. Aparatele de încălzire cu rezistenţă (reşouri, aeroterme, calorifere cu ulei) sunt interzise! Utilizarea de alte aparate de încălzire faţă de cele permise dă dreptul Autorităţii Locale să rezilieze unilateral Acordul. Aparatul trebuie scos din funcţiune în momentul constatării”. Nu numai sursele de încălzire, ci şi cetina şi fundiţele necorespunzătoare pot atrage rezilierea acordului şi evacuarea din târg. ”Standul trebuie decorat festiv, cu produsele expozantului, respectiv cetină verde şi fundiţe roşii, conform indicaţiilor reprezentanţilor Autorităţii Locale, care va desemna persoane ce vor colabora cu expozantul pentru decorarea corectă a standului/ spaţiului. Nerespectarea acestei obligaţii dă dreptul Autorităţii Locale să rezilieze unilateral Acordul”, se arată în anunţul Primăriei Craiova.

Jumări şi şorici – da, uraniu, fumigene şi grenade – nu

Tipuri de produse permise la comercializare la Târgul de Crăciun sunt: produse tradiţionale din carne gen jumări, carne la găleată, pastramă, şorici, cârnaţi, şuncă, caltaboş, produse afumate, grătare, sarmale, mămăligă, murături, zacuscă; produse tradiţionale din lapte gen brânză, brânză de burduf, caşcaval; deserturi calde: gogoşi, clătite, pop-corn, vată de zahăr; dulciuri de casă gen cozonac, fursecuri, prăjituri, plăcinte, turtă dulce, kurtos, bomboane de marţipan; băuturi calde de sezon gen vin fiert, ceaiuri, ciocoladă caldă, cafea etc.; băuturi tradiţionale ambalate: vinuri, ţuică, must; produse apicole, nuci; produse naturale de îngrijire; decoraţiuni şi ornamente de Crăciun; jucării specifice Crăciunului lucrate manual; tricotaje de iarnă, cu motive specifice Crăciunului (mănuşi, flanel, căciuli, fulare, veste etc.); produse hand-made cu motive specifice Crăciunului; bijuterii şi alte accesorii; ii şi costume populare; ceramică, artizanat (linguri, vase de ceramică, farfuriuţe, ulcioare, cănuţe etc.); blănuri şi articole de pielărie şi marochinărie. În schimb, edilii furnizează şi o serie de produse interzise, în cazul în care vreun comerciant ar avea de gând să scoată pe tarabă produse „care apar ca fiind dăunătoare şi periculoase (produse toxice, fumigene, radioactive, explozive, arme, muniţii, instalaţii cu foc deschis etc.)”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ