Aducţiunea Izvarna II – izvor de milioane de euro

Contractul de finanţare pentru masterplanul judeţean de apă a fost semnat, marţi, de ministrul Orlando Teodorovici. Venit la Craiova în calitate de ministru al fondurilor europene, Teodorovici a parafat acordul de finanţare cu preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, şi cu directoarea Companiei de Apă Oltenia, Adriana Câmpeanu. „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Dolj“ prevede, pe lângă noua aducţiune de apă de la Izvarna, investiţii în reţelele de alimentare şi canalizare în 23 de localităţi din judeţ, suma pusă în joc fiind de aproximativ 445 de milioane de euro.

0

Proiectul, unul grandios în aprecierea şefului CJ Dolj, ar urma să fie finalizat în patru ani. „Trăim o zi memorabilă pentru istoria zonei noastre, întrucât vorbim despre o investiţie semnificativă, în valoare totală de 445 de milioane de euro, o investiţie prin care se reuşeşte introducerea sau extinderea reţelelor de apă şi de canalizare în 22 de localităţi doljene. Vreau să mai subliniez faptul că, odată cu finalizarea acestui proiect grandios, craiovenii vor avea apă de izvor la robinet. Aşa cum se ştie deja, vom putea pune în operă un vis mai vechi – realizarea celui de-al doilea fir de aducţiune de la Izvarna, în timp ce primul fir va rămâne să deservească îndeosebi localităţi din zona de nord a judeţului”, a spus preşedintele administraţiei judeţene la ceremonia organizată la Palatul Administrativ din Craiova. La rândul său, ministrul de resort a lăudat investiţia finanţată din fonduri europene. „Sursa de apă va fi una de izvor, nu multe zone din ţară se pot lăuda cu o sursă atât de importantă, curată, ceea ce înseamnă foarte mult. Este un lucru extrem de important şi creşterea calităţii vieţii populaţiei din judeţ, având în vedere că peste jumătate dintre locuitori vor beneficia de acest proiect, unul dintre cele mai mari în domeniu din Europa”, a declarat Eugen Teodorovici.

Manda: „Avem nevoie în continuare de bani europeni, dar cu proceduri simplificate. Oamenii nu mai au răbdare”.

Prezent la ceremonia organizată de CJ Dolj, senatorul Claudiu Manda a felicitat autorităţile locale şi judeţene pentru reuşită, apreciind însă că procedura de atragere a fondurilor europene în România necesită simplificări. „Vorbeşte lumea că nu atragem fonduri europene sau că nu avem investiţii. Astăzi se semnează un proiect de 445 de milioane de euro care deserveşte judeţul Dolj. Este unul dintre cele mai mari proiecte şi putem să spunem că aproape jumătate de miliard de euro intră în judeţul Dolj. E clar că avem în continuare nevoie de bani europeni, e clar că trebuie să accesăm în continuare fonduri europene, însă spun ce spuneam şi la început: trebuie simplificate procedurile. Noi ne luptăm doi-trei ani pentru hârtii, urmează apoi o licitaţie, care în România poate dura lejer doi ani, luând în calcul contestaţiile şi procesele, pentru un proiect care va fi realizat în doi ani. Oamenii nu mai au răbdare să le spui astăzi că ne apucăm de un proiect şi să le spui abia peste 5-6-7 ani că s-a implementat”, a spus Manda.

Olguţa Vasilescu: „A durat ireal de mult!”

Acesta a fost confirmat de ex-primarul Lia Olguţa Vasilescu, prezentă la semnarea contractului de finanţare în calitate de consilier al primului-ministru. „Pentru mine este o zi importantă pentru că este al treilea proiect de suflet care începe să prindă contur. După stadionul din Craiova şi Spitalul Municipal, iată că acum vorbim despre cea mai importantă investiţie care se face în Craiova în ultimii 60 de ani. Este una aşteptată tot de 60 de ani, pentru că de atunci doresc cetăţenii să bea apă plată de izvor. Acest proiect s-a conturat în anul 2013, când am început demersurile pentru acest exerciţiu financiar al UE alături de domnul Prioteasa şi de fostul director al CAO, Constantin Mitriţă. Aş fi vrut să semnez acest proiect mai demult însă, din păcate, a durat ireal, ireal de mult. A fost nevoie, printre altele, să schimbăm trei legi în Parlament, nu mai vorbesc de hotărâri de Guvern, de consiliu judeţean sau de consiliu local. Sper să-i putem vreodată mulţumi, în această viaţă, domnului Cosmin Popescu (preşedintele CJ Gorj – n.r.) pentru că efectiv a fost nevoit să se bată pentru acest proiect, că erau destui pe acolo care se împotriveau”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.
La rândul său, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a ţinut să mulţumească vecinilor de la Gorj, mai ales Primăriei şi Consiliului Local Tismana, locul de unde va veni apa potabilă pentru craioveni: „Le mulţumesc că ne-au înţeles şi ne-au sprijinit. Vreau să spun însă că, pe lângă aducţiunea de apă, Craiova primeşte fonduri consistente şi pentru canalizare, cu care sper să reuşim să rezolvăm această problemă pe toate străzile din oraş care au mai rămas. Ne confruntăm frecvent cu situaţii în care nu putem asfalta o stradă pentru că nu e rezolvată încă această problemă”.

Potrivit reprezentanţilor companiei de apă, de acest proiect, în valoare de 445.831.222 euro, vor beneficia mai mult de jumătate din locuitorii judeţului Dolj, dar şi locuitori din judeţul Gorj. „Concret, peste 270.000 de cetăţeni din cele două judeţe vor avea acces la apă potabilă de calitate şi alte 100.000 persoane vor beneficia de canalizare. În judeţul Dolj vor beneficia de apă şi canalizare următoarele localităţi: Craiova, Cârcea, Malu Mare, Breasta, Isalniţa, Calafat, Băileşti, Bechet, Dăbuleni, Călăraşi, Pleniţa, Şimnicu de Sus, Poiana Mare, Piscu Vechi, Cerăt, Bucovăţ, Gherceşti, Coţofenii din Dos, Maglavit, Ostroveni, Mischii şi Rast. Tot prin acest proiect vor beneficia de servicii de alimentare cu apă şi câteva localităţi din judeţul Gorj, astfel: Costeni, Godineşti, Câlnic, Teleşti, Rovinari, Bâlteni, Plopşoru, Brăneşti şi Ţânţăreni”, se arată într-un comunicat al CAO.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ