luni, martie 24, 2025

Spuneţi STOP afacerii „Catedrala”!

Într-o batjocură totală faţă de normele etice pe care le promovează din amvon, Arhiepiscopia Craiovei, în frunte cu Înalt Prea Sfinţia Sa Irineu, arhiepiscop al Craiovei şi mitropolitul Olteniei, îşi bate joc de sute de mii de craioveni şi doljeni cu largul concurs al autorităţilor locale şi statale. De mai bine de zece ani, în mijlocul celui mai mare cartier al Craiovei, zace o imensă şi inutilă catedrală la care din joi în Paşte mai bate cineva un cui, dar în numele căreia, anual, Arhiepiscopia Craiovei „suge” sute de mii de lei din buzunarele doljenilor. „Indiscret în Oltenia” propune autorităţilor doljene, indiferent de natura lor, să pună capăt fariseismului care caracterizează comportamentul conducerii Mitropoliei Olteniei şi să stopeze hemoragia financiară către acest proiect megalomanic, redirecţionând subvenţiile către parohiile sărace din Craiova şi judeţ. Totodată, „Indiscret în Oltenia” solicită public Mitropoliei Olteniei să înceteze a mai încasa taxe de la agenţii economici pe terenul pe care Primăria Craiova i l-a concesionat cu titlu gratuit.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

În curând, se împlinesc treizeci de ani de când clasa politică românească trăieşte „o poveste de amor” neprincipială cu Biserica Ortodoxă Română. La nivel naţional, BOR-ul este, de departe, cel mai bine „hrănită” financiar instituţie de interes public. În toți aceşti ani, oameni politici din toate partidele politice, aflaţi pe diverse paliere ale puterii, au acceptat, pe banii noştri, ai românilor, să subvenţioneze cu miliarde de lei o mafie în toată puterea cuvântului, care, în numele Domnului, sfidează bunul simţ şi normele pe care ea însăşi le promovează. Un exemplu elecovent în acest sens este contruirea mega-catedralei din cartierul craiovean Craioviţa Nouă, o lucrare a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 1990 şi al cărei termen de finalizare este incert.

Bani în schimbul voturilor, un deal demult apus

În cei aproape treizeci de ani de când au început lucrările, Mitropolia Olteniei, prin Arhiepiscopia Craiovei, a „înghiţit” sume colosale de bani atât din bugetul local, cât şi din cel judeţean. „Milogeala” la uşilor potentaţilor vremii a fost inaugurată de fostul mitropolit al Olteniei, Teofan, cel care obişnuia să cerşească banii cu prilejul diverselor recepţii la care participa alături de primari sau preşedinţi de consiliu judeţean. După plecarea acestuia în Moldova, urmaşul său, Irineu (foto), a rafinat această metodă şi negociază sumele de bani în birourile mai-marilor din administraţie sau direct cu şefii de partide care se află la putere. În paralel, în buzunarele lui Irineu mai intră câteva zeci de mii de euro lunar din chiria pe care o percepe comercianţilor cărora le-a permis să îşi „planteze” chioşcurile de jur-împrejurul catedralei, pe un teren pe care l-a primit în folosinţă cu titlu gratuit din partea primăriei oraşului. Mulţi dintre cititori se întreabă, poate, de ce sunt atât de darnice şi îngăduitoare autorităţile publice locale cu Arhiepiscopia Craiovei. Răspunsul este unul complex, însă, în principiu, oamenii politici aflaţi la „butoanele” judeţului, indiferent de partidul din care fac parte, trag nădejde că prin dărnicia lor, dar pe banii noştri, îl vor îndupleca pe Irineu să îi sprijine în campaniile electorale. Iar acesta le promite nonşalant că le va băga în buzunare voturi, lucru care, de mai bine de zece ani, nu prea se mai întâmplă. Şi asta nu pentru că Înaltul nu se străduieşte îndeajuns, însă, pur şi simplu, oamenii au înţeles, într-un final, că transformarea credinţei în agent electoral ne apropie cu paşi repezi de o societate de tip fundamentalist, fără niciun fel de corespondenţă în Europa civilizată.

Este nevoie de voinţa clasei politice doljene pentru a opri această „batjocură” financiară

„Indiscret în Oltenia” consideră că a sosit timpul ca subvenţionarea din bani publici a acestei imense afaceri a Arhiepiscopiei Craiovei, construcţia catedralei din Craioviţa Nouă, să fie drastic redusă, dacă nu stopată cu desăvârşire, în timp ce banii astfel economisiţi să facă obiectul unui concurs de proiecte sociale la care să se poată prezenta doar parohiile de pe raza judeţului Dolj. În acest fel, milioanele de lei „îngropate” în acest proiect megalomanic pot fi redirecţionate către nevoile stringente ale societăţii doljene, către acea pătură socială care are cel mai mult nevoie de ele: săracii. Este imperios necesar ca clasa politică doljeană să înţeleagă că este profund necreştinesc să cheltui sume aberant de mari pentru o construcţie absolut inutilă, în timp ce mii de familii de doljeni nu au ce le pune pe masă copiilor. Acest apel l-am adresa şi mitropolitului Olteniei, Irineu, însă, aşa cum îl cunoaştem, suntem convinşi că acesta nu l-ar înţelege. Poate de mai mult ajutor ne-ar fi o discuţie sinceră cu măicuţa Miriam…

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

Primăria Râmnicu Vâlcea anunță construirea unui  bazin de înot și a unui heliport în Goranu

Bazinul de înot și heliportul vor  amplasate pe islazul de la Goranu.  Această zonă este  deja una în continuă...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI