Studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru drumul expres Târgu Jiu – Craiova, scoase la licitaţie

Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat sâmbătă - 30 martie, la Târgu Jiu, că au fost publicate pe SEAP anunţurile pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic în vederea realizării drumului expres Târgu Jiu - Craiova., potrivit Agerpres.

0

„Era un proiect care era prins în masterplanul general de transport, perioada de implementare după 2020. În urma discuţiilor pe care le-am avut şi cu domnul preşedinte şi deputat, domnul Weber, am decis în cursul acestui an să dăm drumul la procedura de licitaţie, lucru care s-a şi întâmplat, deja este pe SEAP studiul de fezabilitate împreună cu proiectarea, mergem pe o variantă un pic mai rapidă, după aceea să dăm drumul la execuţie direct. A fost lansat pe SEAP, avem deschiderea ofertelor undeva în luna mai, 3 mai. Aşteptăm să se depună ofertele, deci se vor elabora studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic în paralel, urmând ca după finalizarea celor două să dăm drumul la execuţie. Pe de o parte am devansat proiectul şi încercăm să comprimăm cât mai mult timpii pentru că am înţeles foarte clar mesajul românilor, că trebuie să avem infrastructură“, a spus Răzvan Cuc.

Autorităţile locale, piedică în calea centurii de ocolire a municipiului
Ministrul Cuc a criticat, totodată, autorităţile locale din Tg. Jiu, care nu au realizat planurile de parcelare şi, astfel, nu au putut fi făcute exproprierile necesare pentru continuarea lucrărilor la varianta de ocolire a municipiului. „Cele mai mari blocaje, din păcate, le-am întâmpinat din partea autorităţilor locale, care – nu vreau să spun, că dacă aş spune că au omis ar însemna că îi acuz de rea intenţie – nu ştiu, poate nu au avut pregătirea adecvată să facă planurile parcelare ca să putem face exproprierile. În acest sens, a fost contestată hotărârea de guvern pentru exproprieri, a fost trimisă ordonanţă preşedinţială şi astfel a trebuit să sistăm lucrările la acest obiectiv“, a spus Cuc. Acesta a precizat că bugetul pentru această lucrare de infrastructură este din fonduri europene, „deci nu vor fi probleme legate de finanţare“.
La rândul său, directorul CNAIR, Narcis Neaga, a afirmat că instituţia pe care o conduce a acţionat în instanţă Primăria Târgu Jiu pentru nerealizarea planurilor de parcelare. „În momentul în care am venit şi am dat ordin de a începe atunci şi am identificat locuinţe care practic erau pe culoarul de expropriere, deja era clar că lucrurile vor intra într-un oarecare blocaj, însă legea ne permitea să mergem mai departe. Cei care aveau autorizaţie de construire valabilă trebuia să răspundă cel care a dat autorizaţia de construire, cei care şi-au construit fără autorizaţie de construire trebuiau demolaţi, însă a intervenit acea suspendare a HG de exproprieri, care a blocat practic proiectul. În momentul respectiv, începuseră planurile ca primăria din Târgu Jiu să facă planurile de parcelare, ceea ce s-a întâmplat după chiar este inexplicabil că s-a blocat, este singurul caz din ţară când am dat în judecată o primărie pentru aşa ceva“, a spus Neaga.

Lucrările la centura de ocolire a municipiului Târgu Jiu, prevăzută să aibă o lungime totală de 19,9 km, au fost sistate în 2018.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ