Pesta porcină cuprinde sudul judeţului Dolj

Autorităţile doljene au început marţi, 9 iulie, sacrificarea tuturor porcilor din comuna doljeană Teasc, pentru ca mai apoi să înceapă uciderea porcilor şi în cele trei sate ale comunei Gighera, respectiv Zăval, Gighera, Nedeia, localităţi în care au fost identificate mai multe focare de pestă porcină, anunţă Agerpres.

0

Prefectul judeţului Dolj, Narcis Purcărescu, a declarat că sacrificarea porcilor se face în baza unei hotărâri a Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă. „Am început sacrificarea tuturor porcilor din Teasc, iar de mâine (miercuri – 10 iulie, n.red.), tot prin aceeaşi hotărâre a Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, începem în satul Nedeia, comuna Gighera, pentru că boala a avut o evoluţie extraordinară. În trei săptămâni am identificat noi focare de pestă porcină în Bechet, Ostroveni, Zăval, Gighera, Nedeia, Măceşu de Jos, Măceşu de Sus, Cârna. Nu mai vorbim de Teasc, care a fost prima localitate unde am identificat focare de pestă porcină, iar boala a evoluat extraordinar de rapid”, a declarat Purcărescu. Potrivit acestuia, la ultima inventariere, la Teasc mai erau până în 300 de porci, iar în satele Zăval, Gighera, Nedeia, circa 1.000 de animale.
În ceea ce priveşte situaţia din comuna Ostroveni, prefectul judeţului Dolj a afirmat că aici a fost identificat un singur focar, iar după lichidarea acestuia nu a mai apărut niciun caz nou, însă au fost identificate noi focare de pestă în comunele Măceşu de Jos, Măceşu de Sus şi Cârna.

Suspiciune de pestă şi la vecinii olteni
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt au anunţat, la începutul acestei săptămâni, că, în urma examenelor de laborator efectuate la Slatina, a fost notificată suspiciunea de pestă porcină africană la porcii din două gospodării din comuna Cilieni.
Potrivit unui comunicat de presă, suspiciunea de pestă porcină africană a fost notificată pentru probe de la un animal mort în data de 7 iulie şi de la unul viu din două gospodării din Cilieni, achiziţionaţi din aceeaşi sursă, iar pentru confirmarea diagnosticului au fost trimise marţi probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. Porcii din cele două focare erau identificaţi şi înregistraţi în baza de date, informează DSVSA Olt.
Autorităţile sanitar veterinare au instituit măsurile aplicabile în cazul unui focar de PPA, efectuând ecarisarea suinelor de la care proveneau probele cu rezultate pozitive în privinţa prezenţei virusului PPA, precum şi dezinfecţia în gospodării. Un program de măsuri privind suspiciunea de PPA de la Cilieni a fost aprobat marţi de către Centrul Local de Combatere a Bolilor, întrunit la Prefectura Olt.
La Cilieni a mai fost şi anul trecut focar de pestă porcină africană, dar a fost declarat închis în prima parte a acestui an.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ