Consiliul Local aprobă majorarea tragerilor din împrumutul BERD programate pentru 2019
Primăria Craiova cumpără autobuze de 4 milioane de euro în acest an

Edilii craioveni cresc cu trei sute la sută suma pe care o vor împrumuta în acest an pentru achiziţia de autobuze Euro 6. Măsura a fost aprobată deja de comisia de profil din cadrul Ministerului de Finanţe şi intră la vot în CLM în şedinţa ordinară de la finele lunii august. Majoritatea celor 40 de vehicule ar putea ajunge astfel în parcul auto al RAT, până la sfârşitul acestui an.

0

Intenţia autorităţilor locale craiovene reiese dintr-un proiect ce va intra în dezbaterea consilierilor locali peste ordinea de zi, un proiect privind rectificarea bugetului creditelor externe al municipiului Craiova pentru anul 2019, la valoarea de 19.487,00 mii lei. Rectificarea are în vedere contractul de împrumut semnat de Primăria Craiova cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru „finanţarea unor investiţii de interes public local: Amenajare clădire din strada A.I. Cuza, Nr. 1; Reabilitare Sediu Primăria Mun. Craiova, Str. A.I. Cuza, Nr. 7; Măsuri de performanţă energetică privind clădiri aparţinând de 6 unităţi de învăţământ în Craiova; Achiziţia unui număr de până la 40 autobuze cu norma de poluare Euro VI”. Contractul de împrumut are o valoare de 15 milioane de euro, aproape jumătate din sumă, respectiv 7 milioane de euro, fiind destinată achiziţiei de autobuze, cel mai mare lot de autobuze noi intrat în posesia RAT Craiova din istoria societăţii, dacă tranzacţia va fi dusă la bun sfârşit.

Trei milioane de euro în plus pentru autobuze

Cum contractul de împrumut e în derulare, iar BERD a finalizat, după spusele edililor, licitaţia pentru achiziţia de autobuze în timp record de doar câteva luni, de câteva ori mai scurt decât la o licitaţie obişnuită a Primăriei Craiova, edilii se văd puşi în situaţia de a putea aduce în oraş mai multe autobuze decât prevedeau planurile lor iniţiale. Aşa că au cerut aprobarea organismelor centrale pentru un supliment al sumei din contractul de credit pe care o pot folosi în acest an. Un supliment de trei ori mai mare decât suma prevăzută iniţial. Acordul a fost primit de la comisia de profil din cadrul MF în prima decadă a lunii august, Primăria Craiova având astfel mână liberă la împrumut. „Sumele autorizate pentru a fi trase până la finele anului în curs pentru Municipiul Craiova au fost de 1.114.917,92 euro. Municipiul Craiova a solicitat Ministerului Finanţelor Publice prin adresa nr.57315/25.03.2019, reautorizarea efectuării de trageri, în anul 2019, din finanţarea rambursabilă în valoare de 15 milioane de euro, contractată de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în sumă de 3.000.000 euro. În şedinţa Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale prin Hotărârea nr.5128/22.08.2019, s-a modificat articolului 2 din Hotărârea Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale nr.5410/08.08.2018 şi a fost aprobată tragerea solicitată de Municipiul Craiova în sumă de 3.000.000 euro pentru anul 2019. Prin nota de fundamentare nr.145582/23.08.2019, Direcţia Investiţii, Achiziţii şi Licitaţii propune suplimentarea cu suma de 14.178,00 mii lei a obiectivului de investiţii «Achiziţia unui număr de până la 40 autobuze cu norma de poluare Euro VI»”, se arată în documentaţia întocmită de funcţionarii Primăriei Craiova.

Parcul auto al RAT, 73 la sută depăşit

Despre nevoia achiziţiei de vehicule noi se vorbeşte în nota de fundamentare întocmită de angajaţii Primăriei Craiova, care arată că aproape trei sferturi dintre mijloacele de transport în comun ale societăţii sunt depăşite. „RAT SRL dispune de un parc auto format din 190 de mijloace de transport din care un număr de 139 au durata normată de funcţionare depăşită, prezentând un grad avansat de uzură fizică şi morală, determinat de numărul mare de km rulaţi. De asemenea, o parte din mijloacele de transport din dotarea RAT SRL nu îndeplinesc toate standardele de confort şi siguranţă prevăzute de normele europene, pentru toate categoriile de călători şi nu toate îndeplinesc normele de protecţie a mediului înconjurător. În vederea susţinerii activităţii de transport public de călători în Municipiul Craiova, propunem ca pentru RAT SRL să se achiziţioneze un număr de până la 40 autobuze diesel noi, Euro VI”, se arată în nota de fundamentare. De menţionat că municipalitatea a mai demarat recent o licitaţie şi pentru achiziţia câtorva zeci de autobuze electrice, în timp ce procedura de achiziţie publică pentru un lot de tramvaie noi, organizată de Ministerul Dezvoltării, a fost anulată.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ