Sindromul Coşoveni-Popoveni

0

Practicile ilegale şi profund dăunătoare comunităţii în materie de manipulare a deşeurilor (în special cele cu potenţial toxic) trebuie stopate.
De ani de zile, sănătatea copiilor şi adulţilor din Coşoveni şi din cartierul Popoveni (ca să dau doar două exemple) sunt puternic afectate de ”reciclatorii” ilegali. În încercarea de a extrage metale din componentele auto sau electrocasnice, ei ard aceste deşeuri poluând pe suprafeţe extinse aerul şi viaţa locuitorilor din aceste două zone şi nu numai.
Înţelegem şi din această realitate otravită de ce România este pe primele locuri în UE la poluarea aerului, deşi marile platforme industriale au cam dispărut.
Sindromul Coşoveni-Popoveni este prezent peste tot în ţară în comunităţi rurale şi la marginea unor comunităţi urbane sub privirile parcă paralizate ale celor care ar trebui să acţioneze. Reţele de ”reciclatori” certaţi cu legea sfidează instituţii şi viaţa concetăţenilor lor în căutarea unui câştig care să le asigure supravieţuirea.
Nu mai putem accepta aşa ceva. Nici cetăţenii afectaţi, nici autorităţile. Nu mai poate fi amânată rezolvarea durabilă a acestei probleme. Nu mai poate fi pasată, fără rezultat, între diferite instituţii care invocă lipsa de atribuţii sau de instrumente legale prin care să acţioneze decisiv pentru eliminarea acestui fenomen atât de dăunator.
Este nevoie urgent de un Plan unitar de acţiune şi de cooperare instituţională între ISU, Garda de Mediu, Primărie, Prefectura, Poliţie, Direcţia de Sănătate Publică, probabil şi alte instituţii.
Ca preşedinte al Comisiei de mediu şi echilibru ecologic, mă voi implica în această chestiune şi voi căuta împreună cu colegii mei să vedem ce legi trebuie revizuite pentru a stopa astfel de fenomene atât de periculoase pentru sănătatea semenilor noştri şi care nu fac deloc cinste comunităţilor în care se derulează practic nestingherite.
Va trebui să înţelegem cu toţii că preţul plătit acum pentru eliminarea acestui sindrom şi preţul plătit pentru educaţie şi prevenire, oricât de mari ar fi, sunt nesemnificative față de preţul pe care îl vom avea de plătit pentru remedierea aerului şi refacerea sănătăţii publice.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ