Bilanţ: În 2018, în Arhiepiscopia Râmnicului au beneficiat de ajutoare 16.768 de persoane, în valoare de 550.060 lei

Marţi, 8 ianuarie 2019, Casa Sfântul Ierarh Calinic a găzduit lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Râmnicului. Şedinţa a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae şi de slujba de Te Deum, aducându-se mulţumire lui Dumnezeu pentru toate lucrările înfăptuite în anul care s-a încheiat.

0

Au fost prezentate în plen, spre examinare şi aprobare, rapoartele de activitate ale sectoarelor administraţiei eparhiale, bilanţul financiar pe anul 2018 şi planul bugetar pentru anul 2019 al Centrului Eparhial.
Membrii Adunării Eparhiale au luat act de amploarea lucrărilor Centrului Eparhial, ale protopopiatelor, parohiilor şi mănăstirilor, cu referire la activităţile administrativ-bisericeşti, culturale, misionare, programele social-filantropice şi proiectele educativ-religioase cu tinerii desfăşurate în cursul anului 2018.
În anul 2018, în Arhiepiscopia Râmnicului au beneficiat de ajutoare materiale 16.768 de persoane, în valoare totală de 550.060 lei. În cadrul proiectului social filantropic ,,Mirro ghiozdano – Ghiozdanul meu”, 150 de copii romi au beneficiat de ghiozdane şi rechizite şcolare şi încă 100 au primit ghetuţe noi prin proiectul „Podema tatipen – Ghetuţe călduţe”. De asemenea, 700 de persoane au beneficiat de pelerinaje sociale, iar 1.200 de persoane au primit articole de îmbrăcăminte şi produse alimentare. În cadrul programului „Sănătatea romilor”, 100 de persoane de etnie romă au participat la programe educative, în vederea dobândirii de comportamente sanogene şi adoptării unui stil de viaţă sănătos. Tot pe plan social, prin cantinele sociale ale celor patru protoierii, 120 de persoane beneficiază zilnic de masa de prânz.
De asemenea, Arhiepiscopia Râmnicului a continuat şi în anul 2018 proiectul de susţinere a unor tineri cu capacităţi intelectuale deosebite, oferindu-le burse de studiu pe toată perioada şcolarizării. Astfel, 21 de elevi au beneficiat de câte o bursă în valoare de 350 de lei/lună, iar 6 studenţi au beneficiat de susţinere financiară pentru plata chiriei lunare, în valoare de 250 de euro. Au fost organizate 18 tabere gratuite la mănăstirile din eparhie pentru 365 de copii şi excursii pentru 150 de elevi.
Pe plan cultural, au fost editate 5 cărţi, 6 numere ale buletinului eparhial Praxis, 3 numere ale revistei Martyria şi un CD audio cu lecturi din Omilia către tineri a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. S-au organizat trei conferinţe, şapte simpozioane naţionale şi internaţionale, două lansări de carte, mai multe colocvii pe teme de zidire duhovnicească, precum şi nouăsprezece spectacole şi manifestări artistice religioase.
În cuvântul de închidere a Adunării Eparhiale, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a subliniat necesitatea intensificării activităţii pastoral-misionare şi social-filantropice în anul 2019, mulţumind, în acelaşi timp, membrilor Adunării Eparhiale pentru implicarea lor în rodnicele activităţi din anul trecut.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ