Deputatul PSD de Dolj, Lia Olguţa Vasilescu, demontează cu cifre afirmaţiile preşedintelui PNL legate de salarii
Lia Olguţa Vasilescu: „Să scoţi un milion si jumătate de români de la limita sărăciei, conform datelor Eurostat, în doi ani, e un record. Pe care l-a realizat o guvernare PSD”

0

„Trebuie să înţeleagă orice angajat că salariile în sectorul public nu pot să crească decât ca rezultat al creşterii economice, al creşterii veniturilor în mediul privat. Salariile le vom corela cu creşterile reale şi nu vom face creşteri din burtă numai ca să ne asigurăm fidelitatea angajaţilor din anumite domenii. Trebuie nişte echilibre, nişte proporţii care să existe şi în ceea ce priveşte raportul dintre numărul angajaţilor din sectorul privat şi cel din sectorul public. În ceea ce priveşte nivelul de venit, vă spun sincer, nu poţi să accepţi ca salariile din sectorul public să fie mai mari decât în sectorul privat. În nicio ţară din lume nu există aşa ceva”, a precizat Ludovic Orban în emisiunea „Jocuri de Putere”.
Cu alte cuvinte, legea salarizării NU SE MAI APLICĂ. Legea salarizării prevede o creştere de 25 la sută din diferenţă, anual. O creştere raportată la creşterea anuală a economiei, ce spune Orban înseamnă o creştere de doar 4 la sută, dar nici aceasta nu poate fi dată deoarece, spune Orban, salariile de la stat nu trebuie să fie mai mari ca acelea din mediul privat. Evident că nu trebuie să fie mai mari, dar fără creşterea de la bugetari, mediul privat ar mai fi pus vreun leu la salariul angajaţilor din privat? Fără creşterea salariului minim, anuală, operată de guvern, angajaţii de la privat, cei mai năpăstuiţi, care lucrează pe salariul minim, ar fi avut vreo şansă să le crească salariul? Dacă patronii ar fi vrut să le crească salariul angajaţilor, de ce nu au făcut-o, fără intervenţia statului, în anii anteriori? Da! Guvernul a forţat mediul privat să crească salariile prin cele două mecanisme: salariul minim şi legea salarizării. Altfel se vedea pus în situaţia să piardă angajaţii. Care pleacă în străinătate la muncă. PNL vrea să aducă românii acasă sau vrea aceleaşi salarii mici, eventual „ajustate” cu 25 la sută, cum a mai făcut? Sunt întrebări la care trebuie să dea răspuns. În ceea ce priveşte faptul că salariile au crescut doar la anumite categorii pe care PSD le vrea fidelizate pentru vot, reamintesc că toate salariile bugetarilor au crescut şi vor mai creşte. Cu excepţia medicilor şi asistentelor care sunt deja pe grila din 2022. Ideea lui Orban de a-i asmuţi pe cei din privat contra angajaţilor de la stat nici măcar nu e nouă. Şi Băsescu tot asta ne spunea.

Aş fi curioasă să văd cifrele după o guvernare PNL şi USR

Şi nu ţine nici abordarea că patronii preferă să îşi restructureze activitatea decât să crească salariile şi, deci, creşte numărul şomerilor. De ce? Pentru că avem un deficit de forţă de muncă la nivel maxim istoric… Concluzia: salariile celor din privat cresc după cele de la stat, poate nu în acelaşi ritm, dar la un moment dat se aliniază, pentru că mediul economic e obligat să ia această măsură! Dacă rămânem tot pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte salarizarea, după Bulgaria, să nu ne mai mirăm că populaţia României pleacă peste graniţă sau ca ne numărăm printre cele mai sărace popoare. Să scoţi un milion şi jumătate de români de la limita sărăciei, conform datelor Eurostat, în doi ani, e un record. Pe care l-a realizat o guvernare PSD. Aş fi curioasă să vad cifrele după o guvernare PNL şi USR. Mai ales că au fost votaţi în proporţie mare de bugetarii despre care tocmai ne anunţă Orban că sunt prea mulţi. Şi asta o spunea Băsescu. Marile spirite se întâlnesc totdeauna…

Lia Olguţa Vasilescu, deputat PSD de Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ