Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie a slujit în Catedrala Episcopală din Madrid

0

Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârşit Sfânta Liturghie, duminică, 27 ianuarie, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, în Catedrala Ortodoxă Română din Madrid.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie a explicat credincioşilor prezenţi minunea pe care Mântuitorul a săvârşit-o în Ierihon, unde l-a vindecat pe orbul din naştere. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie a arătat că, deşi nu Îl vede pe Hristos cu ochii trupeşti, orbul, prin credinţă, Îl cunoaşte pe Mesia şi a cerut tămăduirea neputinţei sale, simţind puterea vindecătoare a lui Dumnezeu. Fariseii, din cauza necredinţei lor, nu L-au recunoscut pe Mântuitorul Hristos, deşi au fost prezenţi în multe momente în care Mântuitorul vindeca orbi, şchiopi sau leproşi.
În acest sens, Sfântul Maxim Mărturisitorul amintea în scrierile sale despre virtutea credinţei ca fiind puterea de legătură spirituală care realizează unirea în chip nemijlocit şi mai presus de înţelegere a credinciosului cu Dumnezeu.
Credinţa ca legătură vie dintre credincios şi Dumnezeu se arată a fi pregustarea Împărăţiei Preasfintei Treimi sau înaintevederea slavei lui Dumnezeu. Orbul, chiar dacă nu putea să le vadă pe cele materiale din lumea aceasta, L-a văzut şi L-a recunoscut pe Hristos ca Dumnezeu adevărat, Proniatorul întregii creaţii.
Pentru a-L cunoaşte pe Dumnezeu trebuie să citim Sfânta Scriptură, rămânând în tâlcuirea dată de Duhul Sfânt prin părinţii Bisericii. Înţelegerea textului scripturistic nu o putem afla în nicio altă parte, decât în Biserică. Biserica este garanta dreptei noastre învăţături ca singură moştenitoare şi păstrătoare a gândirii Sfinţilor Părinţi în Duhul Sfânt, ei fiind aceia despre care Sfântul Apostol Pavel spune că au „mintea lui Hristos”.
În afară de credinţă, este nevoie de împărtăşirea de harul dumnezeiesc, precum şi de săvârşirea faptelor bune, întrucât credinţa fără fapte este moartă.
După terminarea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie pentru împreună slujire, evocând frăţeasca prietenie care îi leagă de mulţi ani.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ