ALDE – sprijin pentru fermieri

0

De la înfiinţarea sa, ALDE a pus miza pe agricultură ca un motor puternic pentru dezvoltarea economiei româneşti.
Am iniţiat legea cooperativelor şi, iată, azi apar tot mai multe cooperative agricole moderne (peste 30 în Dolj în ultimii doi ani), cooperative care sunt un suport real pentru membrii lor, mai ales la valorificarea muncii lor.
Ne-am bătut pentru refacerea şi modernizarea sistemului de irigaţii şi, iată, azi putem vorbi de peste 1 miliard de euro investiţi de guvernul din care facem parte în structurile de irigaţii. Prin programul „Refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii”, peste 10.000 de hectare au fost irigate şi 1.028 de km de canale au fost umplute cu apă. De asemenea, prin programul „Apă gratuită până la staţia de punere sub presiune”, a fost facilitat accesul fermierilor la apă de irigare. Datorită investiţiilor din programul „Dezvoltarea sistemului naţional antigrindină şi de stimulare a precipitaţiilor”, producţia agricolă a crescut substanţial, iar pierderile au fost diminuate.
Am contribuit, uneori decisiv, în guvern, ca anumite programe destinate agriculturii să devină prioritare. Astfel, programul „Tomate în spaţii protejate” a fost un real succes. 16.550 de legumicultori au fost înscrişi (peste 2.000 doar în Dolj), iar în ambele cicluri au fost livrate în jur de 100.000 de tone de roşii pe piaţa internă. Prin programul „Sprijinirea colectării şi comercializării lânii”, s-au colectat peste 14.274 de tone lână. Prin programul „Sprijin suine rasele Bazna şi Mangaliţa”, au fost acordate subvenţii consistente producătorilor (Doljul este cel mai important producător de porci Mangaliţa). Prin programul „Reorganizarea unităţilor de cercetare”, s-a stimulat cercetarea aplicativă şi introducerea de noi tehnologii în ferme, reorganizându-se în acelaşi timp 43 de unităţi de cercetare. Prin „Programul de încurajare a agriculturii ecologice şi a produselor tradiţionale”, continuă activităţile de menţinere a tradiţiilor privind obţinerea unor produse ecologice. Sunt doar câteva exemple.
Agricultura rămâne o prioritate pentru noi cei din ALDE. România are potenţial uriaş să devină campioana Europei la agricultură. Pentru asta, reprezentanţii ALDE în viitorul Parlament European au un plan de bătaie clar prin care să vină în sprijinul producătorilor agricoli români.
ALDE consideră că subvenţia pe care o primesc fermierii români indiferent de ceea ce produc este la limita de jos a subvenţiilor agricole acordate de UE agricultorilor săi, în condiţiile în care costurile de producţie nu sunt chiar atât de diferite de la o ţară la alta.
Avem toată deschiderea, arătată şi de preşedintele Călin Popescu Tăriceanu la întâlnirea de la Craiova cu fermierii, pentru a susţine solicitările lor legitime:
Acordarea sprijinului cuplat/pentru producţie tuturor crescătorilor, nu doar celor care au certificate pentru animale înscrise în Registrul genealogic;
Egalizarea / ajustarea subvenţiilor între statele membre; susţinerea plafonării voluntare a subvenţiilor agricole ca soluţie care ar apăra atât interesele marilor fermieri, cât şi pe ale celor mici şi mijlocii;
Simplificarea tratamentelor fiscale pentru micii fermieri;
Eliminarea adeverinţelor de la primărie din dosarele pentru subvenţiile de la APIA; pentru documentele emise de terţi (extrase din Registrul de Rasă, Registrul Agricol, ONRC, din Registrul Naţional al Exploataţiilor etc.), informaţiile să fie solicitate direct de la entităţile emitente sau obţinute prin consultarea bazelor de date.
Toţi parlamentarii ALDE România din legislativul de la Bruxelles vor milita pentru debirocratizarea legislaţiei comunitare în materie agricolă şi nu numai, dar şi pentru o reglementare unitară a regimului subvenţiilor agricole.
În felul acesta, vom putea vorbi cu adevărat de o Uniune Europeană solidară, cu o singură viteză şi cu o singură direcţie.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ