Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, luni, 3 decembrie 2018, începând cu ora 19.00, la Teatrul ”Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea va avea loc Spectacolul creştin ”URMA PAŞILOR TĂI…”, anunţă Arhiepiscopia Râmnicului. Intrarea este liberă, însă Teatrul ”Anton Pann” recomandă publicului să facă rezervări din timp.
„URMA PAŞILOR TĂI… ” este adaptare după jurnalul de călătorie în Ţara Sfântă al Olgăi Greceanu, „Pe urma paşilor Tăi, Iisuse…”, în distribuţia actorilor: Vitalie Bantaş, Amalia Ciolan, Afrodita Androne, Ana Maria Bercu, Liliana Pană, Maria Radu, Eliza Bercu-Bodeanu, în regia doamnei Eliza Bercu-Bodeanu, având coregraf pe Arcadie Rusu.
Spectacolul are în primul rând meritul de a aduce în prim-plan, adică în circuitul de valori creştine de azi, remarcabilul text de meditaţie la Patimile Domnului al pictoriţei interbelice Olga Greceanu, scris prin 1933 cu ocazia unui pelerinaj la Locurile Sfinte, dar redescoperit şi publicat abia în 2008, de Iuliana Mateescu la Editura Idaco.
Inspirat de jurnalul de pelerin al Olgăi Greceanu, spectacolul religios ”Urma paşilor Tăi…” este o operă de adâncă meditaţie, menită să deschidă minţile şi sufletele tuturor acelora care văd în învăţătura creştină Calea, Adevărul şi Viaţa. Pe măsură ce parcurg ţinuturile biblice, personajele capătă convingerea că Mântuitorul Lumii nu este un simplu personaj de legendă, ci întruparea lui Dumnezeu pe pământ, a precizat Arhiepiscopia Râmnicului.
Amprenta talentului artistei dăinuie şi azi pe pereţii culei Greceanu din Măldăreşti-Vâlcea
Olga Greceanu (n. 1890 – d. 1978) a fost o scriitoare, pictoriţă, figură reprezentativă a neobizantinismului românesc, cea mai remarcabilă femeie-artist şi cărturar din perioada de eflorescenţă culturală interbelică. A fost singura femeie acceptată în grupul ortodox creştin „Rugul Aprins” şi singura femeie care a primit îngăduinţa scrisă a patriarhilor Nicodim şi Iustinian de a predica la amvon, în oricare biserică din ţară. Ea a pictat frescele de la Patriarhie şi tot ea a întruchipat mozaicurile superbe de la Biserica Antim.
Pe la anul 1934, pictoriţa Olga Greceanu, urmaşă în linie dreaptă a boierilor întemeietori ai culei Greceanu din Măldăreşti-Vâlcea, a zugrăvit o superbă frescă înfăţişându-i pe toţi înaintaşii. Fresca bizantină se află şi azi pe pereţii culei, ca de altfel şi câteva dintre tablourile pictoriţei. În 1937 a publicat lucrarea ”Cula de la Măldăreşti”, leagănul familiei Greceanu din Vâlcea, o descriere istorică şi artistică a proprietăţii familiei sale.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ