Clinica balneo-fizioterapeutică şi de recuperare medicală este o secţie externă a Spitalului Judeţean Vâlcea. De peste un deceniu, autorităţile se opintesc să cumpere clădirea de la actualii proprietari, dar negocierile s-au împotmolit în preţ şi în nepricepere. Luna trecută, Consiliul Judeţean Vâlcea a anunţat că va constitui încă o comisie, fiindcă aceia care deţin imobilul ar vrea totuşi să vândă în termeni mai rezonabili.

Duş pe program, mucegai, mobilier degradat

O incursiune prin clinică te trimite cu gândul la cele mai triste imagini ale sistemului comunist de sănătate. Pe câteva uşi vechi, rânjesc nişte foi îngălbenite cu anunţul programului de duş: 7.00-22.00. Şi nu se intră oricum, trebuie să ceri cheia de la camera 111. Deşi curate, wc-urile, chiuvetele şi celelalte instalaţii sanitare au pierdut lupta cu timpul. În saloane, mobilier vechi de aproape o jumătate de secol, miros de mucegai, saltele murdare. Unii vin cu televizoarele de acasă, alţii se uită la cele foarte vechi ale spitalului. Dacă la fereastră ai vedea un lighean pe post de antenă de bulgari, nu ar fi o surpriză.

Pacient: „Mă mir cum rezistă aparatura şi mă mir cum rezistăm şi noi”
Pacienţii Clinicii din Călimăneşti beneficiază de consultaţii medicale şi tratament în regim de spitalizare pe o perioadă de 12 zile. Printre serviciile oferite se numără: proceduri de fizioterapie, investigaţii de laborator, examen EKG, injecţii cu apă minerală pentru alergii, cură internă cu apă sulfuroasă pentru afecţiuni renale, digestive şi diabet, kinetoterapie individual şi la sală. „Venim de peste 30 de ani aici şi nu s-a schimbat nimic din aparatură. Mă mir cum rezistă şi mă mir cum rezistăm şi noi. Am tot respectul pentru cadrele medicale, dar cred că aici este şi mult dezinteres. Dar e bine şi aşa, nu ne permitem alte condiţii la pensiile nostre”, spune un pacient.

Clinica ar trebui închisă temporar

O sesizare a conducerii clinicii către CJ Vâlcea a parcurs exact O LUNĂ până a ajuns la registratura Primăriei Călimăneşti. Documentul trăgea un semnal de alarmă în privinţa frigului din unele saloane. Ce greu se mişcă timpul, nu-i aşa? Dacă ar exista ceva mai multă responsabilitate, clinica ar trebui închisă temporar până la rezolvarea problemelor de spaţiu şi până când va fi modernizată. Va avea cineva curajul acestei decizii?

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ