Muzeul Olteniei găzduieşte acţiunea culturală „24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române”

Secţia de istorie-arheologie din cadrul Muzeului Olteniei Craiova organizează miercuri, 23 ianuarie 2019, începând cu ora 10:00, la Sala de conferinţe a secţiei, acţiunea culturală „24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române”, coordonată de muzeograf Claudia Suru.

0

La eveniment, participanţii vor avea ocazia să vizioneze un film documentar despre Unirea Principatelor în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, apoi un fragment din piesa de teatru ”Povestea Unirii”. La final, toţi participanţii se vor prinde în Hora Unirii!
De asemenea, începând cu ora 13.00, Secţia de istorie-arheologie va primi vizita elevilor de la Şcoala Gimnazială Teasc, coordonaţi de prof. Livia Velcovici, care vor beneficia de un tur tematic în cadrul căruia specialiştii secţiei le vor prezenta evenimentele ce au dus la Actul de la 24 ianuarie 1859.
În holul central al Secţiei de istorie-arheologie, va fi amplasat un modul expoziţional dedicat împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, ce va reuni o selecţie de documente valoroase, aflate în patrimoniul muzeului.
Vor fi etalate piese care vorbesc despre evenimente specifice Unirii Principatelor Române, respectiv: Imnul lui Matei Millo, închinat Unirii Ţărilor Române (piesa a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei în anul 198, graţie amabilităţii acad. Mihnea Gheorghiu.), „Calendaru istoricu şi popularu alu Principatelor-Unite cu prevestirile vestitului astronumu anticu KAZAMIA, şi o mulţime de alte materii interesante, amusante şi istorice; poesii şi anecdote pe anulu bisectu 1860, Libraru – Editoru George Ioanid (Tipografia Mitropolitului Nifon) Bucuresci, 1860”, o planşă ce prezintă Europa în 1860 şi este sub forma unui tabel având cinci rubrici pe coloane printre care: Suveraniĭ.; Populaţiunea în anul 1860; Îmmulţire în populaţiune; Teritoriŭ.
Imnul lui Matei Millo, închinat Unirii Ţărilor Române, a fost cântat pe scena Teatrului Naţional cu ocazia numirii ca „Prinţ” a lui Alexandru Ioan I, în ianuarie 1859. Acest „manifest” a fost tipărit de C.A. Rosetti şi difuzat de partida unionistă. Matei Millo (1814-1896) a fost dramaturg şi actor, unul din creatorii teatrului românesc, ce a susţinut cu tărie unirea moldovenilor şi valahilor.
De asemenea, „Calendaru istoricu şi popularu alu Principatelor-Unite cu prevestirile vestitului astronumu anticu KAZAMIA, şi o mulţime de alte materii interesante, amusante şi istorice; poesii şi anecdote pe anulu bisectu 1860, are două coperte (originale) ce cuprind gravuri, iar din cuprins amintim: Despre reforma kalendaruluĭ în 1582; Epoci remarkabile saŭ hronologia; Despre regentulŭ anuluĭ Bisektŭ 1860; Pashalia pentru anulŭ bisektŭ 1860 de zille 366; Plekarea poştilorŭ din kapitală; Însemnare de tîrgurile celle maĭ remarkabile din ţarră; Kalendaru de petrecere; Prescurtare de istoria bisericei armenesci; Poesiĭ diverse, şi scene din 1848; Câte-va portrete a le eroilor romani., Trad. Din „Romania” de Vaillant, [J. A.]; Anecdote diverse.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ