Parlamentarul doljean trage un semnal de alarmă cu privire la politicile băncilor
Senatorul Radu Preda (PSD): ”Avem cele mai mici dobânzi la depozite şi dobânzi uriaşe la credite!”

Senatorul de Dolj Radu Preda (PSD) susţine că instituţiile statului au obligaţia de a apăra interesele cetăţenilor, în special în faţa unor companii puternice aşa cum sunt băncile. Social-democratul critică de asemenea Banca Naţională a României care, în opinia sa, a permis băncilor să facă profituri uriaşe pe spinarea românilor.

0

„Băncile care operează în România au marje de profit triple faţă de cele din zona Euro. De ce oare acest profit trebuie să se facă atât pe spinarea românului cu economii? Avem cele mai mici dobânzi la depozite, în jur de 1%, cât şi pe cea a celor care vor să dezvolte sau să fie creditaţi, unde dobânzile sar de 8%. Trist, dar adevărat şi, până acum, neremarcat de către arbitrul pieţei bancare şi anume BNR! De ce dincolo de aceste cifre avem, de cele mai multe ori, profituri simbolice raportate de o bună parte din jucătorii din piaţa bancară?“, se întreabă senatorul doljean. Acesta spune că statul are obligaţia să-şi protejeze cetăţenii, mai ales în faţa companiilor puternice cum sunt băncile. „Lăcomia există, iar noi trebuie să înţelegem că cetăţeanul nu poate să se protejeze singur în faţa unor companii extrem de puternice, aşa cum sunt băncile. Statul este obligat să supravegheze pentru ca anumite costuri, aşa cum sunt dobânzile bancare, ratele celor cu credite ori cursul valutar, să nu crească artificial, pe principiului «pentru că putem». (…) Pe de altă parte, toată lumea trebuie să ştie că, spre exemplu, cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Pentru că nu am mai avea o piaţă liberă. Singura instituţie abilitată să administreze «controlat» cursul Leu-Euro este Banca Naţională, care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs“, a mai spus senatorul Preda.
Parlamentarul social-democrat susţine că PSD îşi doreşte o Românie unde relaţia dintre clienţi şi bănci să reprezinte o afacere avantajoasă pentru ambele părţi, iar românii cu rate să nu mai aibă de suferit de pe urma anumitor decizii cel puţin discutabile, aşa cum se întâmplă în prezent cu stabilirea indicelui ROBOR.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ