Autorităţile municipale şi judeţene şi CAO se împrumută pentru cofinanţarea megaproiectului judeţean de alimentare cu apă şi canalizare
39 de milioane de euro pentru Izvarna II

Compania de Apă Oltenia are nevoie de cele 39 de milioane de euro pentru implementarea masterplanului judeţean de apă şi canalizare, faza a doua, care valorează de peste zece ori mai mult. Suma va fi pusă la dispoziţie de BERD, finanţator tradiţional al CAO. Aleşii municipali adoptă un proiect de hotărâre în aceste sens la şedinţa de la finele lunii ianuarie.

0

Proiectul prevede împuternicirea primarului Mihai Genoiu să semneze „pentru şi în numele Municipiului Craiova, Pre-Acordul de Finanţare între Compania de Apă «Oltenia» S.A., Municipiul Craiova, Judeţul Dolj şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, conform anexelor nr.1 şi 2 (în cele două variante – limba română şi limba engleză) care fac parte integrantă din prezenta hotărâre!”. Documentul intră la aprobare în şedinţa din 31 ianuarie 2019 a Consiliului Local Municipal, peste ordinea de zi, în urma unei adrese a companiei de apă de la începutul aceste lui, care puncta principalele puncte ale acordului ce urmează a fi semnat cu BERD, unul dintre paşii necesari pentru obţinerea finanţării UE pentru proiectul de infrastructură. „Compania pregăteşte aplicarea pentru un proiect de până la 390 milioane euro din Fondul de Coeziune al UE, cu o contribuţie din fondurile proprii ale companiei estimată la 39 milioane euro. – B.E.R.D. ia în considerare participarea în cadrul Proiectului prin furnizarea unui împrumut în valoare de până la 39 milioane euro, în două tranşe, o tranşă 1 de 25 milioane euro angajantă şi o tranşă 2 de 14 milioane euro sub forma unui împrumut neangajant, care va deveni disponibilă şi angajantă numai după utilizarea integral a tranşei 1 angajante şi sub rezerva respectării termenilor şi condiţiilor oricărei finanţări ce va fi furnizată de bancă şi îndeplinirea indicatorilor financiari din Noul Acord de Împrumut”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova.

Împrumut pe 15 ani

Potrivit datelor furnizate în raport, împrumutul va avea o perioadă de disponibilitate până la 30 iunie 2023 şi o maturitate de până la 15 ani, cu o perioadă de graţie de 4 ani. Sunt prezente şi o serie de comisioane, de la comisionul de acordare, de 1 la sută, până la cel de rambursare anticipată – „un comision egal cu 3,00% din suma plătită în avans dacă plata în avans se efectuează în primii 5 ani de la data semnării Noului acord de împrumut, un comision egal cu 2,00% din suma platită în avans dacă plata în avans se efectuează între al 5-lea şi al 6-lea an de la semnarea Noului acord de împrumut; şi un comision egal cu 1,00% din suma platită în avans dacă plata în avans se face după cel de-al 6-lea an de la semnarea Noului acord de împrumut”. Asta în condiţiile în care suma minimă de rambursare anticipată este de 1,5 milioane de euro. Rata dobânzii ar urma să fie situată în intervalul 1,75% – 2,25% pe an peste valoarea EURIBOR la şase luni, cu posibilitatea introducerii unui mecanism de diminuare a ratei dobânzii de 0.25% în funcţie de respectarea indicatorilor financiari. Marja finală va depinde de evaluarea riscului general asociat proiectului şi condiţiile de piaţă existente la momentul semnării. Documentaţia anexată proiectului de hotărâre mai arată şi că datele ce aşteaptă votul consilierilor urmează să ajungă la ministerul de profil, pentru accesarea fondurilor europene: „Termenii şi condiţiile orientative ale finanţării care urmează a fi furnizate de Bancă prezentate aici sunt valabile până la 31 decembrie 2019. După semnarea acestui Pre-Acord, va fi transmisă o copie către Ministerul Fondurilor Europene, Direcţia Generală Programe Europene Infrastructură Mare, în vederea completării documentaţiei suport pentru aprobarea Cererii de Finanţare”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ