Deputatul Ionuţ Stroe (PNL): „Finala prezidenţială va fi: Klaus Iohannis vs. PSD”

0

Deşi sunt mai puţin de patru luni până la alegerile prezidenţiale, situaţia pe scena politică este încă extrem de neclară. Rezultatul de la europarlamentare, la pachet cu o popularitate ridicată de care se bucură Klaus Iohannis, a determinat partidele să-şi amâne desemnările de candidaţi până în punctul în care, până la finalul săptămânii trecute, oficial, cu excepţia preşedintelui în funcţie, nu aveam niciun candidat pentru fotoliul de la Cotroceni. Totuşi, weekend-ul a adus două schimbări: anunţul lui Călin Popescu Tăriceanu de a candida din partea ALDE şi desemnarea de către USR a lui Dan Barna. Lista „prezidenţiabililor” ar putea creşte în următoarea perioadă, tot mai multe voci din ProRomânia susţinând că noua formaţiune politică trebuie să aibă un candidat propriu.
Pe cât de interesante ori amuzante ar putea fi unele dintre aceste candidaturi, anunţul care contează cu adevărat în bătălia pentru cea mai importantă funcţie în stat se lasă încă aşteptat. Pe fondul unor puternice tensiuni interne, PSD pare să nu găsească încă o soluţie în ceea ce priveşte numele celui care va fi trecut pe buletinele de vot pentru scrutinul din noiembrie. Pentru prima oară în istoria postdecembristă, partidul nu reuşeşte să decidă cu cine va ataca Palatul Cotroceni, un teritoriu interzis pentru social-democraţi de un deceniu şi jumătate.

„PSD a rămas o forţă”
În ciuda acestor „sincope”, care par să fi dat curaj inamicilor săi politici, PSD este privit, în continuare, ca fiind cel mai mare pericol pentru cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis. Este şi cazul deputatului liberal Ionuţ Stroe, care avertizează că social-democraţii au rămas „o forţă, cu o «armată» disciplinată”. „Finala prezidenţială va fi: Klaus Iohannis vs. PSD – fie că e Dăncilă, Firea, Pleşoianu sau alt personaj. Să nu ne păcălim, să fim realişti şi să ştim pentru ce confruntare ne pregătim. Dezbaterile şi scenariile de «vară» sunt interesante, dar să rămânem cu picioarele pe pământ. Klaus Iohannis are susţinerea noastră, a PNL, precum şi a unui public foarte larg, care îşi doreşte decenţă publică, modernizare şi o Românie europeană. El coalizează astăzi un public foarte divers, dincolo de ambiţii de partid şi poate bate PSD în orice formulă. Referendumul a fost o dovadă clară. Dincolo, PSD nu s-a schimbat cu nimic, însă a rămas o forţă, cu o «armată» disciplinată. PSD a ocupat şi controlează poziţii cheie în administraţie. Are în continuare în ADN dorinţa de a controla tot, de la bugete până la justiţie. Mai mult, în turul al doilea, PSD va beneficia de o bună parte din votanţii ALDE şi ProRomânia şi se va mobiliza puternic.
Dacă vrem să câştigăm şi această luptă cu PSD, e bine să nu mergem după fente”, avertizează parlamentarul liberal.

Istoria nu este de partea social-democraţilor
Chiar dacă de pe tabla de joc lipsesc încă destule piese, analiştii politici, susţinuţi de majoritatea sondajelor, prevăd o confruntare între Klaus Iohannis, susţinut de PNL, şi candidatul PSD. Chiar dacă, între timp, în ecuaţia votului a apărut o nouă variabilă, reprezentată de USR, probabil că vom asista la o reeditare a „finalei” din 2014. Rămâne de văzut şi care va fi rezultatul, deşi, dacă este să privim puţin înapoi, putem spune că social-democraţii nu au istoria de partea lor…

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ