„În anul 2009 aţi desfiinţat, peste noapte, printr-un ordin, fără o justificare reală, învăţământul profesional. La o distanţă de 10 ani, perioadă în care piaţa muncii din România s-a deteriorat grav, lipsa acută de meseriaşi fiind resimţită în toate sectoarele economiei, aflându-vă din nou în postura de ministru, luaţi alte decizii care nu fac altceva decât să bulverseze sistemul de educaţie. De pe o zi pe alta, apar în Monitorul Oficial noi ordine de ministru care schimbă regulile jocului pentru elevii care se pregătesc de examene, în condiţiile în care cifra de şcolarizare pentru anul şcolar 2019-2020 trebuia publicată din luna ianuarie. Circa 26.000 de locuri la învăţământul liceal, clasa a IX-a, sunt desfiinţate pentru anul şcolar 2019-2020. Dispar clase definitiv, iar altele se transformă din liceu în clase de şcoală profesională. Directorii de şcoli, profesorii, părinţii şi elevii sunt confuzi şi nimeni nu mai poate explica exact încotro se îndreaptă. Nu doresc să fiu înţeles greşit, sunt un susţinător al implementării sistemului profesional şi dual, dar etapizat, strategic, şi mai ales prin consultări cu operatorii economici, respectiv alinierea ofertei cu cerinţele existente pe piaţa actuală a muncii. Directorii liceelor tehnologice cărora li s-a impus înfiinţarea unor noi clase de şcoală profesională sunt puşi acum în situaţia de a căuta agenţi economici care să semneze cu aceste şcoli contracte-cadru pentru efectuarea stagiilor de pregătire practică a elevilor. Mai mult, şcolile nu sunt pregătite pentru noi clase de profesională, nu au resursa umană şi dotările necesare, sau ele sunt prea vechi şi nu mai corespund cu cerinţele actuale ale pieţei muncii. În plus, toate liceele afectate trebuie să refacă acum planurile de încadrare pentru anul şcolar viitor.
Fără nicio dezbatere sau avertizare, în şedinţa de Guvern din luna mai a fost aprobat noul proiect, substanţial modificat, 134.600 de locuri (cu aproape 30.000 de locuri mai puţin!). La presiunea sindicatelor şi a câtorva inspectori neintimidaţi de posibilitatea pierderii funcţiilor, reveniţi şi asupra acestei decizii şi modificaţi iarăşi (dar numai în câteva judeţe), număr final, 26.000 de elevi în plus la şcolile profesionale. Mai mult decât atât, noul proiect apare ca fiind publicat în aprilie, el fiind pur şi simplu înlocuit cu cel vechi pe site-ul Ministerului Educaţiei. Rezultatul abordării dumneavoastră ar fi direcţionarea a mii de elevi, absolvenţii claselor gimnaziale, către aceste aşa-zise şcoli profesionale înfiinţate arbitrar. Modelul profesional trebuie să reprezinte o alternativă, nu o obligativitate care să afecteze viitorul unui copil. Cariera lui trebuie să pornească de la veleităţile şi înclinaţiile pe care elevul le are, şi nu din dorinţa de a încuraja statisticile nerealiste ale ministerului. Există în acelaşi timp riscul disponibilizărilor în rândul profesorilor şi nu în ultimul rând creşterea ratei de abandon şcolar.
Inspectorate bulversate
În acest moment, sunt judeţe unde inspectoratele au diminuat deja locurile la liceu, iar acum sunt puse în situaţia de a mai reduce până la 34 de clase. În opinia sindicatelor, doamnă ministru, numărul de clase aprobat este nerealist, imposibil de aplicat şi în defavoarea copiilor, părinţilor şi a cadrelor didactice.
Pe cale de consecinţă, doamnă ministru, cu autoritatea de care dispuneţi, vă rog să-mi comunicaţi:
1. Care este studiul în baza căruia aţi emis Ordinul privind transformarea claselor tehnologice în clase profesionale şi aţi stabilit numărul acestora? Cum aţi decis noul plan de şcolarizare aferent judeţului Vâlcea?
2. Care este analiza efectuată de Inspectoratul Şcolar Vâlcea, solicitările operatorilor economici privind înfiinţarea claselor în sistemul profesional şi dual şi cum au fost respectate acestea?
3. Care sunt criteriile care au determinat selectarea claselor şi a liceelor în cauză?”, arată senatorul Bulacu în documentul citat.