Olăneşti: În staţiunea apelor terapeutice nu există niciun ştrand

Deşi staţiunea Băile Olăneşti din judeţul Vâlcea este renumită pentru apele minerale, turiştii nu beneficiază de niciun ştrand curativ. Singura bază cu apă geotermală sulfuroasă, o investiţie de 3,3 milioane de euro din bani europeni a Primăriei Băile Olăneşti, a fost lăsată de izbelişte. Câţi bani irosiţi! Justificarea: firmele furnizoare de apă fie nu au putut obţine licenţă de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), fie au renunţat la acest proiect. Astfel, fără constrângeri, fără legi ferme, bogăţiile pământului care ar face o Românie mai prosperă şi mai sănătoasă rămân la cheremul unor neica-nimeni.

0

Dată în folosinţă în anul 2009 şi închisă în 2016, Baza de apă sulfuroasă de la Olăneşti a ajuns azi o clădire dezolantă. Înăuntru rugina lucrează cu sârg iar afară câinii şi alte animale îşi fac nevoile pe lângă ziduri. O imagine aproape tipică a unei staţiuni de interes naţional din România, aruncată în incapacitatea de a-şi exploata la maxim cea mai de preţ avuţie.

Din firmă-n firmă, până la eşecul final

Pe scurt, povestea ar fi cam aşa: furnizorul de apă de până în 2013, firma Foradex, s-a divizat şi, potrivit ANRM, noul titular Foradex Valea Oltului SA nu a dovedit că această sursă îi aparţine, în aşa fel încât să poată urma procedura de concesionare. La începutul anului 2018, Foradex a vândut unei firme din Slatina, Top Nef Reciclare SRL, sonda geotermală de care depindea funcţionarea bazei de apă sulfuroasă din staţiune. Iar Top Nef Reciclare SRL nu dă semne că ar vrea să obţină licenţă.

Primarul: „Am putea face acolo o piscină deschisă”

Potrivit primarului Sorin Vasilache, primăria a încercat nişte alternative: „Am întocmit împreună cu Prefectura şi Consiliul Judeţean Vâlcea o documentaţie pentru o hotărâre de guvern în scopul cumpărării sondei. Însă ni s-a răspuns că nu sunt alte fonduri în afara celor destinate calamităţilor.
Soluţia ar fi să găsim o finanţare tot pe fonduri europene pentru apă geotermală pentru achiziţionarea sondei. Mai avem o variantă: am făcut o solicitare către ADR Sud-Vest Otenia pentru o piscină deschisă, deoarece investiţia a ieşit din monitorizare. Adică demontăm acoperişul şi aducem ori apă dulce, ori apă termală ceva mai puţin caldă de la altă sondă din apropierea bazei, ori putem face şi bazin cu apă sărată”, spune edilul.

Nu e poate mai mult? Sau nu se vrea?

Privită cu obiectivitate, situaţia de la Băile Olăneşti este revoltătoare. Se aruncă vina dintr-o parte în alta, iar scuza pare cuvântul de ordine. În tot acest timp, imaginea ”de glorie” a staţiunii rămâne aceea a bătrâneilor aduşi de spate care plimbă sticluţa până şi de la Izvorul 24. Hm! Nu e poate mai mult? Sau nu se vrea?

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ