„Avem în şedinţa de azi (luni – 3 iunie, n.red.) un act normativ prin care modificăm modul de alegere a preşedintelui consiliului judeţean. Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau decizii pentru comunitate. Vom modifica legislaţia astfel încât preşedintele de consiliu judeţean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală. Revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţilor CJ, cei care împreună cu primarii şi consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale.
Legitimitatea dată prin vot este esenţială pentru fiecare preşedinte de CJ, pentru că îl responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetăţenii i-au dat votul. Am luat această decizie ca un pas în înţelegerea mesajului dat de cetăţeni la alegerile europarlamentare, dar şi ca urmare a discuţiilor avute cu reprezentanţii comunităţilor locale“, spune Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern de luni.

Ştefan Stoica: PSD pare că nu a înţeles nimic din semnificaţia votului din 27 mai
Adoptarea din senin a Ordonanţei a stârnit un val de nemulţumire în rândul Opoziţiei, care a criticat puternic această decizie. „Deşi, în preambulul şedinţei de guvern, doamna Dăncilă a susţinut că a înţeles semnificaţia votului românilor, pare că n-a înţeles absolut nimic. De fapt, aşa înţelege PSD-ul să folosească în mod excesiv ordonanţele de urgenţă. Era foarte simplu dacă urmau calea parlamentară şi discutau această propunere. Mai mult decât atât, era important să existe o discuţie deoarece noi, cei de la PNL, dar şi cei de la ALDE, susţinem că alegerea primarilor trebuie să se facă în două tururi, însă vedem, încă o dată, că aceast lucru nu este o prioritate pentru PSD. Şi-atunci, mă întreb ce au înţeles ei de la votul de la europarlamentare şi mesajul dat de români“, a declarat preşedintele PNL Dolj, Ştefan Stoica. Acesta a adăugat că, în ciuda celor spuse public, interesul social-democraţilor nu are legătură cu „legitimitatea preşedintilor de consilii judeţene“, ci este o încercare prin care baronii PSD vor să-şi păstreze funcţiile. „Cei de la PSD au constatat în 26 mai că nu mai au aceeaşi aderenţă în rândul românilor, astfel că, mai ales în condiţiile în care satelitul lor – ALDE – n-a făcut pragul electoral, nu vor mai avea cu cine să-şi facă majorităţile în consiliile judeţene. Şi atunci speră ca baronii lor să-şi conserve poziţiile de preşedinţi ai consiliilor judeţene, mizând şi pe faptul că Opoziţia este încă fărâmiţată. (…) Noi sperăm că acest lucru se va schimba rapid şi să reuşim să ne coagulăm chiar la votul moţiunii de cenzură din următoarele zile“, a mai spus liderul liberalilor doljeni.

ALDE susţine schimbarea
Chiar dacă, în ceea ce priveşte alegerea primarilor din două tururi, reprezentanţii ALDE s-au situat pe poziţii divergente cu colegii din alianţa de guvernare, se pare că rezultatul de la alegerile europarlamentare le-a dereglat puţin busola. Astfel, deşi ordonanţa adoptată luni stabileşte alegerea preşedinţilor de consilii judeţene „prin vot uninominal dintr-un singur tur“, liberal-democraţii susţin decizia. „Este o decizie care încurajează participarea la vot. Ceea ce vine în întâmpinarea dorinţei renăscute a românilor de a-şi exercita dreptul de vot. În democraţii, legitimitatea politică este dată de votul popular. Dacă tot suntem o republică în care şeful statului este ales prin votul tuturor cetăţenilor, este normal ca şi la nivelul judeţelor preşedinţii de CJ să fie aleşi prin votul tuturor cetăţenilor. Scena politică românească se pluralizează. Majorităţile în CJ nu vor mai fi atât de solide, ele vor fi fluctuante. De aceea, preşedintele CJ e bine să aibă în spate votul popular, iar funcţia sa să nu mai depindă de trocurile şi jocurile politice dintre consilierii judeţeni“, a precizat liderul ALDE Dolj, deputatul Ion Cupă.

Înapoi în viitor
Surprinzătoare doar prin felul în care a fost adoptată, alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot uninominal este, aşa cum am precizat, o revenire la un sistem care a mai fost aplicat în urmă cu un deceniu. Interesant este că, dacă acum este introdus de PSD pentru întărirea liderilor locali ai partidului, ea a fost eliminată de conducerea centrală a social-democraţilor tocmai pentru slăbirea „baronilor“ care, în viziunea liderilor de atunci ai partidului, erau foarte greu de controlat câtă vreme funcţia lor nu depindea de votul consilierilor judeţeni şi, implicit, de partid. Însă, aşa cum spune şi proverbul, vremurile disperate cer soluţii pe măsură!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ