Expoziţia „Arme şi tehnici militare medievale“ la Muzeul Olteniei

0

Muzeul Olteniei Craiova vernisează joi – 20 iunie expoziţia „ARME ŞI TEHNICI MILITARE MEDIEVALE“, la sediul Secţiei istorie-arheologie.
Expoziţia spune o poveste despre armele şi tehnica militară medievală care au influenţat istoria ţării noastre, dar şi a celorlalte state europene şi orientale. În expoziţie se regăsesc 22 de piese din colecţia Muzeului Olteniei Craiova, reprezentând arme albe, arme de foc, ghiulele, piese de harnaşament şi elemente de armură, datând din perioada secolelor XVI-XIX.
Piesa centrală a expoziţiei este o sabie cu lama curbată, de inspiraţie orientală. Şcimitar (shamshir) sau şimşir, este o sabie cu lama curbată, originară din Orientul Mijlociu. Cuvântul shamsher provine din persană şi ar însemna gheara labei sau shamshir, sabia vânătorului, şi apare în sec XII. Apare la mongoli fiind preluată şi de către turci care o vor denumi kilij, suferind unele modificări. Era folosită de călăreţi, pentru că este o sabie uşoară, deci uşor de manevrat, iar designul curbat ajuta să nu se blocheze precum săbiile drepte folosite de către europeni. Exponatul muzeului este o sabie specifică sec. XVIII-XIX.
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada estivală.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ