Proiectul votat în plenul CLM Craiova în şedinţa extraordinară din 8 ianuarie vine după un an în care edilii au contractat şi recepţionat serviciile de proiectare necesare pentru demararea proiectului. Calea de tramvai din zona Cernele, lungă de peste 2,5 km, a rămas în afara proiectelor de reabilitare derulate de municipalitatea craioveană în ultimul deceniu. Anul acesta lucrurile au şanse să se schimbe, edilii mizând pe atragerea unor fonduri europene consistente prin intermediul POR. „Axa Prioritară 4, Prioritatea de Investiţii 4.1e are ca obiectiv „Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în particular zone urbane, inclusiv promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbană şi a unor măsuri relevante pentru atenuarea lor”. Având în vedere opurtunitatea creată de acest Program Operaţional Regional, Primăria Municipiului Craiova intenţionează să solicite finanţare nerambursabilă pentru proiectul: Modernizarea căii de tramvai (în cale proprie) de pe Calea Severinului în zona industrială Cernele de Sus faza -1 şi Modernizarea căii de tramvai (în cale proprie) de pe Calea Severinului în zona industrială Cernele de Sus faza -2. Obiectivul general al proiectului este creşterea atractivităţii şi eficienţei sistemului de transport public local din municipiul Craiova prin implementarea unor măsuri integrate ce vizează îmbunătăţirea transportului public de călători cu tramvaiul şi descurajarea utilizării transportului privat”, prevede documentaţia ataşată proiectului abia aprobat de aleşii locali craioveni.
Investiţia preconizată de reprezentanţii Primăriei Craiova prevede reabilitarea căii de rulare a tramvaiului, precum şi înlocuirea stâlpilor şi a reţelei de alimentare a vehiculelor, realizarea staţiilor pentru călători, precum şi refacerea buclei de întoarcere a tramvaielor din zona de vest a oraşului. „Acest proiect va contribui la îmbunătăţirea eficienţei transportului public de călători din municipiul Craiova, a frecvenţei şi a timpilor săi de parcurs, accesibilităţii, transferului către acesta de la transportul privat, cât şi la reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi de alte gaze cu efect de seră provenite din transport rutier motorizat, implementarea sa conducând la îndeplinirea obiectivului specific 4.1 din cadrul POR 2014-2020. Astfel, în contextul prezentat, proiectul de faţă se încadrează în viziunea de dezvoltare a mobilităţii urbane pentru polul de creştere Craiova care se defineşte ca fiind implementarea unui sistem de transport eficient, durabil, integrat şi sigur, pentru a susţine dezvoltarea economică şi social”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova.

Investiţie de peste 55 de milioane de RON în linia de tramvai

Dacă ţinem cont de costurile prognozate de proiectanţi, investiţia în calea de rulare a tramvaiului se anunţă una majoră. Astfel, indicatorii economici aprobaţi de aleşii locali craioveni prevăd o valoare estimată a proiectului de 55, 9 milioane de lei noi, adică peste 12 milioane de euro. Suma ar trebui să fie suficientă pentru reabilitarea a 2,5 km de cale dublă de rulare a tramvaiului, înlocuirea a peste 100 de stâlpi ai reţelei de alimentare cu energie electrică şi realizarea staţiilor de tramvai, a căror suprafaţă a fost estimată la aproximativ 700 de metri pătraţi, plus sistemul de drenaj pentru preluarea apelor pluviale şi instalarea pe toată lungimea traseului a tubulaturii necesare pentru implementarea ulterioară a sistemului de semaforizare. Durata de realizare a lucrărilor a fost stabilită la 24 de luni, calea de rulare realizată prin investiţia finanţată cu fonduri europene urmând a avea o durată de viaţă de 22 de ani, potrivit documentaţiei aprobate de edili.

La pachet cu infrastructura de transport, se înnoieşte şi parcul auto al RAT

Investiţia în infrastructura de tramvai vine la pachet cu alte proiecte în domeniul transportului iniţiate de edilii craioveni, domeniu care pare să fie prioritar, cel puţin în 2019, dacă ţinem cont de faptul că se anunţă şi investiţii masive în dotarea cu mijloace de transport în comun noi a operatorului de profil din Craiova. Este vorba atât de tramvaie, cât şi de autobuze care vor fi achiziţionate pentru dotarea RAT Craiova, majoritatea vehiculelor vizate de municipalitate fiind electrice, după cum a precizat, recent, primarul Mihail Genoiu. „Pentru anul 2019 îmi propun, printre multe alte proiecte, să iniţiez modernizarea transportului public în comun din Craiova, finanţat în mare parte din fonduri nerambursabile. Vom începe prin dotarea RAT Craiova cu 17 tramvaie, 38 autobuze electrice, 40 autobuze diesel, toate noi. Pentru ca mai apoi să demarăm modernizarea depoului de tramvaie, a garajelor şi atelierelor mecanice, a căii de rulare pentru tramvaie. Un alt proiect prevede sistematizarea circulaţiei pentru a acorda prioritate mijloacelor de transport în comun astfel încât acestea să fie cel mai rapid şi modern mijloc de deplasare în Craiova”, a precizat primarul Craiovei. Trebuie spus că strategia de înzestrare a RAT cu mijloace de transport în comun moderne şi mai puţin poluante a Primăriei Craiova prevede atât finanţarea investiţiilor cu fonduri europene, prin proiecte depuse, fie pe cont propriu, fie prin intermediul Ministerului Dezvoltării, pentru achiziţia de tramvaie şi autobuze electrice, cât şi contractarea unui împrumut extern, deja aprobat de aleşii locali craioveni, pentru cumpărarea de autobuze diesel.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ