Zilele Culturii Albaneze – ediția a II-a, organizate la Craiova

După succesul extraordinar pe care l-a avut prima ediție a Zilelor Culturii Albaneze, organizată la Craiova, în luna octombrie 2018, Asociația Liga Albanezilor din România revine cu o nouă ediție a manifestării, tot în Cetatea Băniei, în perioada 27-30 septembrie 2019!

0

De altfel, anul 2019 este unul cu o semnificație deosebită, întrucât aniversăm două decenii de la înființarea Asociației Liga Albanezilor din România, organizația reprezentativă a cetățenilor români aparținând minorității naționale albaneze.
În cadrul celei de-a doua ediții a Zilelor Culturii Albaneze, la Craiova vor avea loc două lansări de carte, o expoziție de pictură, un recital de muzică și poezie albaneză, precum și un concert simfonic extraordinar, incluzând opere albaneze și românești. De asemenea, la invitația deputatului Bogdan-Alin Stoica, la evenimente vor lua parte și doi oaspeți cu totul speciali: este vorba despre Visar Zhiti, cel mai mare poet albanez contemporan, și de Erion Piciri, membru al Parlamentului Albaniei, doctor în științe al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Patru zile de evenimente
Evenimentele vor debuta vineri, 27 septembrie, cu conferința de deschidere, care va avea loc la Primăria Municipiului Craiova, cu începere de la ora 14:00. Alături de conducerea Asociației vor fi oaspeții din Albania, precum și reprezentanții autorităților locale și județene și cei ai instituțiilor de cultură din Municipiul Craiova.
Tot vineri, 27 septembrie, de la ora 14:30, Primăria Municipiului Craiova va găzdui vernisajul expoziției de pictură „Onirism în culori”, aparținând artistului albanezo-român, Miron Topciu. Expoziția va rămâne deschisă publicului până la finalul Zilelor Culturii Albaneze.
Sâmbătă, 28 septembrie, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, cu începere de la ora 13:00, va avea loc lansarea volumului Scurtă istorie a Albaniei și a poporului albanez, de Nicolae Iorga, prima traducere în limba română a lucrării scrise în limba franceză de marele savant român acum un secol, în anul 1919, publicată acum de Editura Asdreni a Asociației Liga Albanezilor din România.
Duminică, 29 septembrie, ora 13:00, publicului craiovean îi va fi oferit, la Muzeul de Artă, un recital de poezie și muzică albaneză. Actorul „Naționalului” din Craiova, Angel Rababoc, va recita din marii poeți ai literaturii albaneze – în traducere românească -, iar membrii Grupului „Serenada” al ALAR, Florentina Barbu și Daniel Berteșteanu, vor susține un mic concert de muzică lirică albaneză.
Luni, 30 septembrie, de la ora 14:00, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj va fi gazda unei întâlniri cu marele poet Visar Zhiti. Cu acest prilej, va fi prezentat volumul de poeme al scriitorului intitulat Aripa frântă / Flatra e mundur și publicat de Editura Asdreni a Asociației Liga Albanezilor din România.
Zilele Culturii Albaneze se vor încheia luni, 30 septembrie, la Filarmonica „Oltenia” Craiova, unde, de la ora 19:00, va avea loc concertul extraordinar intitulat „Tablouri simfonice albanezo-române”. Orchestra simfonică a Filarmonicii craiovene, sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc, va interpreta mai multe opere în primă audiție în România, precum și o lucrare în primă audiție mondială, aparținând compozitorului albanez Endri Sina. Soliști vor fi Delia Pavlovici – la pian, Gjergj Mani – tenor și Ionela Mani – soprană. Directorul artistic al concertului este profesorul și muzicianul Piro Gaqi, unul dintre reprezentanții de seamă ai comunității albaneze contemporane din România. Concertul va fi transmis în direct de TVR Craiova, inclusiv on-line.

Accesul publicului la evenimentele desfășurate în cadrul Zilelor Culturii Albaneze de la Craiova este liber, în limita locurilor disponibile. Pentru concertul de la Filarmonica „Oltenia”, accesul se face pe bază de invitație, care poate fi procurată în mod gratuit de la agenția de bilete a instituției.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ