Handbal: Iulia Dumanska, portarul SCM Râmnicu Vâlcea, poveste de dragoste cu România

Iulia Dumanska este o handbalistă talentată, de origine ucraineană, acum jucătoare la SCM Râmnicu Vâlcea. Este îndrăgostită de România, la fel cum şi România s-a îndrăgostit de Iulia. Fanii echipei vâlcene o adoră, iar în oraşul de la poalele Capelei este foarte populară. Recent, naţionala de handbal feminin a României s-a reunit pentru două zile sub comanda lui Tomas Ryde, în vederea preliminariilor pentru Campionatul European din 2020 care vor începe la sfârşitul lunii septembrie. Prima adversară va fi Ucraina. În acest context, Iulia Dumanska (23 de ani) şi-a declarat o dată mai mult ataşamentul faţă de România.

0

„Pentru mine, a fost, este şi va fi mereu o onoare să vin la echipa naţională şi mă bucur foarte mult că sunt aici. O să fie un meci interesant. Sunt foarte recunoscătoare ţării în care m-am născut, dar a fost decizia mea să plec de acolo şi să iau cetăţenia română şi acum cu siguranţă mă voi concentra 100% să apăr poarta cât se poate de bine. O să fie foarte emoţionant, dar asta este viaţa, acum sunt româncă şi mă bucur foarte mult că am această ocazie, să joc pentru România”, a declarat Dumanska pentru presa naţională.
Naţionala României va juca în Grupa 7 a preliminariilor şi le va avea ca adversare pe Ucraina, Polonia şi Insulele Feroe.

A învăţat limba română în trei luni

Născută în Ucraina, într-o familie de sportivi, Iulia Dumanska a început să joace handbal în 2007, la 11 ani, în Horodenka. În 2011 este adusă la clubul băimărean CS Marta, unde devine rapid liderul echipei sale. A învăţat în trei luni limba română şi a dorit , din prima clipă, să devina cetăţean român. Ziarele de specialitate notează că îşi agăţase tricolorul de ghiozdan, îl pusese şi în cameră şi îşi făcuse, simbolic, un buletin românesc. Înainte să ajungă la Craiova, a mai jucat la Neptun Constanţa şi HCM Baia Mare. În 2016 a primit cetăţenia română.
Devenită cetăţean roman, Iulia a putut să fie chemată la echipa naţională, iar în 2016 a bifat primele selecţii la „tineret”, unde a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial U20 din Rusia. În acelaşi an, ea a făcut pasul spre echipa mare, alături de care a fost prezentă la Campionatul mondial de handbal feminin din Germania, disputat în decembrie 2017. Din 2018 este portar al SCM Râmnicu Vâlcea, echipă campioană a României.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ