Proiectul „Standarde şi Instrumente în Implementarea Managementului Calităţii Administrative la nivelul Primăriei Municipiului Craiova”, finanţat în cadrul POCA 2014-2020, conform unui contract încheiat în vara anului trecut între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Primăria Craiova, prevede printre altele şi instruirea unui număr de 69 de persoane în mai multe domenii ce ţin de activitatea de zi cu zi din primărie. Cel puţin aşa lasă să se înţeleagă anunţul postat de municipalitatea craioveană în sistemul electronic de achiziţii publice, în vederea unei proceduri care urmează a se finaliza zilele acestea.

Angajaţii primăriei duşi, obligatoriu, pe culmile principiilor orizontale

Astfel, potrivit documentaţiei întocmite de funcţionarii Primăriei Craiova, angajaţii municipali vor urma cursuri de „Auditor intern”, „Managementul riscurilor”, „Management în administraţia publică locală” şi „Tranziţia la SR EN ISO 9001:2015”. Cele patru domenii mai sus menţionate nu sunt însă totul, angajaţii municipalităţii urmând a participa, obligatoriu, la prezentarea unor aşa numite „principii orizontale”, impuse ofertanţilor care doresc să şcolească funcţionarii craioveni, principii care vor trebui aplicate întocmai potrivit caietului de sarcini. „În cadrul tuturor sesiunilor de formare, va avea loc, în mod obligatoriu, prezentarea către participanţi, în vederea aplicării întocmai a următoarelor principii orizontale: Dezvoltare durabilă. Importanţa protecţiei mediului şi dezvoltării durabile. Problemele de mediu şi tema schimbărilor climatice (…); Egalitatea de şanse şi nediscriminarea şi egalitatea de gen – promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, a egalităţii de şanse pentru toţi, fără discriminare în funcţie de gen, rasă, origine etnică, religie handicap, vârstă, orientare sexuală”, se arată în caietul de sarcini. Trebuie spus că, având în vedere actuala componenţă a organigramei municipale, obligarea funcţionarilor la cursuri despre egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pare mai degrabă una în apărarea bărbaţilor. Primăria Craiova nu mai are, ce-i drept, un primar şi un viceprimar de gen feminin, ca în mandatul trecut, dar directorii bărbaţi în aparatul primăriei par specie pe cale de dispariţie. Abia se mai găsesc câteva exemplare. Noi am numărat trei.

Pregătire la înălţime pentru funcţionarii municipali

Nu este vorba însă numai de funcţionarii simpli trimişi la pregătire, o treime din total urmând a fi reprezentată, conform caietului de sarcini de funcţionari cu atribuţii de conducere, iar trei dintre cursanţi vor fi, potrivit aceluiaşi document, aleşi locali. Aşa că vom avea, în premieră la Primăria Craiova, şi trei consilieri locali trimişi la cursuri de specializare în administraţia publică, taman la ţanc, la mai puţin de un an înainte de finalizarea mandatului. Cursurile sunt programate să aibă loc în intervalul iunie-iulie 2018, deci cu mai puţin de un an înaintea alegerilor locale de anul viitor. Precedenta tentativă a municipalităţii de a contracta cursuri de pregătire pentru funcţionari datează din 2017, când primăria punea la bătaie peste 400.000 de lei noi pentru peste o sută de funcţionari, şcoliţi ori vara la mare, ori iarna la munte, câte opt zile fiecare, cu cazare şi masă incluse. De această dată a picat şi numărul cursanţilor, şi cel al zilelor de şcolarizare, cu pensiune completă, la numai cinci. Colac peste pupăză, nici de mare nu poate fi vorba, caietul de sarcini solicitând formare profesională într-o localitate montană, la maximum 300 de km de Craiova. Suma pusă la bătaie pentru şcoala de vară a edililor craioveni este de 156.997 lei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ