Ca parlamentar liberal şi democrat, consider că relaţia BNR-Parlament trebuie şi poate fi normalizată. Prin dialog şi prin respectarea regulilor democratice şi europene pe care le avem deja instituite prin lege.
BNR nu este stat în stat. Are un statut care trebuie respectat de către toată lumea, dar şi responsabilităţi pe care nu le poate eluda, invocând false şi nedemne argumente.
Guvernatorul Băncii Naţionale este obligat să vină la audierile din comisiile parlamentare de specialitate. În virtutea statutului său şi a unei minima moralia de ordin public şi profesional.
Parlamentul numeşte Consiliul de Administraţie al BNR. Prin urmare, niciun lider al BNR nu poate răspunde negativ la o invitaţie decentă a plenului legislativului sau la cele ale comisiilor de specialitate.
Situaţia privind evoluţiile „ciudate” ale ROBOR trebuie clarificată printr-un dialog cu reprezentanţii BNR, cei ai Guvernului şi Parlamentului. Prin acest „joc” al ROBOR, este afectată viaţa a milioane de români, iar cu acest lucru chiar nu se poate juca nimeni.
Chemarea la audieri în Parlament a reprezentanţilor instituţiilor statului este o practică democratică, iar BNR nu poate face excepţie de la regulă. Solicitarea senatorului Daniel Zamfir este una cât se poate de firească şi de legitimă. ALDE nu are nimic împotriva băncilor. Dorim un singur lucru. Băncile să aibă un comportament corect în privinţa creditelor pe care le acordă, iar ratele românilor să fie, de asemenea, cele corecte.
Audierile din comisiile parlamentare reprezintă cel mai bun mijloc pentru a afla câteva răspunsuri clare în privinţa acţiunilor bancare, interbancare şi a deciziilor BNR.
Aşa se întâmplă peste tot în lume. Îi sugerăm domnului Guvernator al BNR şi colegilor domniei sale din conducerea Băncii ca, atunci când răspund negativ la o invitaţie a Parlamentului României, să revadă bunele practici existente la nivel european între Banca Centrală Europeană (BCE) şi Parlamentul European.
De exemplu, Preşedintele BCE prezintă Parlamentului European un raport referitor la chestiunile de politică monetară în cadrul unui dialog monetar trimestrial. Membrii Comitetului Executiv al BCE sunt adesea invitaţi la audieri în Parlament. Pentru noile responsabilităţi în materie de supraveghere financiară ale BCE, sunt introduse cerinţe suplimentare privind răspunderea Băncii. Aceste cerinţe reprezintă nişte mecanisme de asigurare practice care fac obiectul unui acord între Parlamentul European şi BCE. Între aceste mecanisme figurează la loc de cinste audierile liderilor BCE de către comisiile de specialitate din cadrul legislativului european.
Prin urmare, domnilor din BNR, respectaţi-vă profilul european, adesea invocat în discursurile dumneavoastră şi veniţi în Parlament să discutăm serios despre probleme reale.

Deputatul Ion Cupă – preşedintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ