Început calm de lună pentru leu

Evoluţia apreciativă a monedei naţionale, care s-a manifestat în ultima jumătate a lunii trecute, a continuat şi în perioada analizată, pe fondul înmulţirii plasamentelor în active considerate riscante, cum sunt monedele de la marginea zonei euro.

0

Euro a început perioada cu o medie de 4,6519, care a scăzut până la 4,6480 lei, minim al ultimelor aproape 11 săptămâni. Tranzacţiile din ultima şedinţă a intervalului s-au realizat în culoarul 4,645 – 4,651 lei, iar cursul a crescut la 4,6495 lei.
Presiunea asupra leului va creşte odată cu apropierea finalului de an, ca urmare a creşterii cererii comerciale, alimentată de importuri, fiind posibilă chiar atingerea unui nou maxim istoric.
În acest, sens balanţa comercială a României continuă să se adâncească, deficitul urcând în primele zece luni ale anului la aproape 12 miliarde de euro, conform datelor prezentate de INS.
Cursul dolarului american a crescut până la 4,1091 lei, dar a încheiat intervalul de 4,0769 lei, minim al ultimei luni, iar cotaţiile din piaţă au fluctuat între 4,062 şi 4,079 lei.
Moneda elveţiană s-a apreciat pe pieţele internaţionale de la 1,135 la 1,128 franci/euro, iar media ei a crescut la sfârşitul intervalului la 4,1190 lei.
Eforturile BNR de a regla nivelul dobânzilor interbancare a dat roade, iar în perioada analizată indicii ROBOR au scăzut spre valori care se mai înregistrau la jumătatea anului.
Indicele la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a încheiat perioada la 3,04%, minim al ultimelor cinci luni şi jumătate, iar cel la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât până la 3,36%.
Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcţie de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, s-a oprit la 3,48% și cel la 12 luni la 3,54%, valori care se mai întâlneau la debutul lunii trecute.
Perechea euro/dolar a avut o evoluţie sinuoasă, marcată de creşterea tensiunii comerciale între SUA şi China, după arestarea în Canada a unui executiv de rang înalt al Huawei, care urmează să fie extrădat în SUA, dar şi de încetinirea ritmului de creare a noi locuri de muncă în Statele Unite.
Euro a crescut la finalul intervalului până la 1,1440 dolari, după publicarea datelor privind piaţa americană a muncii pe noiembrie, care a consemnat crearea a 155.000 de noi slujbe, valoare inferioară estimărilor analiştilor.
Indicele bitcoin calculat de Bloomberg a coborât la sfârşitul perioadei aproape de 3.500 dolari. Există astfel posibilitatea ca cripto-moneda să încheie anul sub 3.000 dolari, mai jos cu circa 17.000 dolari faţă de decembrie 2017.

Analiza cuprinde perioada 4 – 10 decembrie

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ