Un semnal de alarmă

0

Fără educaţie, viitorul unei naţiuni nu sună tocmai bine. Date recente de la nivel european ne arată că România are o mare problemă legată de părăsirea timpurie a şcolii. Rata de părăsire a şcolii în ţara noastră a fost anul trecut în jurul cifrei de 18%, mult peste media europeană.
În pofida unor eforturi făcute, fie prin politici guvernamentale, fie prin proiecte cu finanţare europeană, suntem departe de atingerea fie şi a obiectivului modest (cca. 11%) fixat prin strategia Europa 2020.
Din păcate, judeţul nostru este unul în care rata de părăsire timpurie a procesului educaţional/abandonul şcolar este peste media natională.
Mii de copii doljeni au abandonat şcoala în ultimii ani şi alte mii sunt pe punctul să o facă. Acest lucru se întâmplă şi la Craiova (mai puţin), dar în special în comunităţile rurale sărace din judeţ care sunt la distanţă de oraşe şi încă atât de departe de orice fel de oportunităţi de dezvoltare.
Ca liberal modern, consider că o societate trebuie să meargă înainte cu toţi membrii ei. Iar educaţia este cea mai sigură cale pentru progresul individual şi social. Tinerii, copiii de astăzi, pot spera la un drum bun în viaţă, la un venit stabil şi consolidat doar dacă parcurg cât mai multe etape ale procesului şcolar, dacă au o permanentă deschidere (indiferent de numărul claselor absolvite) pentru pregătirea profesională, pentru educaţia permanentă.
Va trebui să regândim strategiile naţionale şi locale în materia aceasta. Cum putem implica mai mult sectorul privat în stimularea prezenţei şcolare şi cum redimensionăm finanţarea de la buget a educaţiei secundare trebuie să fie pe agenda noastră de priorităţi.
Nu trebuie să lăsăm să se lărgească faliile între urban şi rural, între comunităţile sărace şi cele cu acces la resurse şi oportunităţi.
Este nevoie de un mix de politici care să genereze incluziune socială, altfel românii ce se vor naşte la ţară în următorii ani vor fi profund dezavantajaţi în afirmarea lor economică şi profesională.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ