Teama de a rămâne fără candidatură

0

Recent, într-un editorial găzduit de unul dintre cotidienele reputate ale Craiovei, Jurnalul Olteniei, intitulat sugestiv „Teama să urci într-un taxi“, distinsul decan al Baroului Dolj, avocatul Lucian Bernd Săuleanu, a dat încă o dată dovadă de oportunismul care-i caracterizează întreaga carieră politică, una plină de controverse şi definită printr-un traseism politic nedemn de un lider al unei reputate bresle profesionale. Folosindu-se de tragedia de la Caracal, un subiect intens dezbătut în societatea civilă românească, care demonstrează incapacitatea instituţiilor statului de a-şi apăra cetăţenii, domnia sa se repede la gâtul autorităţilor publice locale. Alege taximetria craioveană pentru a-şi atinge scopurile, generalizând într-un mod abject şi băgând în aceeaşi oală miile de taximetrişti craioveni cinstiţi şi umili, care îndeplinesc cu demnitatea şi corectitudine un serviciu public, cu câţiva inadaptaţi social care se refugiază în această meserie din cauza incapacităţii lor de a presta un altfel de job. „În zilele noastre un drum cu o maşină de ocazie ne trezeşte fiori, dar nici măcar o deplasare în centrul oraşului, cu o maşină autorizată, nu ne fereşte de emoţii. Teama folosirii unui serviciu reglementat prin lege spune multe despre cum merg lucrurile în România sau, mai concret, în Craiova. Femeile tinere povestesc adesea că evită să ia un taxi singure, mai ales noaptea, pentru că nu se simt în siguranţă şi pentru că li s-a întâmplat să aibă parte de şoferi lipsiţi de respect“, grăieşte, impetuos, această pasăre migratoare a politicii craiovene. Şi continuă, înfierând cu mânie proletară taximetriştii craioveni: „Taximetrişti neserioşi ori agresivi se întâlnesc adesea, iar frica de reacţiile lor îi face pe oameni să tacă în timpul curselor. De câte ori nu v-aţi urcat într-un taxi şi v-aţi resemnat cu muzica dată tare, cu ţigara fumată de şofer în timpul cursei, cu manevrele bruşte şi viteza mare, cu vorbitul la telefon, igiena sau ţinuta necorespunzătoare sau cu limbajul indecent al acestora faţă de alţi conducători din trafic? Răspunsul îl cunoaştem. Autorităţile trebuie să găsească urgent soluţii pentru a creşte siguranţa craiovenilor care apelează la servicii de taximetrie“.
Dincolo de inadecvarea afirmaţiilor de mai sus, se cuvine ca distinsul decan să răspundă în faţa opiniei publice, dacă tot vrea să ajungă primar, la câteva întrebări simple:
1. Cum ar reacţiona un adevărat decan de barou dacă, la grămadă, o personalitate publică a oraşului ar caracteriza breasla avocaţilor ca una plină de impostori, analfabeţi juridic şi ahtiaţi după bani, aşa cum sunt, într-o infimă proporţie, unii avocaţi craioveni?
2. Cum ar reacţiona un adevărat decan de barou dacă, la grămadă, o personalitate publică a oraşului ar caracteriza breasla avocaţilor ca fiind una penală, folosindu-se de cele câteva exemple de avocaţi ai Baroului Dolj condamnaţi penal?
3. Cum ar reacţiona un adevărat decan de barou dacă, la grămadă, o personalitate publică a oraşului ar caracteriza avocaţii craioveni drept beţivani şi scandalagii, aşa cum a fost unul dintre aceştia, ştiţi cine, domnule Săuleanu, într-un scandal, din urmă cu ceva ani, de pe strada Romul din Craiova?
Evident, nici noi, nici opinia publică, nu vom primi un răspuns la aceste întrebări din partea decanului Baroului Dolj pentru că, dacă ar răspunde cinstit la ele, nu ar face altceva decât să-şi contrazică avântul publicistic şi să-şi tempereze goana după notorietate care îi caracterizează activitatea publică din ultimii 3-5 ani. Din păcate, în goana sa după o candidatură la Primăria Craiova, omul politic Săuleanu, oportunist şi traseist politic aşa cum îl ştim, nu face altceva decât să îngroape imaginea eminentului jurist Lucian Bernd Săuleanu. Şi e păcat pentru urbea noastră…

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ