PSD ne vrea prizonierii sistemelor falimentare de termoficare

0

Modificările pe care PSD şi ALDE vor să le aducă Legii Termoficării vor face din majoritatea celor care locuiesc în oraşe prizonierii sistemelor învechite, falimentare şi adesea căpuşate de firme apropiate celor de la putere.
Parlamentarii din arcul guvernamental doresc să redefinească aşa-numitele „zone unitare de încălzire”, în aşa fel încât în cadrul lor să fie permisă prin decizia autorităţii locale o singură soluţie tehnică de încălzire. Mai grav, un alt amendament face pur şi simplu ilegală debranşarea totală de la sistem dacă ai ghinionul să te afli în interiorul unei asemenea zone!
Prevederile acestea sunt revoltătoare! Sunt o bătaie de joc la adresa demnităţii cetăţeanului şi la adresa conceptului de economie de piaţă. Prin legea aceasta, pesediştii vor să ne intre în case şi să decidă ei cum, cât şi când ne încălzim. Dacă administraţia locală se decide asupra unei singure soluţii tehnice, înseamnă că cetăţenii vor fi luaţi practic ostatici de o regie sau chiar de către o companie privată. Nu va conta cât de proaste sunt serviciile sau cât de scumpe, pentru că cetăţenii nu vor avea alte opţiuni. Un mediu lipsit de concurenţă este paradisul căpuşelor conectate la butoanele puterii: ele o vor duce în continuare bine, pe banii românilor.
Parlamentarii PNL s-au opus acestei evidente aberaţii, dar majoritatea PSD-ALDE a ales să meargă mai departe! Povestea acestui proiect e o radiografie a atitudinii arogante şi sfidătoare a celor de la putere. Legea termoficării a fost adoptată în 2006, iar în 2008 un grup de deputaţi, majoritatea de la PNL, a iniţiat un proiect care aducea câteva mici completări legii, pe aspecte tehnice legate de încălzirea spaţiilor aflate în proprietate indiviză. Propunerea legislativă a trecut atunci de Senat, dar a rămas îngropată în sertarul comisiei de specialitate de la Cameră, unde a fost redescoperită opt ani mai târziu, la sfârşitul lui 2016! În urma unei operaţiuni specific pesediste, un proiect de lege decent, iniţiat de membrii PNL, a ajuns o monstruozitate care atacă drepturile de bază ale cetăţeanului.
Preşedintele Iohannis şi-a făcut datoria şi a refuzat să promulge legea, trimiţând-o înapoi în Parlament spre reexaminare. Ne aflăm acum într-un moment important, când legea va ajunge din nou în faţa Plenului Camerei Deputaţilor. Mai avem astfel o şansă de a bloca o lege evident abuzivă şi sfidătoare.

Ionuț Stroe – deputat PNL

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ