Edilii craioveni au prezentat o parte din proiectele pentru care speră să atragă finanţare de la UE
Primăria Craiova vrea 150 de milioane de euro din fonduri europene

Din câteva zeci de investiţii municipale pentru care se mizează pe sprijinul financiar european, doar o mică parte a ajuns la stadiul semnării contractelor de finanţare, restul fiind în faza premergătoare de verificare. Primăria Craiova a obţinut însă deja prima aprobare pe o cerere de rambursare, în contul proiectului de reabilitare a Parcului ”Romanescu”.

1

Primarul Mihail Genoiu spune că municipalitatea craioveană este implicată în acest exerciţiu financiar în proiecte cu finanţare europeană de peste 580 de milioane de euro. Trebuie ţinut însă cont că edilii craioveni includ la acest capitol şi faza a doua a masterplanului judeţean de apă şi canalizare, în valoare de peste 400 de milioane de euro, proiect derulat însă prin ADI Oltenia, chiar dacă o parte consistentă din valoarea totală e antamată pentru investiţii destinate Craiovei. „Avem proiecte de aproximativ 150 de milioane de euro. Acestea se află în diverse stadii: pentru unele am semnat deja contractele de finanţare, cum sunt proiectul privind reabilitarea Parcului «Romanescu» şi a casei Rusănescu, altele în care procedura prealabilă a fost îndeplinită şi semnarea contractelor de finanţare va avea loc în perioada imediat următoare şi altele care sunt în verificare, la ADR sau la minister. Dacă adăugăm la acestea şi proiectul de extindere a sistemului de apă şi canalizare al CAO, de 434 de milioane de euro, valoarea ajunge la peste 580 de milioane de euro. Trebuie spus că din cele 434 de milioane de euro, 257 de milioane sunt destinate pentru lucrări în Craiova”, a spus primarul Mihail Genoiu.

RAT sparge gheaţa în domeniul vehiculelor electrice cu 17 tramvaie

Ca valoare, după megaproiectul de alimentare cu apă, vin investiţiile planificate în beneficiul RAT Craiova. Este vorba despre achiziţia de autobuze şi tramvaie şi de lucrări de reabilitare a unor transoane din calea de rulare a tramvaiulu, a depoului de pe vechea rocadă şi a secţiei I a societăţii de transport de pe Calea Severinului. Dintre acestea, achiziţia de tramvaie şi autobuze electrice, derulată prin intermediul Ministerului Dezvoltării pare cea mai aproape de realizare. Cel puţin în privinţa achiziţiei de tramvaie, pentru care ministerul a demarat deja licitaţia. „Ministerul a suit pe SEAP această achiziţie. E vorba despre 17 tramvaie, dotate cu tot ce este mai modern la ora aceasta: aer condiţionat, monitorizare video interior şi exterior, monitorizare GPS, monitorizare a numărului de călători, precum şi de a fi compatibile cu sistemul de e-ticketing pe care RAT a început să-l implementeze. Din câte ştiu, termenul de depunere a ofertelor este în martie, iar termenul de livrare este de 7 luni de la data ordinului de începere a execuţiei contractului, aşa că putem spera să avem primele tramvaie moderne până la sfârşitul acestui an”, a mai spus primarul Mihail Genoiu.

Podul suspendat aşteaptă dezgheţul

Până la achiziţia tramvaielor, edilii craioveni sunt mai aproape de banii europeni în privinţa Parcului ”Romanescu”, prin proiectul prin care decontează reabilitarea derulată în exerciţiul financiar precedent, precum şi refacerea podului suspendat din incintă. „În această perioadă, s-a aprobat prima cerere de rambursare privind modernizarea Parcului ”Romanescu”. La finele anului trecut, vă spuneam că a fost semnat contractul de finanţare în valoare totală de 11.658.000 de euro. S-a făcut deja, în decembrie, prima cerere de rambursare şi a şi fost aprobată zilele acestea. Se lucrează deja la cea de-a doua cerere de finanţare care va cuprinde închiderea tuturor cheltuielilor care au fost suportate pentru lucrările realizate în parc, în exerciţiul anterior, urmând un ultim tronson respectiv reabilitarea podului suspendat. Urmează şi o întâlnire cu constructorul pentru a i se da ordin de începere a lucrărilor. Acum totul depinde de vreme, fiind obţinută şi autorizaţia de construcţie. Doar vremea decide când pot fi demarate lucrările la pod”, a spus Genoiu.

Bani europeni pentru asistenţă socială

Potrivit administratorului public al oraşului, Sorin Manda, municipalitatea craioveană se pregăteşte să atragă fonduri europene şi în domeniul asistenţei sociale, prin direcţia de profil din cadrul primăriei. „Este vorba de proiecte pe fonduri europene depuse de către Direcţia de Asistenţă Socială Craiova – proiecte dedicate vârstnicilor, dar şi pentru sprijinirea victimelor violenţei domestice şi violenţei stradale. «Bunicii Comunităţii» este un proiect care are ca obiectiv înfiinţarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice, care să răspundă nevoilor a 170 de persoane din municipiul Craiova. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de maximum 2.790.000 lei. Procentul minim de cofinanţare proprie obligatoriu pentru Direcţia de Asistenţă Socială Craiova este de 2% din valoarea bugetului gestionat, respectiv de 55.800 lei. Acest prim proiect a fost admis astăzi după verificarea administrativă şi de eligibilitate, urmând verificarea financiară. Celelalte două proiecte depuse privesc combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, dar şi combaterea violenţei stradale în rândul copiilor (proiect încheiat în parteneriat cu oraşul Roma în cadrul programului Drepturi, Egalitate şi Cetăţenie)”, a spus Manda.

Facebook Comments

1 COMENTARIU

  1. […] Primăria Craiova a obţinut însă deja prima aprobare pe o cerere de rambursare, în contul proiectului de reabilitare a Parcului ”Romanescu”. Primarul Mihail Genoiu spune că municipalitatea craioveană este implicată în acest exerciţiu financiar în proiecte cu finanţare europeană de peste 580 de milioane de euro. Trebuie ţinut însă cont că edilii craioveni includ la acest capitol şi faza a doua a masterplanului judeţean de apă şi canalizare, în valoare de peste 400 de milioane de euro, proiect derulat însă prin ADI Oltenia, chiar dacă o parte consistentă din valoarea totală e antamată pentru investiţii destinate Craiovei. „Avem proiecte de aproximativ 150 de milioane de euro. Acestea se află în diverse stadii: pentru unele am semnat deja contractele de finanţare, cum sunt proiectul privind reabilitarea Parcului «Romanescu» şi a casei Rusănescu, altele în care procedura prealabilă a fost îndeplinită şi semnarea contractelor de finanţare va avea loc în perioada imediat următoare şi altele care sunt în verificare, la ADR sau la minister. Dacă adăugăm la acestea şi proiectul de extindere a sistemului de apă şi canalizare al CAO, de 434 de milioane de euro, valoarea ajunge la peste 580 de milioane de euro. Trebuie spus că din cele 434 de milioane de euro, 257 de milioane sunt destinate pentru lucrări în Craiova”, a spus primarul Mihail Genoiu. RAT sparge gheaţa în domeniul vehiculelor electrice cu 17 tramvaie INTEGRAL în INDISCRET […]

LĂSAȚI UN MESAJ