Reprezentanţii Primăriei Horezu spun că Administraţia prezidenţială nu a făcut nicio comandă pentru obiectul oferit Papei, însă acesta putea proveni din varii surse având în vedere celebritatea ceramicii de Horezu, aflată din anul 2012 în patrimoniul UNESCO.
Horezu, capitala ceramicii româneşti, este cel mai important centru de profil din ţară, cu expoziţii permanente în atelierele locale. La Olari, strada care le poartă numele, dar şi la intrarea în oraş a DN67 dinspre Râmnicu Vâlcea, locuiesc renumite familii de meşteri populari.
Administraţia prezidenţială nu făcut publică nici provenienţa covorului oltenesc, însă se presupune că acesta a fost ţesut într-un atelier din Dolj sau Mehedinţi.

Daruri din fiecare regiune a ţării
În prima zi a vizitei în România, Papa Francisc a primit de la preşedintele Iohannis mai multe obiecte, unele personalizate: un covor/scoarţă din Oltenia, un brâu brodat cu mărgele din Transilvania, un brâu tricolor, un ştergar din Muntenia, tipare pentru caş din Moldova, ouă încondeiate din Bucovina, ceramică de Horezu din Oltenia, un caval din Moldova /Vrancea, o icoană a Înălţării Domnului, miere de salcâm din Transilvania, zona Blajului, magiun de Topoloveni, o pagaie a lui Ivan Patzaichin, o minge şi tricou cu autograful Gheorghe Hagi, vin de colecţie Riesling Italian, podgoria Miniş 1936 – Banat/Crişana, vin de vinotecă – Fetească Regală – Dealurile Moldovei, 1998, vin Golem Roşu, Crama Basilescu, 2013 – Muntenia şi CD-uri cu lucrări din opera lui George Enescu.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a înmânat Papei Francisc aceste daruri, menţionând că provin din fiecare regiune a ţării: „Să fie parte din cadoul nostru pentru Sanctitatea Voastră câte ceva din fiecare regiune a României, câte ceva care ne reprezintă şi care să vă aducă aminte, sperăm, cu plăcere, de vizita Sanctităţii Voastre aici în România. Să fie şi ceva foarte personalizat pentru Sanctitatea Voastră”, a spus şeful statului.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ